„CSM – o hotărâre emoţională” – sesizarea instanţei de contencios administrativ!

Luând în considerare:
1. Identitatea de conţinut dintre declaraţia dată şi considerente ale deciziei CCR;
2. Raportul inspecţiei judiciare, prin care se consideră că nu a fost încălcată independenţa justiţiei;
3. Votul fragil, de 9 la 7, prin care CSM a hotărât că a fost încălcată independenţa sistemului judiciar,

iau în considerare posibilitatea sesizării instanţei de contencios administrativ, pentru verificarea legalităţii respectivei hotărâri!, a scris Tudorel Toader, pe Facebook.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a admis, marţi, sesizarea șefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, referitoare la declarațiile ministrului Justiţiei despre dosarul „Belina” şi a stabilit că afirmațiile acestuia au afectat independența sistemului judiciar.

Șefa DNA, a cerut CSM la finalul lunii septembrie să analizeze dacă afirmaţiile ministrului Justiţiei referitoare la dosarul „Belina” sunt de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar.

„În cursul zilei de 26 septembrie 2017, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a făcut o serie de consideraţii de natură juridică, în contextul unor întrebări ale reprezentanţilor mass-media despre o cauză aflată în lucru la procurorii DNA, cunoscută drept ‘dosarul Belina. Astfel, ministrul Justiţiei a afirmat, între altele, că legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorii, ci judecătorii de contencios administrativ”, se arăta într-un comunicat al DNA de la acel moment.

Declarațiile lui Toader, imixtiune în anchete

Potrivit DNA, declarațiile ministrului Tudorel Toader cu privire la o anchetă penală în curs, care are ca obiect cercetarea unor fapte penale, reprezintă o formă de imixtiune în activitatea procurorilor.

„Sub acest aspect, procurorul şef al DNA a solicitat CSM să analizeze dacă aceste afirmaţii sunt de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar, întrucât, prin declaraţiile din data de 26 septembrie 2017, domnul ministru al Justiţiei a indus ideea (…) că activitatea procurorilor nu se desfăşoară în limitele cadrului legal”, se arăta în documentul DNA.

De ce a refuzat Cristian Tudor Popescu invitația la dezbaterea organizată de Klaus Iohannis
Recomandări

De ce a refuzat Cristian Tudor Popescu invitația la dezbaterea organizată de Klaus Iohannis

Potrivit șefei DNA „acreditarea ideii că procurorii DNA nu investighează fapte ce reprezintă încălcări ale legii penale este de natură să afecteze încrederea opiniei publice în activitatea desfăşurată de DNA” iar „preluarea afirmaţiilor şi de către alte publicaţii a contribuit la amplificarea acestor consecinţe, cu afectarea independenţei întregului sistem judiciar şi manipularea opiniei publice”.


REPORTAJ: Detalii înfiorătoare în cazul crimei comise de doi adolescenți din Călărași. Și alți șoferi au trecut pe lângă moarte

O voce puternică a politicii Suediei, cea mai usturătoare GAFĂ despre România. Până și presa suedeză s-a amuzat
GSP.RO

O voce puternică a politicii Suediei, cea mai usturătoare GAFĂ despre România. Până și presa suedeză s-a amuzat

Horoscop 19 noiembrie 2019. Balanțele nu acceptă jumătăți de măsură
HOROSCOP

Horoscop 19 noiembrie 2019. Balanțele nu acceptă jumătăți de măsură