Mergi direct la conținut »
Un general american acuză Rusia că face teste nucleare în zona arctică. Cum a reacționat Moscova
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

Un general american acuză Rusia că face teste nucleare în zona arctică. Cum a reacționat Moscova

Rusia ar face teste nucleare militare în regiunea arctică prin încălcarea unui acord internațional, susține un oficial din cadrul administrației Donald Trump. De cealaltă parte, Moscova a respins acuzațiile, afirmând că este vorba despre o compania pentru afectarea imaginii.

De Răzvan Mihalașcu,

Robert Ashley, directorul Agenţiei americane de Informaţii Militare (DIA) a declarat că Moscova „probabil nu se conformează prevederilor” Tratatului de Interzicere Completă a Testelor Nucleare (CTBT), relatează BBC, citat de Mediafax.

Statele Unite au semnat acest tratat internațional, însă nu l-au ratificat. În schimb, Rusia a ratificat acordul.

„Informaţiile noastre despre dezvoltarea armelor nucleare ne conduc să credem că activităţile de testare efectuate de Rusia vor contribui la dezvoltarea capabilităţilor atomice”, a menționat generalul Robert Ashley

Oficialul american susține că Rusia a efectuat teste nucleare în Arhipelagul Novaia Zemlea, situat în Oceanul Arctic.

Potrivit sursei citate, Organizaţia Tratatului de Interzicere Completă a Testelor Nucleare (CTBTO) a anunțat că nu a detectat nicio activitate neobişnuită.

„Avem încredere deplină în capacitatea sistemului de monitorizare de a detecta exploziile testelor atomice”, a precizat CTBTO.

De cealaltă parte, ministerul rus de Externe a declarat că Rusia respectă complet Tratatul de Interzicere Completă a Testelor Nucleare (CTBT) și a îndemnat Statele Unite să ratifice acordul.

„Acuzaţiile sunt total lipsite de fundament şi au rolul de a deteriora imaginea ţării noastre. Cerem din nou Statelor Unite să aibă o atitudine responsabilă şi să ratifice acordul CTBT, deoarece nu poate intra în vigoare”, a comunicat Ministerul rus de Externe, conform agenţiei Reuters.

În octombrie 2018, armata Rusiei a anunțat că a efectuat un test nuclear masiv, care a inclus mai multe lansări de rachete de pe submarinele aflate în Marea Barents și Marea Ohotsk.


Citește și:

Papa Francisc, la Iași. O familie cu 28 de membri îi va vorbi Suveranului Pontif despre greutățile și bucuriile din viața lor


 

Close
Închide
  Close