Cuprins:
UPDATE ora 15.40. Subiectele primite de candidații care au susținut astăzi proba la economie au fost publicate de Edupedu.ro.
Subiect Economie – Bacalaureat 2024:
UPDATE ora 12.00: Proba scrisă la economie s-a încheiat la ora 12.00. Subiectele și baremele de corectare vor fi publicate de Ministerul Educației la ora 15.00.
***
În cadrul examenului de Bacalaureat 2024, Economia are statutul de disciplină opţională fiind susţinută la proba E. d), în funcţie de filieră, profil şi specializare. Examenul scris la Economie este dat, astfel, joi, 4 iulie.
După ce sunt legitimați, candidații se îndreaptă către sala de examen, acolo unde accesul se face în baza actului de identitate, cu cel puțin 30 de minute înainte de începerea probei.
După completarea casetei cu datele de identificare, absolvenții de liceu primesc subiectele de examen și au la dispoziție trei ore pentru rezolvarea lor, timp care este calculat din momentul în care au primit subiectele.
Subiecte BAC Economie 2024. Ce au avut de rezolvat elevii care au ales să dea Bac-ul la această materie
Libertatea va publica în curând subiectele la economie de la Bacalaureat 2024.
Modele de subiecte la Economie pentru Bac 2024
Ministerul Educației, prin intermediul platformei subiecte.edu.ro, a pus la dispoziția elevilor, înainte de examenul de Bacalaureat 2024, modele de subiecte pentru Economie ce pot fi date la Bac 2024, precum și baremul de corectare al acestora.
Regulament pentru elevii care susțin examenul de Bacalaureat 2024 la Economie
- (1) Se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, candidaţii având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop.
- (2) Candidaţii care refuză depozitarea obiectelor menţionate la alin. (1) în sala stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop nu vor fi primiţi în examen.
- (3) Se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat să aibă în sălile de examen asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi altele asemenea ori în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen orice fel de lucrări: manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
- (4) Se interzice candidaţilor să aibă în sălile de examen asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi altele asemenea ori în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la reţele de socializare, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu exteriorul.
- (5) Se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidaţi ori cu exteriorul.
- (6) Candidaţii care încalcă regulile menţionate la alin. (3), (4) şi (5) vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise.
- (7) Încălcarea regulilor menţionate la alin. (3), (4) şi (5) va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen”, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. Aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.
- (8) Înainte de începerea probelor, asistenţii prezintă candidaţilor prevederile metodologice legate de organizarea şi desfăşurarea corectă a examenului de bacalaureat şi prevederile alin. (1)-(7) şi le solicită să predea toate eventualele materiale şi obiecte care, potrivit reglementărilor în vigoare pentru examenul de bacalaureat, sunt interzise în sala de examen.
- (9) După parcurgerea paşilor menţionaţi la alin. (8), candidaţii vor semna un proces-verbal în care se regăsesc prevederile alin. (1)-(7) şi menţiunea că ştiu că nerespectarea regulilor menţionate la alin. (3), (4) şi (5) are drept consecinţă măsurile menţionate la alin. (6) şi (7).
Programă Economie pentru Bacalaureat 2024
Programa de examen este realizată în conformitate cu prevederile programelor şcolare în vigoare. Modelele de subiecte și subiecte la Economie pentru bac 2024 se elaborează în baza prezentei programe şi nu vizează conţinutul unui manual anume.
- Utilizarea adecvată a conceptelor specifice disciplinei în analizarea, explicarea şi compararea unor procese şi fenomene specifice dinamicii economice
- Caracterizarea agenţilor economici (consumatori şi producători), ca purtători ai cererii şi ofertei pe piaţă
- Caracterizarea pieţei din perspectiva dinamicii economice
- Analizarea, evaluarea şi exemplificarea comportamentului raţional al agenţilor economici în economia de piaţă
- Interpretarea rezultatelor evaluării fenomenelor şi proceselor economice
- Consumatorul şi comportamentul său raţional
- Nevoi şi resurse
- Cererea
- Consumatorul şi comportamentul său (costul de oportunitate, utilitatea economică)
- Producătorul/întreprinzătorul şi comportamentul său raţional
- Proprietatea şi libera iniţiativă
- Oferta
- Factorii de producţie şi combinarea acestora
- Costuri, productivitate, profit, eficienţă economică
- Piaţa -întâlnire a agenţilor eco
- Relaţia cerere-ofertă-preţ în economia de piaţă
- Mecanismul concurenţial
- Forme ale pieţei: Piaţa monetară, Piaţa capitalurilor, Piaţa muncii
RecomandăriLive Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Când se afișează rezultatele pentru Bacalaureat 2024
În data de 8 iulie, are loc afișarea rezultatelor la probele scrise, până la ora 12.00. Tot în aceeași zi, are loc și depunerea contestațiilor, în intervalul orar 12.00 – 18.00. În perioada 9 – 11 iulie 2024 se desfășoară rezolvarea contestațiilor, iar în 12 iulie se afișează rezultatele finale la Bac 2024.
Sursă foto Shutterstock.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro