Nici licenţa nu o va mai lua oricine
Ministerul Educaţiei are veşti proaste şi pentru cei care sunt acum în timpul studiilor universitare: nu vor putea termina facultatea fără examen de licenţă. În funcţie de decizia senatului fiecărei instituţii, examenul de absolvire va consta în două probe: evaluarea scrisă a cunoştinţelor de specialitate şi susţinerea orală a lucrării de licenţă. Fiecare candidat trebuie să aibă un certificat de competenţă lingvistică într-o limbă de circulaţie internaţională.
Interzis la admitere pe bază de dosar
Potrivit unui ordin de ministru, de anul acesta universităţile vor fi obligate să organizeze admitere. Cu alte cuvinte, adio “acceptare” doar pe bază de dosar, situaţie în care mediile din anii de liceu îi “ridicau” pe mulţi şi îi ajutau să fie admişi. Instituţiile de învăţământ superior vor organiza examene de admitere care pot consta în probe scrise şi/sau orale şi probe practice eliminatorii, acolo unde specificul facultăţii o impune. În unele cazuri selecţia candidaţilor se va putea face şi în baza notelor de la Bac.
Premierul Ungureanu: «În statul român, educaţia e un cadou»
Mihai Răzvan Ungureanu consideră că educaţia e un cadou al statului. “În statul român educaţia e un dar, un cadou, o subvenţie”, a spus premierul, zilele trecute, în cadrul unei emisiuni de la Realitatea TV. Declaraţia lui Ungureanu a fost criticată de reprezentanţi din Educaţie, dar şi de politicieni, care i-au atras atenţia primului ministru că în Constituţia României se stipulează că educaţia este un drept al cetăţenilor din ţara noastră.
Doar 0,7% din veniturile noastre sunt cheltuite pentru educaţie
Dăm cei mai puţini bani pe educaţie. Conform unui studiu al Institutului Naţional de Statistică, doar 0,7% din veniturile unei familii din ţara noastră se duc pe educaţie, fiind astfel domeniul cu ponderea cea mai mică în structura cheltuielilor. Conform INS, românii îşi cheltuiesc cea mai mare parte din câştiguri (68%) pe mâncare, băuturi, produse de curăţenie şi de întreţinere a locuinţei. Apoi, 15 % merg către stat, sub forma impozitelor, a contribuţiilor şi a cotizaţiilor, iar peste 11 procente sunt folosite la acoperirea unor nevoi legate de gospodărie (hrana animalelor şi a păsărilor, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro