Italia

Primele vești bune vin din Italia, considerată principalul focar de infecție de coronavirus de pe continentul european. După două luni de carantină, în care oamenii au stat închiși în case, iar întreaga economie a fost blocată, autoritățile anunță primele măsuri de relaxare, care vor fi puse în practică din 4 mai.

Astfel, purtatul măștilor devine obligatoriu în spații publice închise, vor fi redeschise parcurile și grădinile, dar sunt interzise adunările publice. În plus, de luni, italienilor le va fi permis să-şi viziteze rudele, însă deplasarea ar trebui să fie una justificată şi necesară. Petrecerile rămân interzise. Lista interdicțiilor care vor fi ridicate de luni poate fi citită pe larg aici.

Spania

Spania, care a înregistrat peste 230.000 de cazuri și peste 24.000 de decese cauzate de coronavirus până în prezent, a implementat unul dintre cele mai dure blocaje din lume pe 14 martie. După ce numărul cazurilor a mai scăzut, premierul Pedro Sánchez a spus că măsurile de relaxare vor fi aplicate în funcție de fiecare regiune în parte. Astfel, începând de luni, Insulele Baleare și Canare vor fi primele care vor ridica măsurile restrictive, în timp ce în alte zone măsurile vor intra în vigoare din 11 mai.

De asemenea, de luni, barurile și restaurantele pot face livrări, iar frizeriile se deschid pentru clienții care își fac programare. Mai mult, duminică, autoritățile spaniole le-au permis copiilor să iasă la plimbare o dată pe zi, timp de o oră. Ministrul sănătății, Salvador Illa, a spus că acesta a fost un “prim pas în ușurarea blocajului”, urmând ca zilele următoare și persoanele de alte vârste să se bucure de plimbare, potrivit publicației Business Insider.

Ad placeholder
Tolo: Rareș președinte! Ca să le facă dosare celor care nu gândesc ca el
Recomandări
Tolo: Rareș președinte! Ca să le facă dosare celor care nu gândesc ca el
 

Autoritățile spaniole au mai anunțat că de luni, purtatul măştii va deveni obligatoriu în mijloacele de transport public, pentru a se evita o relansare a contagiunilor cu coronavirus.

Portugalia

Librăriile şi magazinele auto se vor redeschide luni. Magazinele locale, cu suprafeţe de până la 200 de metri pătraţi şi cu vedere la stradă, vor putea fi redeschise, însă clienţii vor trebui să poarte obligatoriu măști. Saloanele de coafură şi de înfrumuseţare se vor redeschide tot luni. Liceele, muzeele, galeriile de artă, restaurantele şi cafenelele se vor redeschide pe 18 mai, teatrele şi cinematografele, pe 1 iunie, cu respectarea regulilor de distanţare socială, potrivit ziarului themayor.

Ad placeholder
București a depășit pragul 200 de cazuri noi COVID-19. Unde au fost cele mai multe îmbolnăviri
Recomandări
București a depășit pragul 200 de cazuri noi COVID-19. Unde au fost cele mai multe îmbolnăviri
 

Germania

Germania, una dintre cele mai infectate țări din Europa, cu un total de peste 160.700 de cazuri, a început implementarea unor măsuri de relaxare încă de la sfârșitul lunii aprilie. Au fost redeschise unele magazine cu o suprafață mai mică de 800 de metri pătrați, iar începând cu data de 4 mai se redeschid și școlile din anumite regiuni, muzeele și locurile de joacă.

Cancelarul german Angela Merkel a spus că țara a făcut multe progrese, însă infecțiile trebuie monitorizate îndeaproape în continuare. “Dacă din nou curba infecțiilor devine mai accentuată, guvernele federale și de stat trebuie să fie pregătite să reacționeze”, a declarat Merkel, potrivit thelocal.

Mai mult, liderii de la Berlin au transmis că evenimentele publice mari, precum concertele sau evenimentele sportive, nu vor putea avea loc înainte de 1 septembrie. 

Ad placeholder
Operaţiunea „Naşul”. În Dolj, USR votează cu PSD ca să-i ajute pe politicienii incompatibili să ia noi mandate: exemplul nașului cuplului Manda-Olguța
Recomandări
Operaţiunea „Naşul”. În Dolj, USR votează cu PSD ca să-i ajute pe politicienii incompatibili să ia noi mandate: exemplul nașului cuplului Manda-Olguța
 

Austria

În Austria, zilele trecute, sute de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta față de măsurile restrictive adoptate de guvern în contextul crizei provocate de coronavirus. În urma presiunilor, autoritățile au decis să relaxeze treptat măsurile. Astfel, guvernul a autorizat redeschiderea afacerilor mici, iar de luni începe întoarcerea treptată la școală, potrivit ziarului The Irish Sun.

Și în Austria purtarea măștii va deveni obligatorie începând cu 4 mai. Totodată, austriecilor le este permis să se întrunească în grupuri de până la zece persoane, cu recomandarea păstrării distanței de cel puțin un metru.

Ungaria

Premierul Viktor Orban a anunțat încă de zilele trecute un plan de relaxare a măsurilor de restricție. De duminică, în mai multe zone urmau să fie redeschise magazinele care vor avea orar non-stop. De asemenea, vor fi redeschise terasele, cafenelele și restaurantele și se va permite accesul în ștrandurile în aer liber. În schimb, în Budapesta și în împrejurimi rămân în vigoare restricțiile ieșirii în public. Și aici purtarea măștii devine obligatorie. Mai mult, autoritățile au anunțat că toate manifestările cu un public de peste 500 de persoane vor fi interzise până pe 15 august.

Ad placeholder

Slovenia

La rândul său, Slovenia intenţionează să ofere sportivilor profesionişti dreptul de a-şi relua activitatea şi să ridice restricţiile la deplasările interne pentru cele două milioane de locuitori ai săi. Începând cu 4 mai se vor redeschide saloanele de înfrumusețare. De asemenea, purtarea măștilor devine obligatorie în interior, în spațiile publice. Rămâne în vigoare interdicția privind adunările în spații publice, iar grădinițele se redeschid treptat pe 18 mai.

Grecia

Premierul Kyriakos Mitsotakis a anunțat că grecii vor putea ieși din case începând cu data de 4 mai, potrivit publicației New York Times.

Ad placeholder

“Ieșirea noastră din carantină se va face pas cu pas. Nimeni nu poate exclude riscul reapariției amenințării”, a spus Mitsotakis la o televiziune greacă.

Tot de luni va fi posibilă și deschiderea mai întâi a magazinelor mici, a saloanelor de coafură şi a frizeriilor, iar angajaţii atât din sectorul public, cât şi cel privat vor începe ziua de lucru decalat, la ore diferite, pentru a se evita aglomeraţiile în transportul public. Mai mult, pe 4 mai vor fi redeschise bisericile pentru rugăciunea individuală, însă vor fi interzise slujbele cu public până pe 17 mai.

Croația

Și autoritățile din Croația adoptă politica pașilor mărunți în ceea ce privește relaxarea măsurilor. Angajații din sistemul public și privat își vor relua activitatea, însă cu unele excepții. Se vor redeschide și saloanele de înfrumusețare, dar și mallurile. Mai mult, oamenii se pot aduna în grupuri mai mari de 10 persoane, dacă respectă măsurile de distanțare socială, potrivit publicației Business Insider.

Ad placeholder

Belgia

În Belgia, de luni, se va suplimenta numărul mijloacelor de tranport în comun și se vor putea face și anumite programări în spitale. Mai mult, își vor deschide porțile și magazinele de textile, și croitoriile pentru a putea confecționa măști de protecție, scrie Sky News.

Polonia

Guvernul a anunțat luni deschiderea de hoteluri, centre comerciale, dar și biblioteci și muzee. Începând de miercuri, creşele şi grădiniţele vor putea să se redeschidă, însă autorităţile locale de care aparţin au anunţat că cele mai multe dintre ele vor rămâne închise, mai scrie presa internațională.

foto: Hepta

Citeşte şi:

Suedia ține epidemia sub control. Rata de contagiune este sub 1

De ce pare Belgia țara cea mai lovită de coronavirus. Diferența crucială față de alte state privind metoda de raportare a deceselor

În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat imediat dintr-o pușcărie din Bogota când au aflat cum o cheamă
PARTENERI - GSP.RO
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat imediat dintr-o pușcărie din Bogota când au aflat cum o cheamă
Becali a fost arestat după ce s-a bătut cu poliția! Ce s-a întâmplat, de fapt: ”Eram șapte și...”
PARTENERI - PLAYTECH
Becali a fost arestat după ce s-a bătut cu poliția! Ce s-a întâmplat, de fapt: ”Eram șapte și...”
Horoscop 15 august 2020. Racii primesc propuneri dintre cele mai îndrăznețe, dar nu de asta au nevoie
HOROSCOP
Horoscop 15 august 2020. Racii primesc propuneri dintre cele mai îndrăznețe, dar nu de asta au nevoie