Publicaţia americană Time a analizat toate descoperirile ştiinţifice ale anului trecut şi a întocmit recent topul celor mai importante dintre acestea. Pe primul loc s-a clasat Ardi, cel mai vechi strămoş al omului, găsit în Etiopia. Publicaţia a inclus în clasament şi alte demersuri ştiinţifice care au făcut ca lumea cercetării să cunoască o dezvoltare uluitoare, cum ar fi teleportarea, apa de pe Lună sau acceleratorul de particule.
Locul 1: Cel mai vechi strămoş al omului
Oamenii de ştiinţă au găsit în Etiopia, în 1994, un schelet care avea să fie declarat, 15 ani mai târziu, în 2009, după cercetări amănunţite, cel mai vechi strămoş al omului. Specimenul, Ardipithecus ramidus, face parte din clasa hominizilor şi aparţine unei femele, botezată Ardi, care a trăit în Etiopia în urmă cu 4,4 milioane de ani. Aceasta avea o înălţime de 1,20 metri, o greutate de 50 de kilograme şi era bipedă.
Locul 2: Robotul care gândeşte singur
Anul trecut, în premieră, un robot a gândit singur. El a trecut, fără a fi programat de om, prin întregul ciclu pe care gândirea îl presupune: formularea unei ipoteze, testarea experimentală, interpretarea rezultatului experimentului şi apoi reformularea ipotezei originale pe baza acestui rezultat. Robotul poartă numele Adam şi a fost creat la Universitatea Aberystwyth din ţara Galilor, Marea Britanie.
Locul 3: Au fost teleportaţi atomi
Cercetătorii de la Institutul Joint Quantum din Maryland, SUA, au reuşit în 2009 să teleporteze cu succes un atom dintr- un container controlat şi monitorizat în alt container, aflat la un metru depărtare. Totul s-a făcut prin intermediul unui procedeu cunoscut drept procesarea informaţiei la nivel cuantic. Acest procedeu nu poate fi realizat la scară mai mare – spre exemplu, un trup uman nu poate fi teleportat. Acest lucru va putea fi făcut, conform savanţilor, abia peste circa 50 de ani.
Locul 4: S-a găsit apă pe Lună
În noiembrie 2009 oamenii de ştiinţă americani au descoperit apă pe Lună, după ce sonda LCROSS a NASA s-a prăbuşit controlat pe satelitul natural al Terrei. În urma impactului, s-a format un nor de praf în care au fost detectate, cu ajutorul unei alte sonde plasate pe orbita selenară, particule de H2O. Descoperirea este foarte importantă, pentru că ar putea permite oamenilor să instaleze baze permanente pe Lună.
Locul 5: Acceleratorul de particule
Cel mai amplu şi mai costisitor experiment ştiinţific realizat vreodată, acceleratorul de particule Large Hadron Collider (LHC) de la CERN a necesitat peste 25 de ani de planificări şi de construcţii şi a înghiţit deja 15 milioane de euro. Cu ajutorul său, oamenii de ştiinţă vor să desluşească secretele formării Universului. A fost pornit în 2008 şi oprit de două ori, anul trecut, din cauza unor defecţiuni la sistemul de răcire. El va fi repornit luna viitoare.