S-o recunoaștem: nu-i nicio bucurie să îți schimbi centrala termică. Cu banii pe care i-ai plăti pentru una nouă, ți-ai putea cumpăra lejer un sejur de cinci zile, de Crăciun, la Viena sau la Praga. Sau ai putea să pleci, de Revelion, în Maroc.
Ca să amâni cât mai mult momentul în care centrala ta va ceda, n-ai altceva de făcut decât să urmezi aceste trei sfaturi simple:
- Pregătește-o pentru iarnă
Se anunță o iarnă cel puțin la fel de geroasă ca precedenta, așa că centrala ta termică va avea de furcă.
Pregătește-o din timp pentru funcționare în regim intensiv, astfel:
- Descurcă-te singur cu schimbatul bateriilor termostatului electronic al centralei și cu aerisirea caloriferelor. De asemenea, verifică presiunea apei, indicată de manometrul centralei. Când caloriferele sunt reci, presiunea trebuie să se mențină în intervalul 1 -1,5 bari. Când sunt calde caloriferele, presiunea nu trebuie să depășească 2,5 bari.
- Cheamă un profesionist pentru curățarea filtrelor. Dacă locuiești într-o zonă cu apă dură sau calcaroasă, cere-i specialistului să îți instaleze, în plus, un filtru dedurizator și un filtru decantor. Spune-i că vrei să folosească doar astfel de piese pentru centrale termice originale, cu durată mare de funcționare.
- Protejează-o împotriva variațiilor de curent
Variațiile de curent pot cauza arderea plăcii electronice a centralei. Producătorul nu remediază gratis astfel de defecțiuni, nici măcar în perioada de garanție a dispozitivelor. Iar prețul plăcii electronice ajunge și la 2.000 lei. Adică mai mult de jumătate din prețul centralei.
Tot variațiile de curent pot provoca resetarea parametrilor de funcționare ai centralei. Iar reconfigurarea o face doar specialistul și numai contra cost.
Ca să previi astfel de probleme, îi poți cere specialistul să monteze un stabilizator de tensiune pentru centrală. Tot vei da un ban, dar vei scăpa cam de 20 de ori mai ieftin.
- Nu amâna verificarea tehnică periodică
Legea spune că verificarea tehnică periodică (VTP) a centralei e obligatorie. Ea trebuie efectuată cel puțin o dată la doi ani de către o societate autorizată ISCIR. Nu e chiar des, dacă te gândești că, anual, centrala ta funcționează la capacitatea maximă cam 1.400 de ore.
Dacă amâni să faci verificarea, riști o amendă de până la 25.000 lei. Totodată, e posibil ca centrala termică să ți se defecteze.
Dacă nu schimbi la timp componentele uzate ale centralei, temperatura de ardere a gazelor crește. Consecința directă va fi creșterea consumul de gaz și, deci, majorarea costurilor tale.
Câteva măsuri simple de întreținere pot prelungi viața centralei termice. Nu e nevoie să investești mult în componente și nici în service. În schimb, având grijă de centrală, s-ar putea să economisești o grămadă de bani. Poate chiar suficienți pentru un Revelion în țările calde.