Din cele mai vechi timpuri, păstrarea alimentelor proaspete pentru o perioadă îndelungată reprezintă o practică a oamenilor ce nu ține cont de cultură, ci de pragmatism, sănătate sau preferințe individuale. Vă puteți asigura că proprietățile produselor sunt stabile fie prin încălzire, fie prin răcire, permițând consumarea lor chiar și după o perioadă îndelungată de timp.
Cum să reușiți să duceți o viață sănătoasă și să nu vă privați organismul de nutrienții necesari?
Cea mai simplă și eficientă metodă de a vă asigura vitaminele, mineralele și grăsimile necesare unui organism echilibrat este congelarea. Are avantajul de a păstra valorile nutritive ale tuturor produselor în siguranță, asigurându-vă de calitatea și igiena esențiale pentru sănătate.
Secretul congelării este blocarea apei din produs, care stopează dezvoltarea microorganismelor prin tulburări metabolice. Astfel, apa din compoziție este înghețată integral, iar produsul rămâne ”blocat” în starea din momentul congelării. Datorită acestui fapt, orice aliment își păstrează gustul, textura și calitățile nutritive. Nu vă veți face griji în privința degradării calității, specialiștii vă asigură că veți beneficia în continuare de o alimentație echilibrată. Cât timp nu decongelați-recongelați produsele de mai multe ori și materia primă este de calitate, puteți sta liniștiți. Fructele și legumele nu vor pierde din vitamine, iar proteinele și mineralele din carne nu vă vor lipsi. Gândiți-vă cât de comod vă este când scoateți ceva din congelator și știți că ceea ce consumați nu vă afectează sănătatea, ci vă asigură echilibrul pentru o funcționare optimă!
Consumul multor produse proaspete este sezonier într-un procent ridicat, dat fiind că legumele și fructele sunt prezente în piețe sau în rețele de magazine la timpul potrivit. Totuși, oamenii și-au făcut curaj și au început să cumpere ce își doresc și în alte anotimpuri, nu doar în sezonul propice respectivelor soiuri, informație confirmată și de cifra oficială a vânzărilor. În anul 2017 s-au înregistrat în România creșteri de 12,5% a vânzărilor valorice și de 11,6% a celor cantitative în ceea ce privește legumele congelate. În cazul fructelor, cifrele au atins un prag valoric superior de 42,3% ca vânzări și de 45,8% cantitativ, conform datelor companiei RetailZoom.
„Foarte multe persoane cred că mâncarea proaspătă cumpărată de la supermarket este mai bună decât alimentele congelate, dar situația nu stă chiar în felul acesta”, explică specialistul Da-Wen Sun, profesor la UCD School of Biosystems and Food Engineering din Dublin. Acesta a studiat și dezvoltat tehnologii pentru industria alimentară, care ajută la creșterea nivelului de eficiență al metodei de congelare, pentru a proteja structura produselor și păstrarea nutrienților.
Profesorul Da-We Sun continuă: „Fructele și legumele sunt produse crescute natural, care rămân proaspete și imediat după ce sunt culese. La nivel biochimic, procesele se continuă și după recoltare, iar cu timpul se pierde din cantitatea de apă, fiind astfel afectată calitatea lor. Când le cumperi de la magazin, nu ai de unde să știi de cât timp se află acolo și ce nivel de degradare suportă structura lor. Totuși, această problemă poate fi evitată prin congelare la timpul potrivit, conservând astfel prospețimea. Dacă este făcută cum trebuie, calitatea lor este păstrată chiar mai bine decât ne-am aștepta.”
Așadar, nu aveți ce pierde! Congelați alimentele corespunzător, iar preparatele dumneavoastră vor fi la fel de gustoase precum vă doriți, iar echilibrul organismului va fi asigurat prin aportul optim de nutrienți.