Cum o utilizezi
– Dacă daunele sunt minore, survine constatul amiabil, în care ambele părţi implicate cad de acord. E bine să ai la tine un formular-tip, pe care să-l depui la compania de asigurări la care a încheiat RCA-ul conducătorului auto vinovat de producerea accidentului (îl poţi lua de la asigurător).
– Dacă în urma evenimentului au avut loc vătămări corporale sau chiar deces, se apelează la ajutorul poliţiei pentru realizarea unui dosar de constatare, care va fi utilizat ulterior pentru obţinerea de despăgubiri.
– Dacă şoferul vinovat refuză să-ţi dea poliţa RCA sau fuge de la locul faptei, poţi apela la Fondul de Protecţie al Victimelor Străzii (FPVS), care va acorda despăgubi-rile, banii fiind ulterior recuperaţi de la cel vinovat, prin diverse metode legale (detalii pe fpvs.ro).
Ce preţ plăteşti
Tariful se calculează în funcţie de mai multe aspecte:
– Datele referitoare la şofer (vârsta, de când deţine permisul de conducere, pensionar, bugetar sau persoană cu handicap, dacă are copii în întreţinere etc.).
– Detaliile ce ţin de maşina asigurată (marca, modelul, tipul autovehiculului), dar şi detalii tehnice, cum ar fi capacitatea cilindrică.
– Dacă un şofer a înregistrat daune pe perioada anului anterior, atunci el va primi penalizări. Dacă nu a avut deloc daune, va beneficia de o reducere.
– Începând cu 21 decembrie se vor modifica, la nivel european, regulile pentru emiterea poliţelor RCA, prin care se vor elimina anumite reduceri, în special cele pentru femei.
Modificări la plata RCA
– Potrivit unui proiect de lege ce ar urma să intre în vigoare la începutul anului 2013, şoferii prejudiciaţi în accidente rutiere survenite din vina altor conducători auto vor fi despăgubiţi de propriii asigurători RCA. Se va reduce astfel timpul de soluţionare cu 30 de zile.
– După ce asigurătorul şoferului păgubit va plăti dauna, compania îşi va recupera banii.