fara apa curenta, iar un locatar mai inventiv a sapat un put in fata blocului. Locuitorii mai multor strazi din Ferentari au o singura sursa de apa: o cismea in coltul strazii Talazului de unde iau apa cateva sute de oameni.
Maria Ivan locuieste pe o straduta aflata la cateva sute de metri de cismeaua „comunala”. Femeia cara apa cu galetile de 22 de ani, de cand s-a mutat pe strada Tocilei. in fiecare an a sperat ca situatia se va rezolva, insa acum a ajuns in pragul disperarii. „M-am saturat de promisiuni pana peste cap. Toti primarii care s-au perindat in campanii pe la noi ne-au promis ca situatia se va rezolva. Ei s-au ales cu voturile, noi am ramas tot cu asteptarea”, ne-a spus Maria. Oamenii nici nu mai stiu cate cereri au facut la autoritati. Pe strada nu exista nici retea de canalizare, asa ca in zilele ploioase au parte din belsug de apa care in rest le lipseste. Numai ca din pacate nu la robinete, asa cum ar fi normal, ci in curti si case, de unde se chinuiesc apoi zile in sir sa o scoata. Cu galeata.
Daca bucurestenii din Ferentari asteapta de ani de zile sa scape de cismele, intr-un alt cartier periferic al Bucurestiului puturile alimenteaza apartamentele de bloc. Pentru ca au fost debransati de la retea aproape un an de zile din cauza datoriilor, locuitorii mai multor blocuri de la marginea cartierului Pantelimon si-au procurat apa de la un vecin care are si acum la robinet apa rece dintr-un put sapat langa bloc. De teama autoritatilor, inventivul bucurestean a acceptat sa ne arate instalatia numai daca nu-i dezvaluim identitatea.
„Nu am avut apa din cauza datoriilor. Ce era sa facem? Era o singura cismea, destul de departe, iar cozile erau infioratoare. Am sapat un put de mare adancime, am montat un hidrofor, am izolat o conducta din pexal si am urcat-o pana la etajul trei. Asa am readus apa in casa. De la mine au luat apa aproape 400 de oameni”, ne spune V.M. Problema datoriilor s-a rezolvat de curand, iar locuitorii blocului au apa de la reteaua Apa Nova. Apartamentul 29 are insa tot apa de la put. „Eu platesc doar canalizarea. in rest am „ceasuri” care inregistreaza un eventual consum din reteaua publica. Problema e ca aici oamenii sunt saraci si nu isi vor putea plati datoriile. Mai devreme sau mai tarziu, apa se va opri din nou, iar putul meu va fi singura solutie”, incheie bucuresteanul care a adus la bloc apa din put.