Mergi direct la conținut »
SRI se pregătește pentru eventuale atacuri cibernetice la alegerile din 26 mai. Cele 5 scenarii luate în calcul de specialiști
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > SRI se pregătește pentru eventuale atacuri cibernetice la alegerile din 26 mai. Cele 5 scenarii luate în calcul de specialiști

SRI se pregătește pentru eventuale atacuri cibernetice la alegerile din 26 mai. Cele 5 scenarii luate în calcul de specialiști

Specialiştii Centrului Naţional Cyberint, din cadrul Serviciului Român de Informaţii, au elaborat cinci scenarii în cazul unor posibile atacuri cibernetice asupra sistemelor informatice folosite de instituţiile publice în perioada alegerilor europarlamentare şi prezidenţiale din acest an.

De Ioana Tomescu,

Specialiştii susţin că, în timpul desfăşurării scrutinelor electorale din acest an, există posibilitatea ca actori externi cu relevanţă geostrategică să influenţeze procesul electoral prin utilizarea unor capabilităţi cibernetice.

Autoritatea Electorală Permanentă este instituţia care se ocupă de gestionarea alegerilor din România, iar sistemele informatice utilizate la alegeri sunt dezvoltate de AEP, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, dar şi companii private de IT.

Care sunt cele cinci scenarii elaborate de specialiști:

1. Infectarea sistemelor IT&C utilizate în cadrul procesului electoral, prin atacuri cibernetice asupra Registrului Electoral Central şi asupra sistemelor informatice folosite la centralizarea şi numărarea voturilor. Un asemenea atac cibernetic ar afecta integritatea listelor de alegători, ar altera parţial rezultatul alegerilor şi ar aduce prejudicii de imagine pe plan intern şi extern.

2. Interceptarea comunicaţiilor existente între misiunile diplomatice ale României şi AEP prin atacuri cibernetice. În acest caz ar fi afectată integritatea datelor (prin modificarea numărului votanţilor) transmise de misiunile diplomatice către AEP şi ar duce la indisponibilizarea canalelor de comunicaţii utilizate de misiunile diplomatice.

Leafa președintelui a fost înghețată de Guvern. Reacția lui Iohannis
Recomandări

Leafa președintelui a fost înghețată de Guvern. Reacția lui Iohannis

3. Operaţiuni de propagandă şi dezinformare – prin crearea de conturi false pe platformele de socializare şi transmiterea de informaţii false (fake-news) către un număr cât mai mare de persoane. Aceste operaţiuni pot favoriza un anumit candidat şi denigra un contracandidat, prin propagarea de ştiri false cu ajutorul „trolilor”.

4. Distribuirea de documente cu caracter confidenţial obţinute ca urmare a unor atacuri cibernetice.

5. Atacuri cibernetice asupra infrastructurilor IT&C ale unor trusturi media româneşti.

Pentru evitarea atacurilor, specialiștii Cyberint recomandă testarea riguroasă a sistemelor informatice utilizate în procesul electoral, utilizarea de soluţii de back-up la intervale cât mai scurte de timp, derularea unor campanii de conştientizare la nivelul opiniei publice cu privire la riscurile asociate campaniilor de propagandă şi dezinformare.


Citește și:

Iohannis a decis cele două întrebări la care vor răspunde românii la referendumul de pe 26 mai

Close
Închide
  Close