Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a precizat că la Roşia Montană echipele lucrează în continuare.
„Am avut ieri o inspecţie din partea specialiştilor de la ABA Mureş care au venit şi au făcut o scanare cu instalaţii performante pentru a vedea în ce stare se află corpul barajului. În momentul de faţă nu există nicio agravare a situaţiei. Pompele sunt funcţionale şi astăzi vor fi reamplasate pentru a permite reducerea nivelului apei până la cota stabilită împreună cu ISU”, a spus ministrul Mediului.
Tanczos Barna a adăugat că, „după ce împreună cu Institutul de Fizică a Pământului vom valida toate datele de ieri, vom vedea şi ce se întâmplă cu corpul barajului.
„Vom avea rezultatele la sfârşitul săptămânii cu privire a nivelului apei după care vom analiza posibilitatea tehnică de reparare şi de desfundare. Vom analiza şi în aval care sunt soluţiile pentru a permite oricând o evacuare în siguranţă a cantităţii de apă care se menţine în spatele barajului. Barajul are autorizaţie, cu obligaţia de a se efectua mai multe investiţii din partea autorităţii publice locale”, a continuat ministrul Mediului.
Oficialul a precizat, totodată, că, la momentul actual, situaţia în zonă este sub control.
Nu avem niciun semnal care să agraveze situaţia existentă. Barajul este stabil. Pentru a elimina orice risc de producere a unui incident, se goleşte o mare cantitate de apă. În momentul de faţă nu văd nicio agravare a situaţiei. Din punctul nostru de vedere, situaţia este sub control.
Tanczos Barna:
Potrivit ministrului Mediului, „fisura a fost semnalată în seara de sâmbătă şi se duce până la nivelul de preaplin şi nu afectează, în momentul de faţă, corpul de bază al barajului”.
„Din estimările de ieri şi de duminică avem nevoie de 5-7 zile pentru a evacua cantitatea respectivă de apă, în funcţie de precipitaţiile din zonă, care pot lungi cu o zi-două perioada de evacuare. Astăzi se mută pompele, pe rând, la o locaţie mai joasă pentru a putea asigura extragerea apei”, a explicat demnitarul.
Conform datelor prezentate de către ministrul Mediului, la nivel naţional există 2.095 de baraje încadrate în categoriile C şi D, respectiv de categorie mică şi de dimensiuni identice cu cel de la Roşia Montană.
„Am făcut o estimare a timpului în care putem să verificăm cele 2.095 de baraje de categoria C şi D, în ţară. Vom avea zeci de echipe de control de la „Apele Române”, care vor fi formate dintr-o persoană de la Inspecţie şi o persoană de la Exploatare. Trebuie ştiut faptul că din cele 2.095 de baraje, 318 sunt la ANAR, iar celelalte sunt la autorităţile publice locale sau au proprietate incertă, fiind pe terenuri retrocedate sau aflate în litigiu”, a mai spus Tanczos Barna.
În noaptea de sâmbătă spre duminică, primarul comunei Roşia Montană a sunat la 112 şi a semnalat o avarie la golirea de fund a barajului lacului de acumulare Tăul Mare. Ulterior, autorităţile au emis mai multe mesaje Ro-Alert pentru evacuarea populaţiei.
Deţinătorul acumulării Tăul Mare, realizată în anul 1908, este Primăria Comunei Roşia Montană. Autorizaţia de funcţionare pentru acest obiectiv, care este folosit pentru piscicultură, este valabilă până la sfârşitul anului 2024.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro