Un român din doi (48%) crede că 5G-ul radiază mai mult decât tehnologia 4G, deși aproape tot atâția (47%) știu că se folosesc frecvențe deja utilizate, mai arată studiul. Un român din cinci (18%) este preocupat de efectele pe care le are 5G-ul asupra sănătății.
95% dintre români declară că folosesc telefoane mobile, 61% utilizează laptop/calculator, iar 58% folosesc router Wi-Fi.
Pentru 52% dintre femei tehnologia le este indiferentă, în vreme ce la bărbați procentul este de 46%. În funcție de mediul de rezidență, 52% dintre locuitorii din mediul rural consideră că tehnologia le este indiferentă.
În ceea ce privește sursele de radiații, 75% indică de telefoanele mobile, 69% de antenele de telefonie mobilă, iar 45% de liniile de înaltă tensiune.
Antenele de telefonie, considerate mai dăunătoare decât mobilele
Antenele de telefonie mobilă sunt considerate totuși cele mai dăunătoare, cu un scor de 3,7 pe o scală de la 1 la 5, unde 1 înseamnă deloc, iar 5 înseamnă foarte mult.
Următoarele sunt considerate telefoanele mobile, cu un scor de 3,4.
În ceea ce privește preocuparea față de posibilele efecte asupra sănătății ale radiațiilor, cei mai mulți sunt „deloc preocupați‟ (43%), în vreme ce 27% sunt „puțin preocupați‟.
Mai mult de jumătate din respondenți au afirmat că nu se protejează de radiații, iar cel mai des mod de protecție întâlnit este reducerea timpului de utilizare a dispozitivelor, cu un procent de 26%.
48% dintre români cred că 5G-ul radiază mai mult
62% dintre români au auzit de 5G. Raportat la categoriile de vârstă, cel mai mic procent (27%) a fost consemnat la persoanele de peste 65 de ani.
De asemenea, aproape jumătate dintre români (48%) consideră că rețelele 5G radiază semnificativ mai mult decât cele 4G, în vreme ce 29% consideră că nu radiază mai mult.
Motivul invocat este acela că „telefoanele/aparatele 5G radiază mai mult‟ (63%).
Următoarele două motive alese de 53% dintre respondenți sunt că „antenele /celulele sunt tot mai multe‟ și respectiv „vitezele mai mari necesită radiații mai mari‟.
Aproape jumătate dintre respondenți cunosc faptul că 5G va folosi frecvențe deja utilizate în prezent pentru comunicații (47%), dar 35% nu cunoșteau acest lucru.
Afirmația „5G va aduce viteze foarte mari la internet‟ a primit o notă medie de 4,4, unde 1 înseamnă neadevărată și 5 înseamnă perfect adevărată.
Cea mai mică notă a fost primită pentru afirmația „5G este parte a strategiei
mondiale de manipulare a populației‟ cu nota medie de 2,8.
Dezinformările, principala grijă
Cel mai întâlnit aspect care îi îngrijorează pe respondenți este faptul că „Există multe dezinformări/știri false legate de 5G‟, unde nota acordată este de 4,1.
Mai bine de jumătate dintre respondenți (55%) nu știau faptul că nivelul de radiații din România este măsurat permanent, însă 26% erau conștienți de acest aspect.
Întrebați dacă, după părerea lor, limitele radiațiilor au fost depășite în ultimii zece ani, 31% dintre respondenți nu știu sau nu răspund, în vreme ce 25% consideră că limitele sunt respectate.
18% spun însă că măsurătorile se fac intenționat acolo unde sunt mai puține surse de radiații.
Adevărul despre tehnologia 5G
5G este un standard de comunicații care înseamnă „a cincea generație a tehnologiei rețelelor mobile‟. Aceasta permite viteze de internet mai mari față de rețelele 4G.
Tehnologia 5G este de două feluri. O variantă „clasică‟ folosește frecvențele utilizate deja pentru comunicații.
O a doua variantă, „adevăratul 5G‟, folosește tehnologia mmWave. Aceasta necesită mai multe celule și consumă mai multă energie, dar oferă viteze mai mari.
Tehnologia 5G va permite conectarea a tot mai multe dispozitive din jurul nostru la internet, de la mașinile autonome la roboții din fabrici sau gadgeturile casnice.
Tehnologia 5G se află în centrul conspirațiilor online și este legată de pandemia de coronavirus. Mai exact, prin intermediul vaccinurilor anti-Covid s-ar injecta cipuri în corp pentru controlul populației. Așa ceva nu este posibil, iar aceste teorii au fost contrazise de nenumărate ori.
Avem deja 5G din 2019
În România, operatorii de telecomunicații oferă servicii 5G încă din 2019, dar este vorba de varianta „clasică‟, care folosește benzile de 3,4 – 3,8 GHz, câștigate la licitația din 2015.
În schimb, niciun operator nu oferă 5G mmWave. Și asta deoarece ANCOM nu făcut încă licitația pentru spectrul de frecvență. Aceasta va putea fi realizată după ce va fi implementat prin lege Memorandumul cu SUA, prin care este blocată folosirea de echipamente de la grupurile chineze Huawei și ZTE.
Acestea sunt considerate amenințări la adresa siguranței naționale de către Statele Unite.