I se spune pașaport de vaccinare sau certificat de vaccinare ori chiar certificat COVID, dar numele lui oficial este certificatul verde digital sau adeverința electronică verde și va conține dovada vaccinării, a unui test negativ sau a vindecării recente de COVID.

Ambasadorii Uniunii Europene au căzut de acord, miercuri, să îl lanseze în iunie, dar acordul va fi negociat în detaliu luna viitoare cu deputații europeni.

Toți oficialii europeni au asigurat că deţinerea unui certificat verde digital nu este o condiţie prealabilă pentru a exercita dreptul la libera circulaţie.

Un lucru este cert însă. Cei care nu au așa ceva ar putea fi nevoiți să se supună restricțiilor impuse de autoritățile țării în care vor să intre, spre exemplu, carantinei.

În vreme ce planurile au fost anunțate și proiectul demarat, publicația europeană Politico se întreabă totuși dacă statele membre vor reuși într-un timp atât de scurt să pună la punct infrastructura tehnică și mai ales să se asigure că toate certificatele de vaccinare deja lansate la nivel național vor fi interoperabile.

Ce este certificatul verde digital?

Un certificat verde digital este o dovadă digitală că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19 sau are rezultat negativ la un test relevant sau s-a vindecat în urma unui episod de COVID-19.

De ce Tudor Duma zis „Maru”, dealerul de droguri al lui Vlad Pascu, a fost pedepsit cu indulgență de instanța de fond: „A vândut doar canabis, o substanță care nu e greu de procurat”
Recomandări
De ce Tudor Duma zis „Maru”, dealerul de droguri al lui Vlad Pascu, a fost pedepsit cu indulgență de instanța de fond: „A vândut doar canabis, o substanță care nu e greu de procurat”

Concret, adeverința va cuprinde trei certificate distincte:

  • un certificat de vaccinare, care precizează numele vaccinului, data și locul administrării, numărul de doze administrate.
  • un certificat de test negativ (PCR sau antigen).
  • un certificat pentru persoanele care s-au vindecat de curând după infectare.

Certificatul va avea un cod QR care va asigura „securitatea și autenticitatea” și va conține doar informațiile esențiale, cum ar fi data nașterii, data eliberării și un cod de identificare.

Certificatul va fi valabil în format digital și/sau tipărit pe hârtie.

Va fi gratuit, în limba națională și în limba engleză și, asigură guvernul României, va fi sigur și securizat.

Când intră în vigoare certificatul verde digital?

Comisia Europeană estimează că certificatul de vaccinare va demara ca un proiect-pilot la începutul lunii iunie, astfel încât sistemul complet şi reglementările care-l însoţesc să intre în vigoare la sfârşitul aceleiaşi luni, odată cu începerea sezonului estival.

Calendarul estimativ a fost anunțat de comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, în cadrul discuțiilor din Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European.

Fabrică de pașapoarte românești falsificate, descoperită la Kiev. Cât costa documentul fictiv
Recomandări
Fabrică de pașapoarte românești falsificate, descoperită la Kiev. Cât costa documentul fictiv

În acest scop, statele membre și instituțiile, inclusiv Parlamentul European, care va avea un cuvânt important de spus, trebuie să se pună de acord.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut un apel, pe 1 aprilie, către Parlamentul European și Consiliul UE să adopte propunerea Comisiei privind introducerea certificatului, iar către statele membre, să creeze deja infrastructura necesară introducerii acestuia.

Cum poate fi obținut certificatul de vaccinare?

Autoritățile naționale sunt responsabile de emiterea certificatului. Acesta ar putea fi emis, de exemplu, de spitale, de centre de testare, de autorități sanitare. Versiunea digitală poate fi stocată pe un dispozitiv mobil. Cetățenii pot solicita și o versiune tipărită pe hârtie.

Comisia va institui un portal pentru a se asigura că toate adeverințele pot fi controlate în întreaga UE și va sprijini statele membre în ceea ce privește punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a adeverințelor.

Care sunt datele incluse în certificat? Sunt datele personale în siguranță?

Certificatul verde digital conține informații esențiale necesare, cum ar fi numele, data nașterii, data emiterii, informații relevante cu privire la vaccin/test/vindecare și un identificator unic.

De ce au votat tinerii un extremist. Diana Filimon, cofondatoare Gen, știri: „Călin Georgescu e un epigon, nimic altceva. Copiază modele care au funcționat. Este doar accidental un lider”
Recomandări
De ce au votat tinerii un extremist. Diana Filimon, cofondatoare Gen, știri: „Călin Georgescu e un epigon, nimic altceva. Copiază modele care au funcționat. Este doar accidental un lider”

Certificatele vor include doar un set limitat de informații care sunt necesare. El nu poate fi reținut de țările vizitate.

În scopul efectuării verificărilor necesare, se controlează numai valabilitatea certificatului, verificându-se cine l-a emis și semnat. Toate datele referitoare la starea de sănătate rămân în custodia statului membru care a emis certificatul verde digital.

Ce vaccinuri vor fi acceptate? Vor fi probleme pentru cei imunizați cu Sputnik sau Sinopharm?

Certificatul de vaccinare va fi bazat pe serurile aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

Dar Comisia Europeană a subliniat că statele membre pot decide în mod individual dacă acceptă sau nu persoanele vaccinate cu alte seruri decât cele aprobate la nivelul UE.

Un exemplu în acest sens îl reprezintă Ungaria, membră UE, în care cetățeni s-au vaccinat atât cu Pfizer, Moderna și AstraZeneca, cât și cu Sputnik sau Sinopharm.

Ce teste COVID-19 vor fi acceptate?

Din motive de fiabilitate, numai rezultatele așa-numitelor teste NAAT (inclusiv ale testelor RT-PCR) și ale testelor antigenice rapide – incluse în lista stabilită pe baza Recomandării 2021/C 24/01 a Consiliului – ar trebui să poată fi incluse într-o adeverință de testare eliberată în temeiul regulamentului propus.

Autotestarea nu se efectuează în condiții controlate și aceste tipuri de teste sunt considerate, deocamdată, mai puțin fiabile. Adeverințele ar trebui să fie eliberate de autoritățile sanitare, care nu pot însă să controleze testele efectuate, de exemplu, la domiciliu și, prin urmare, nu pot emite adeverințe fiabile pentru acestea.

Ce se întâmplă cu cei deja vaccinați?

Toți cei care s-au vaccinat deja înainte de intrarea în vigoare a certificatului sunt eligibili pentru a obține unul.

În cazul în care au primit o adeverință de vaccinare care nu îndeplinește standardele de interoperabilitate prevăzute de regulament, pot solicita o nouă adeverință.

În condiţiile în care mai multe ţări au început deja să implementeze propriile certificate, textul prevede o perioadă de tranziţie de şase săptămâni pentru ca aceste ţări să îşi poată adapta sistemul la cadrul european comun.

Nu sunt vaccinat. Pot călători în UE?

Aici, lucrurile sunt un pic mai complicate.

Oficial, din punctul de vedere al Comisiei Europene, răspunsul este da. Certificatul verde digital ar trebui să faciliteze libera circulație în interiorul UE. El nu va fi o condiție obligatorie pentru exercitarea dreptului de liberă circulație, care este un drept fundamental în UE.

„Pentru a evidenţia principiul nediscriminării, în special faţă de persoanele nevaccinate, partea operativă a reglementării principale prevede explicit că deţinerea unui Certificat Verde Digital nu este o condiţie prealabilă pentru a exercita dreptul la libera circulaţie”, se arată în textul aprobat de statele membre.

În plus, persoanele care nu se vaccinează, pot folosi rezultatul unui test negativ.

Comisarul pentru Justiție, Didier Reynders, a repetat de mai multe ori marți în Parlamentul European că acest certificat nu este o condiție prealabilă pentru a călători și că scopul lui este de a facilita libera circulație a persoanelor pe timpul pandemiei.

Dar parlamentarii europeni au observat că cei care nu vor să se vaccineze sau să se testeze se vor supune condițiilor și restricțiilor stabilite de țara în care doresc să intre, ceea ce ar putea însemna intrarea în carantină, spre exemplu.

Sau pur și simplu vor fi nevoiți să rămână acasă.

Cât va fi valabil certificatul?

Statele membre au stabilit pentru un an durata de aplicare a reglementării privind certificatul european de sănătate destinat facilitării călătoriilor în UE, conform textului adoptat miercuri de ambasadorii celor douăzeci şi şapte de state membre UE.

Propunerea iniţială a Comisiei Europene prevedea ca acest „certificat verde digital” să fie valabil până când Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va declara că pandemia de COVID-19 a luat sfârşit. Dar statele membre, refuzând ca aplicarea acestuia să depindă de un organism din afara UE, au modificat această dispoziţie.

Potrivit textului, o suspendare sau o prelungire trebuie să aibă loc în cadrul unei proceduri legislative ordinare implicând Consiliul (care reprezintă statele membre) şi Parlamentul European, şi nu doar Comisia.

Cum funcționează certificatul?

Certificatul verde digital conține un cod QR cu o semnătură digitală pentru a-l proteja împotriva falsificării.

Fiecare organism emitent (de ex. spital, centru de testare, autoritate sanitară) are propria sa cheie de semnătură digitală. Toate acestea sunt stocate într-o bază de date securizată din fiecare țară.

Atunci când se verifică certificatul, se scanează codul QR și se verifică semnătura.

Comisia Europeană va crea un portal de acces. Prin acest portal, toate semnăturile certificatelor pot fi verificate în întreaga UE. Datele cu caracter personal ale deținătorului certificatului nu trec prin portal, deoarece nu sunt necesare pentru a se verifica semnătura digitală.

Comisia Europeană va ajuta statele membre să creeze un software pe care autoritățile să îl poată utiliza la verificarea codurilor QR.

Comisarul pentru Justiție al UE a spus că companiile aeriene vor putea verifica certificatele, înainte de a permite accesul călătorilor la bordul aeronavei.

Cum va ajuta certificatul de liberă circulație?

Certificatul verde digital va fi acceptat în toate statele membre ale UE. Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția vor putea recurge la el.

El va contribui la asigurarea faptului că restricțiile în vigoare în prezent pot fi ridicate în mod coordonat.

Atunci când călătorește, fiecare cetățean din UE sau al unei țări terțe care se află legal sau are reședința în UE și care deține un certificat verde digital ar trebui să fie scutit de restricțiile care afectează libera circulație în același mod ca și cetățenii din statul membru vizitat.

În cazul în care un stat membru continuă să solicite titularilor unui certificat verde digital carantinarea sau testarea, el trebuie să notifice Comisia și toate celelalte state membre și să justifice această decizie.

Ce obstacole stau în calea certificatului?

Una dintre principalele probleme va fi armonizarea standardelor din toate statele membre, mai ales că unele state au început deja să își creeze propriile adeverințe digitale, scrie Politico.

Estonia dezvoltă chiar acum propria variantă de pașaport de vaccinare și o variantă test va fi gata chiar la sfârșitul acestei luni. Danemarca a introdus deja propriul pașaport corona, care în prezent folosește pe plan intern.

Și Franța plănuiește să integreze propriul său certificat digital de vaccinare într-o aplicație deja existentă de urmărire și depistare a contactelor COVID, care nu este compatibilă cu restul aplicațiilor de acest gen din UE.

De aceea, propunerea Comisiei prevede o perioadă de tranziţie de şase săptămâni pentru ca aceste ţări să îşi poată adapta sistemul la cadrul european comun.

Întrebarea este dacă codurile QR de pe aceste certificate naționale și ce se află în spatele lor – datele privind sănătatea pacientului, felul în care sunt organizate și stocate în fiecare stat membru – vor funcționa împreună, scrie Politico. Fiecare guvern dispune de resurse și grade diferite de digitalizare la nivelul administrației publice și instituțiilor medicale și de sănătate publică.

O altă problemă invocată de europarlamentari este costul testelor COVID care diferă în statele UE. Unii au propus ca din moment ce testul va fi o precondiție a liberei circulații, el ar trebui să fie gratuit sau, în orice caz, foarte ieftin.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Doi candidaţi la prezidenţiale solicită Curţii Constituţionale anularea alegerilor din primul tur
Știrileprotv.ro
Doi candidaţi la prezidenţiale solicită Curţii Constituţionale anularea alegerilor din primul tur
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Cele mai sigure locuri de pe planetă, în cazul izbucnirii unui război nuclear. Aici, omenirea ar fi siguranță
FANATIK.RO
Cele mai sigure locuri de pe planetă, în cazul izbucnirii unui război nuclear. Aici, omenirea ar fi siguranță
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
'Au apărut multe minciuni'. Oana, fiica Elenei Lasconi, mesaj neașteptat despre mama ei, cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale
Unica.ro
'Au apărut multe minciuni'. Oana, fiica Elenei Lasconi, mesaj neașteptat despre mama ei, cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Un influencer de pe TikTok care l-a susţinut pe Georgescu regretă decizia: "Am fost un prost. Am fost folosit precum un câine"
Observatornews.ro
Un influencer de pe TikTok care l-a susţinut pe Georgescu regretă decizia: "Am fost un prost. Am fost folosit precum un câine"
Horoscop 27 noiembrie 2024. Berbecii au parte de o zi care susține inițiativele curajoase, care se bazează pe o viziune pozitivă asupra lucrurilor
HOROSCOP
Horoscop 27 noiembrie 2024. Berbecii au parte de o zi care susține inițiativele curajoase, care se bazează pe o viziune pozitivă asupra lucrurilor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI