MENIU CAUTĂ

Trump și-a anulat o vizită pentru a se concentra asupra situației din Siria. Macron anunță că eventualele lovituri vor viza „capacitățile chimice”

Distribuie

Donald Trump şi-a anulat prima vizită în America de Sud pentru a se concentra pe răspunsul pe care SUA îl vor da presupusului atac chimic din Siria, a anunţat marţi Casa Albă. În acelaşi timp, Emmanuel Macron a anunţat că urmează să decidă răspunsul Franţei şi că, dacă va decide lovituri, acestea vor viza "capacităţile chimice" ale regimului.

Donald Trump a decis să-şi anuleze vizita în Peru şi Columbia, la îndemnul noul său consilier pe probleme de securitate naţională John Bolton, din cauza crizei în curs în Siria.

”Atacul de la Duma este o barbarie”, a spus Donald Trump luni seară, asigurând că nu va rămâne fără consecinţe. Preşedintele american a promis, luni, că în 48 de ore va decide cum să răspundă la presupusul atac chimic din oraşul sirian Douma şi a avertizat că toate opţiunile sunt pe masă.

Presupusul atac cu arme chimice, soldat cu zeci de morţi, a provocat numeroase apeluri pentru represalii internaţionale.

În urma unei convorbiri telefonice, Trump şi premierul britanic Theresa May şi-au afirmat marţi hotărârea de a nu permite o continuare a unor atacuri chimice în Siria. O discuţie similară a avut loc şi între liderul de la Casa Albă şi preşedintele francez Emmanuel Macron.

Acesta din urmă a anunţat că urmează să decidă „în următoarele zile” răspunsul Franţei la presupusul atac chimic în Siria şi, dacă va decide lovituri, acestea vor viza „capacităţile chimice” ale regimului şi în niciun caz „aliaţii” acestuia rus şi iranian, după cum notează AFP.

În acelaşi timp, Organizaţia Internaţională pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a anunţat că va trimite o misiune de anchetă în localitatea siriană în care a avut loc atacul chimic. OIAC a anunţat că secretariatul său tehnic a cerut Guvernului sirian să facă aranjamentele necesare în acest sens.

Activişti din opoziţia siriană şi paramedici au anunţat că cel puţin 40 de persoane au fost ucise sâmbătă, la Douma, într-un atac cu armament chimic şi acuză Guvernul sirian de acest atac. Damascul respinge acuzaţiile, pe care le consideră ”fabricate”.


Citește și: ANALIZĂ. Ce opțiuni are Trump în Siria, după ce a promis o reacție în 48 de ore. Patru scenarii posibile


Citește mai multe despre Donald Trump pe Libertatea.

Comentarii