Intrarea în centrul de vizitare aflat la un kilometru şi jumătate de Zărneşti este gratuită, iar un tur al centrului presupune o experienţă unică în Piatra Craiului.
Cu ajutorul dispozitivelor touch screen, vizitatorii pot vedea peisaje din Piatra Craiului şi pot afla toate informaţiile necesare despre flora şi animalele sălbatice care trăiesc în această zonă, dar şi despre rocile care alcătuiesc masivul. Turiştii pot face un tur virtual al traseelor turistice cu o simplă mişcare a mâinii.
În centrul de vizitare a fost amenajată şi o stână artificială, pentru ca vizitatorii să vadă cum arată pe interior, dar şi o peşteră artificială, unde sunt lilieci şi alte insecte care trăiesc în acest mediu.
Pe traseul care străbate centrul de vizitare pot fi admirate animalele sălbatice, care pot fi şi auzite, ceea ce aduce un element de spectaculozitate, totul fiind completat de jocuri de lumini. În plus, efectele speciale cu tunete, fulgere sau ciripit de păsărelelor vor aduce vizitatorul şi mai aproape de frumuseţea Masivului Piatra Craiului.
„Un cunoscut alpinist îmi spunea cândva că Piatra Craiului este cel mai frumos munte din România. Odată ajunşi aici, turiştii îşi doresc mereu să revină. Centrul de Vizitare prezintă o picătură din frumuseţea Parcului Naţional Piatra Craiului, este o experienţă interactivă şi vom încerca să aducem mereu materiale noi pentru a fi cât mai atractiv pentru vizitatori“, a declarat Mircea Vergheleţ, director adminsitrativ al Parcului Naţional Piatra Craiului.
Centrul are şi o machetă a Pietrei Craiului şi o pasarelă pe care turiştii pot urca pentru a o admira de sus ca şi cum ar fi pe munte, la înălţime. De asemenea, pe pasarelă pot fi proiectate imagini din Piatra Craiului, informaţii geologice şi despre habitat, dar şi traseele turistice, totul cu o comandă touch screen. Practic, vizitatorul poate proiecta ce hartă doreşte şi poate admira virtual întreg Masivul Piatra Craiului.
Centrul de vizitare a fost deschis oficial sâmbătă, iar intrarea este gratuită. Investiţia s-a ridicat la şase milioane de lei, 4,8 milioane de lei fonduri europene şi 1,2 milioane de lei de la bugetul de stat, estimîndu-se că va avea 110.000 de vizitatori pe an.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro