MENIU CAUTĂ
14 Iul. 2008 16:06

Tiganii sinistrati s-au mutat in palate

Distribuie

In mai putin de un an, in satul bacauan Radeana s-au ridicat peste 30 de adevarate palate tiganesti, in care traiesc aproape 500 de rromi din Rotunda, afectati de inundatiile din 2005. Toate acestea, in ciuda faptului ca autoritatile au facut investitii serioase pentru a le construi un cartier in comuna Gura Vaii.


Rromii nu s-au multumit cu casele ridicate de autoritati in Gura Vaii, pentru ca nu-si mai puteau face afacerile cu fier vechi ‘ca la carte’. ‘Eram prea izolati de lume’, sustin tiganii afectati de inundatiile de acum trei ani. Asa ca au devastat casele ce le-au fost construite, dupa care s-au mutat in satul Radeana. Desi dupa ce i-au lovit apele isi plangeau de mila, ei au avut destui bani sa-si cumpere teren aici si sa-si construiasca peste 30 de palate.

Distrug culturile vecinilor

‘Palatele de acolo s-au construit in mai putin de un an. Tiganii care au ajuns in comuna noastra au fugit de la Rotunda. Nu le-a convenit zona si ne-am trezit cu ei aici. Nici unul nu are autorizatie de constructie pentru palate’, explica Ion Vlasie, primarul comunei Stefan cel Mare, de care apartine Radeana. ‘Intra cu caii in culturile oamenilor si le distrug. Am apelat la jandarmi sa patruleze in zona si sa-i linisteasca. Am pus si corpul de paza al primariei sa stea cu ochii pe ei’, spune si viceprimarul Mircea Raileanu.


4.400 de lei, o locuinta pentru cei loviti de ape


In urma inundatiilor din vara lui 2005, in satul Gura Vaii au fost distruse 347 de locuinte. Cei mai afectati au fost rromii. Pentru acestia s-a decis schimbarea amplasamentului. Suma alocata pentru o casa a fost de 4.400 de lei. Cu acesti bani s-au finalizat tencuielile, hornurile, scarile de intrare si aleile din jurul caselor.

Comentarii