Mergi direct la conținut »
Ultimul autobuz DAC a ajuns la New York Galerie foto
10imagini
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Ultimul autobuz DAC a ajuns la New York. Un militar american cu origini românești a plătit o avere pentru el. ”Mulți râdeau de mine pentru că devenisem mai român decât erau ei”

De Răzvan Mihalașcu, . Ultimul update Marți, 12 martie 2019, 23:30

În loc să fie vândut la fier vechi, ultimul autobuz DAC a fost salvat de un militar american cu origini românești. Din Fetești, mastodontul de 10 tone a ajuns să circule în New York. Aceasta a fost dorința lui Alexandru Barbayanni, un tânăr școlit în România care a plătit nu mai puțin de 25.000 de dolari ca să transporte autobuzul său preferat peste ocean. Spune că este o investiție sigură deoarece vrea să-l transforme într-un platou de filmare pe patru roți pentru producătorii de la Hollywood.

Ad placeholder

Povestea de viață a lui Alexandru Barbayanni poate fi transformată în scenariu de film. S-a născut în Jersey City, orașul american în care a copilărit până la vârsta de 10 ani. În 1991, mama lui, româncă get-beget, a decis ca Alex și fratele său mai mic să facă școala în România. Erau primii ani de după Revoluția din 1989, când românii visau să ia drumul străinătății. Alții, din contră, au decis să se întoarcă, sperând la o altă viață în România tranziției.

„Nu vorbeam românește mai deloc. Când m-au trimis în București, nu mă descurcam în clasa a patra (…) Am avut o învățătoare foarte înțelegătoare care încet-încet m-a învățat cum să vorbesc”, a povestit Alexandru Barbayanni, pentru Libertatea.

Copilul născut pe tărâm american a învățat repede românește și a devenit fascinat de București, noua sa casă.

„Când am ajuns în România, am fost complet șocat când am văzut troleibuze, autobuze, tramvaie. Primul meu referat la limba română în clasa a treia a fost despre troleibuze, tramvaie și autobuze”, își amintește Alex.

„Mulți râdeau de mine pentru că devenisem mai român decât erau ei”

Bunicul din partea mamei a fost cel care i-a insuflat dragostea pentru mașini și autobuze.

„Bunicul, tatăl mamei mele, a fost unul dintre marii ingineri din România – inginerul Oliviu Băduță. A lucrat la Electrotehnica și era inginer electrotehnic(…) El m-a dus la fabrica Autobuzul, pe strada Ostrov din București și am fost fascinat. M-a dus prin toată fabrica. Circuitul de testări, liniile de asamblare și a cimentat dragostea asta pentru autobuzele și troleibuzele românești”, spune americanul care a copilărit în București.

Îi este recunoscător mamei sale care a avut curajul și îndrăzneala în anii de după Revoluție de a-l trimite să învețe în România, unde și-a petrecut 10 ani din viață. Aici a făcut școala generală, liceul și a intrat la Politehnică, la specializarea Autovehicule Rutiere.

„Mulți râdeau de mine pentru că devenisem mai român decât erau ei, deși eram născut aici (în Statele Unite). Prima mea mașină a fost o Dacie 1310, galben 48. Am iubit-o foarte mult, dar a trebuit să o las”, a mărturisit americanul care, zâmbind, își reproșează că vorbește românește cu puțin accent.

S-a întors în SUA înainte de atentatele teroriste de la 11 septembrie

La 20 de ani a renunțat la facultate și s-a întors în Statele Unite. A revenit în țara sa natală cu puțin timp înainte de atentatele din 11 septembrie 2001. Părinții săi lucrau chiar în Turnurile Gemene, iar soarta a făcut ca ei să nu se afle în clădiri la momentul atacului.

Ad placeholder
Vă amintiți scena din filmul Apollo 13? Un profesor spune cum ar arăta redeschiderea școlilor dacă deciziile ar fi luate de coordonatorii astronauților
Recomandări
Vă amintiți scena din filmul Apollo 13? Un profesor spune cum ar arăta redeschiderea școlilor dacă deciziile ar fi luate de coordonatorii astronauților
 

„Au avut mare noroc. Maică-mea a întârziat. Trenul a întârziat. Au fost cinci minute. Dacă ajungea cu cinci minute mai devreme, alta era soarta. Iar taică-miu își luase liber în ziua aceea”, își amintește despre momentul care a marcat istoria Statelor Unite.

Cu multă ambiție, a luat-o din nou de la capăt. A studiat Matematica la Universitatea Rutgers din New Jersey și nu a dat uitării pasiunea sa pentru autobuze. Și-a luat chiar permis special și a fost o vreme și șofer de autobuz în New York.

„După 11 septembrie 2001, chiar nu știam ce se întâmplă cu familia noastră, cu viața mea. Rămân aici, mă întorc înapoi în România… Și am luat decizia să mă duc în armată, iar asta m-a ajutat să mă reintegrez”

Ultimul autobuz DAC, anunț de vânzare pe Facebook

11 ani a lucrat în Aviația Statelor Unite. Acum, Alexandru Barbayanni are o afacere în domeniul aerospațial și al securității cibernetice.

Timpul liber și-l dedică pasiunii sale pentru mașini și autobuze. De curând, militarul și-a văzut visul cu ochii – să aducă în Statele Unite ultimul autobuz DAC, fabricat la uzina din București.

„E fabricat în 1993 și este ultimul DAC fabricat. Au mai fost ROCAR 112 UDM, fabricate după schimbarea de nume, dar în acte, acesta este ultimul DAC. Are și asta o semnificație istorică. Este model aniversar 1953 – 1993, 40 de ani”.

În mai, a aflat dintr-un anunț postat pe Facebook faptul că societatea Transbus din Fetești vinde un autobuz DAC. Deși a fost scos la licitație de trei ori, vehiculul nu a fost dorit de nimeni și a fost la un pas de a ajunge la fier vechi.

Ad placeholder
Un arhitect acuză Cotroceniul pierdut: „S-au construit blocuri în zonă protejată, prin portițele deschise din lege”
Recomandări
Un arhitect acuză Cotroceniul pierdut: „S-au construit blocuri în zonă protejată, prin portițele deschise din lege”
 

„Am cunoscut un prieten pe Facebook. Îl cheamă Alex Vasile. El lucra pe vremea aceea în Danemarca și e șofer de camion. Și-a luat liber. A mers în țară, la Fetești, să inspecteze mașina și noi abia ne cunoscuserăm”, a povestit militarul despre cum a fost ajutat să aducă autobuzul în Statele Unite.

Autobuzul românesc din SUA ar putea ajunge în filme la Hollywood. Deja are propriul canal Youtube

Autobuzul de 10 tone, care a transportat pasageri prin Fetești până anul acesta, l-a costat 7.000 de lei. Alex l-a cumpărat în mai, însă abia șapte luni mai târziu a reușit să îl transporte în Statele Unite.

„Nu se putea conduce mașina pentru că e autobuz urban. Nu se poate conduce pe autostradă pentru că e prea lentă. A trebuit remorcată până în Germania, până în Bremerhaven, în port, și de acolo pus pe vapor”

Ultimul autobuz DAC a ajuns la New York

Autobuzul românesc DAC, în trafic în Statele Unite

Remorcarea autobuzului vechi de 25 de ani și transportul acestuia cu vaporul peste ocean l-au costat în total 25.000 de dolari. Spune că merită din plin pentru că, pentru el, autobuzul este un „obiectiv istoric”.

Are de gând să investească în el 100.000 de dolari pentru a putea fi folosit în filme.

„Am să o ofer pentru anumite firme care vor să dea impresia că sunt în Europa de Est. Producătorii de filme de la Hollywood ori se duc în Europa, ori își aduc aici mașini. Un autobuz nu își aduc și știu de la oameni din industrie că își doresc așa ceva pentru că un autobuz american altfel arată decât unul european. E o diferență”

Ultimul autobuz DAC, fabricat la uzina din București, a ajuns în Statele Unite cu o mască de ROCAR. Alex a aflat că aceasta a fost înlocuită în urma unui accident minor, la Slobozia, de prima regie care a operat autobuzul. Cu ajutorul tehnologiei moderne, vrea să recreeze o altă mască de autobuz DAC pentru una originală este aproape imposibil de găsit.

Ad placeholder
Replici dure între primarul PNL dintr-o comună din Dâmbovița și candidatul PSD: „Ai ridicat un cort de nunți în loc de teren de sport”. Replica
Recomandări
Replici dure între primarul PNL dintr-o comună din Dâmbovița și candidatul PSD: „Ai ridicat un cort de nunți în loc de teren de sport”. Replica
 

Mai mult, tânărul și-a creat propriul canal de Youtube în care le povestește americanilor pas cu pas cum își repară autobuzul și ce are de gând să facă cu el.

Pe lângă autobuzul DAC, militarul de 37 de ani mai are în colecție cinci mașini: două modele de Lincoln, un Chevrolet Cammaro, un Caddilac, dar și un Ford Crown Victoria, model unicat.

Pentru 2019, are planuri mari. Vrea să se mute în casă nouă și să mai cumpere alte trei autobuze, toate românești.

„Istoria nu trebuie să o uităm. O parte din sufletul meu este în România, chiar dacă eu sunt american”, a spus Alexandru Barbayanni.


Citește și EXCLUSIV / Boris Becker va fi consilierul Simonei Halep. Florin Segărceanu va sta în loja liderului WTA la Australian Open


 

Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
„În ce hal a îmbătrânit!” » Dolph Lundgren, apariție bulversantă pe plajă cu iubita cu 38 de ani mai tânără
PARTENERI - GSP.RO
„În ce hal a îmbătrânit!” » Dolph Lundgren, apariție bulversantă pe plajă cu iubita cu 38 de ani mai tânără
Anghel Iordănescu, victima lui Emi Pian. Țeapa de sute de mii de euro a clanului Duduianu. Cum s-a încheiat totul
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Anghel Iordănescu, victima lui Emi Pian. Țeapa de sute de mii de euro a clanului Duduianu. Cum s-a încheiat totul
Horoscop 9 august 2020. Racii ajung la concluzii greșite, pentru că e ușor să considere că altul greșește
HOROSCOP
Horoscop 9 august 2020. Racii ajung la concluzii greșite, pentru că e ușor să considere că altul greșește
RECOMANDĂRI
Parteneri
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close