Cel mai căutat criminal de război din lume, generalul Ratko Mladici, prins ieri în Serbia

26 mai 2011 15:47

Cel mai căutat criminal de război din ultimii ani, generalul sârb bosniac Ratko Mladici, a fost capturat, ieri, chiar în Serbia, după ce un anonim a sunat la Poliţie. Deşi Ministerul de Interne a confirmat că ar fi vorba de Mladici, actele găsite asupra suspectului erau pe numele Milorad Komadici.

Libertatea a obținut, în exclusivitate pentru România, fotografia cu casa în care se ascundea Mladici (foto: Blick Serbia)Căutat din 1996, pentru crime împotriva umanităţii şi genocid, Ratko Mladici era numărul unu pe lista de priorităţi a Tribunalului pentru Crime de Război de la Haga (TPI), iar vestea capturării lui a fost întâmpinată cu urale de membrii acestei instituţii.
Conform unor surse din Poliţie, un tânăr l-ar fi văzut pe Mladici, lângă o casă în satul Lazarevo, în timp ce bea o bere, şi a alertat autorităţile. Bucuroase, rudele celor peste 8.000 de musulmani ucişi în 1995, în ceea ce a rămas în istorie drept “masacrul de la Srebrenica”, au ieşit în stradă plângând şi cerând să fie răzbunate.
Preşedintele Serbiei a anunţat, ieri, că deşi semnalmentele celui reţinut se potrivesc cu cele ale lui Mladici, vor fi efectuate teste ADN, rezultatele urmând a fi anunţate poimâine.

A mitraliat 8.000 de musulmani

Văduvele musulmanilor, prăbușite peste sicriele celor ucișiO armată condusă de generalul sârb bosniac Mladici a atacat, la 11 iulie 1995, enclava Srebrenica, declanşând un val de crime în masă împotriva populaţiei locale, care a durat o săptămână.
Cadavrele celor 8.000 de musulmani mitraliaţi au fost aruncate în gropi comune, rudele lor aşteptând mai bine de zece ani ca trupurile să fie identificate şi să le poată înmormânta. Din acel moment, generalul şi fostul lider al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzici (care a fost capturat în 2008), au primit supranumele de “Măcelarii din Balcani”.

Ultima oră

Aseară, autorităţile din Serbia începuseră procedurile pentru extrădarea lui Mladici către Haga, acolo unde fostul comandant trebuie să răspundă în faţa Tribunalului Penal Internaţional pentru acte de genocid.

Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro