1. Joacă-te!
Scrabble, cărţi, bridge, jocuri de logică sau strategie. Dacă nu ai partener de joc, dezleagă cuvinte încrucişate sau rezolvă alte jocuri din reviste şi ziare.
2. Învață!
Un bun antrenament pentru memorie este învăţarea. Dar nu trebuie să-ţi încarci memoria cu lucruri nefolositoare. Poţi reţine numere de telefon utile, lista de cumpărături pe care ai scris-o pentru supermarket, zilele de naştere ale apropiaţilor etc.
3. Dormi!
Creierul profită de somn pentru a clasifica amintirile din timpul zilei. În perioada somnului paradoxal neuronii organizează informaţiile primite în timpul zilei. Dacă te privezi de una sau două dintre aceste faze nocturne ale somnului, consolidarea amintirilor tale poate fi perturbată.
4. Hrănește-te sănătos!
Hrana sănătoasă şi echilibrată joacă un rol important în alimentarea creierului, asigurându-i toţi nutrienţii necesari bunei sale funcţionări. Nu e neapărat obligatoriu să insişti cu peştele- contrar unor opinii foarte răspândite, efectul benefic al fosforului conţinut de acesta, asupra memoriei, nu afost încă dovedit.
5. Nu consuma alcool!
O doză prea mare de alcool poate antrena, de-a lungul anilor, leziuni ireversibile ale neuronilor. La marii alcoolici au fost puse în evidenţă alterarea memoriei pe termen lung, datorată leziunilor cerebrale.
6. Să ai un hobby!
Poţi deveni ornitolog, astonom sau botanist amator. Antrenează-ţi memoria încercând să recunoşti păsările, constelaţiile, florile. Perfect pentru memorie şi impresionant pentru prieteni.
7. Fă traduceri!
Te vor ajuta să-ţi îmbogăţeşti vocabularul cu noi cuvinte. După cum ştii, cuvintele sunt suportul gândirii. Un vocabular bogat îţi dezoltă gândirea şi implicit memoria.
8. Citește!
Este o activitate cerebrală prin excelenţă. Punând la muncă neuronii îţi ameliorezi performanţa memoriei. În privinţa lecturilor, ai de unde alege, de la cărţile clasice până la cele electronice!