Tulpina, cunoscută sub numele de B.1.1.7, a fost identificată în Marea Britanie la sfârșitul anului trecut și a devenit tulpină predominantă inclusiv în Statele Unite, potrivit Centrelor Statelor Unite pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
Și în România, INSP anunța, pe 8 aprilie, că din 1.178 de secvențieri efectuate au fost descoperite 670 de cazuri cu tulpina britanică.
Studiul publicat de The Lancet s-a concentrat pe un grup de 496 de pacienți cu COVID-19 care au fost internați în spitalele britanice în noiembrie și decembrie anul trecut și a comparat starea pacienților infectați cu B.1.1.7 cu a celor care au prezentat la secvențiere alte variante.
Cercetătorii nu au găsit nicio diferență în ce privește riscurile de forme severe ale bolii, deces sau alte rezultate clinice.
„Datele noastre, în contextul și limitările avute, oferă o asigurare inițială că severitatea bolii la pacienții spitalizați cu B.1.1.7 nu este semnificativ diferită de severitatea la cei fără”, au declarat cercetătorii implicați în studiu.
Potrivit oamenilor de știință britanici, varianta britanică este cu aproximativ 40% – 70% mai transmisibilă decât variantele care circulau înaintea ei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro