Un bărbat din Cluj a încercat să aducă din Rusia medicamentul Arbidol, pentru el şi familia sa. Însă coletul a fost oprit la vamă, pentru că nu este autorizat în România. Acelaşi medicament a fost importat şi donat spitalelor COVID de Gigi Becali la începutul epidemiei.

Antiviralul Arbidol se află în protocolul Ministerului Sănătăţii pentru tratamentul COVID, dar nu se găseşte în farmaciile din ţară. 

Un tânăr din Cluj a rugat un prieten din Rusia să-i cumpere şi să-i trimită 20 de cutii de Arbidol. Voia să aibă în casă, pentru el şi părinţii săi – pe care-i ştia deja bolnavi cronici. “Am vrut să fie cumva o şansă în plus”, a spus el.

A plătit în jur de 400 de euro pe medicamente şi transportul lor cu avionul, în regim de livrare expres. În urmă cu două săptămâni însă, când trebuia să ridice pachetul, medicamentele au fost oprite la Vama Aeroport Cluj. Tânărul a primit următorul mesaj de la firma de curierat (DHL Express):

Organul vamal a transmis faptul că pentru aceste medicamente nu se poate face vamă, având în vedere că nu există pe piaţă, astfel coletul trebuie să facă retur, deoarece vama nu acceptă să fie importat.

Dublul standard de la vamă

Bărbatul s-a mirat, pentru că ştia că medicamentul fusese deja adus în ţară şi folosit în spitalele COVID, după ce Gigi Becali a făcut în primăvară o donaţie de 100.000 de pastile, la recomandarea Ancăi Streinu-Cercel, medic infecţionist şi fiica lui Adrian Streinu-Cercel, managerul de la “Balş”.

“Ori s-a comis o ilegalitate atunci, ori se comite acum. Probabil o să mă adresez instanţei. Mi se pare rea-voinţă. Dacă desfăceau coletul şi trimiteau medicamentele la Spitalul Judeţean Cluj, nu aveam nicio problemă. OK, nu le am eu, dar beneficiază cineva de ele. Dar aşa le-au trimis înapoi în Rusia. Mi se pare absolut cretin”, a spus bărbatul, pentru Libertatea.

Medicament folosit în Rusia şi China, dar neaprobat în UE sau SUA

Arbidol – sau umifenovir, în denumirea lui generică – este un antiviral produs în Rusia şi folosit pentru tratarea gripei atât acolo, cât şi în China sau Republica Moldova.

Dar acest medicament nu este autorizat nici de Agenţia Europeană a Medicamentului, nici de Administraţia americană a medicamentului (FDA).

Un medicament rusesc antiviral, folosit pentru COVID și aprobat în schema Ministerului Sănătății, e oprit în vamă
Arbidol este un antiviral produs în Rusia şi folosit pentru tratarea gripei

Chiar şi-aşa, în primele luni ale pandemiei, mii de bolnavi din România au fost trataţi cu Arbidol, iar antiviralul încă se află în protocolul aprobat de Ministerului Sănătăţii pentru COVID-19. 

În mai, Gigi Becali a cumpărat din Rusia 100.000 de pastile de Arbidol, pe care apoi le-a donat spitalelor. 

Surse apropiate lui Becali spun că importul s-a făcut prin clinica acestuia din Bucureşti, ImunoMedica, iar ulterior spitalele ar fi ridicat direct de la vamă donaţiile. 

Becali a adus în ţară necesarul de Arbidol pentru aproximativ 2.000 de pacienţi.

“Este unul dintre cele mai blânde antivirale”, spun medicii

Medicii de la Institutul Naţional Prof. dr. Matei Balş, dar şi de la Spitalul de Boli Infecţioase Sf. Parascheva din Iaşi au spus, pentru Libertatea, că au folosit cu succes acest medicament în cazuri de COVID-19, dar în general în forme uşoare ale bolii.

Însă stocul donat de Becali s-a epuizat, iar medicii, nici să vrea să-l administreze în continuare, nu mai au de unde.

“Este unul dintre cele mai blânde antivirale pe care le-am folosit împotriva COVID-ului”, spune dr. Andrei Vâţă, de la Spitalul de Boli Infecţioase Sf. Parascheva din Iaşi.

Este un medicament care nu fusese folosit în România până acum. Iniţial a fost dezvoltat pentru tratamentul gripei, dar are acţiuni antivirale şi s-ar părea că ar putea fi util şi împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2.

Dr. Andrei Vâţă:

La Iaşi, medicamentul a fost disponibil aproximativ o lună. “Eu personal l-am folosit la 10-20 de pacienţi, conform protocolului eliberat de Ministerul Sănătăţii. Nouă ne-a părut rău că s-a terminat, dădea rezultate bune”, a adăugat dr. Vâţă.

Şi la Institutul Matei Balş au fost pastile de Arbidol exclusiv din donaţia de la Becali. “E un antiviral în regulă, are un preţ mic, putem să-l avem uşor la îndemână pentru mulţi pacienţi, dar e adevărat că-l dăm în general pentru formele uşoare şi cel mult medii”, a spus dr. Marinescu.

Potrivit lui Marinescu, un pacient primea – în funcţie de formă –  între 8 şi 12 pastile pe zi, timp de 5 zile. Deci pentru tratarea unui pacient se foloseau 40-60 de pastile. Cu ajutorul donaţiei de 100.000 de pastile, au fost trataţi în jur de 2.000 de pacienţi.

“Poate să dea unele reacţii adverse, că orice medicament dă, cum ar fi modificările valorilor hepatice, dar e un lucru care e controlabil şi se poate rezolva. Nu au fost alte probleme”, mai spune dr. Marinescu.

Un antiviral promovat de Putin, dar interzis în UE

Antiviralul nu se găseşte în farmaciile din România sau din Uniunea Europeană.

În schimb, medicamentul, dezvoltat în Uniunea Sovietică în anii 70, are statut de OTC în farmaciile din Rusia sau Republica Moldova, adică poate fi cumpărat sau comandat fără reţetă, la fel ca o aspirină sau un praf pentru tratarea răcelii ca Fervex, Coldrex etc.

În primăvară, YouTube s-a umplut de clipuri video în care Arbidol era promovat drept leac-minune împotriva noului coronavirus, deşi nu există nici în ziua de astăzi dovezi ştiinţifice care să arate eficienţa acestui antiviral în COVID-19.

De fapt, Arbidol nu a trecut niciodată proba studiilor clinice realizate la standarde internaţionale: nici pentru coronavirus, dar nici pentru alte virusuri. Însă rămâne un medicament bestseller dintre cele eliberate fără reţetă ale industriei farma ruseşti.

În 2007, chiar Academia Rusă de Ştiinţe Medicale a concluzionat că medicamentul este “inutil, fără eficienţă dovedită”.

“Avem multe aşa-numite antivirale şi imunomodulatoare cu eficienţă necunoscută pe piaţa din Rusia”, spunea internistul Yaroslav Ashikhmin, citat de Coda Story. 

“Nu există nicio dovadă a eficienţei Arbidol. Iar dacă medicamentul ar fi cu adevărat eficient, atunci producătorul l-ar fi trecut printr-un studiu clinic, însă nu vor să parcurgă studii clinice, fiindcă vânzările lor sunt foarte mari”, a adăugat Ashikhmin. “Nu poţi să vinzi speranţă şi trebuie să prevenim comerţul cu speranţă”, crede acesta.

Arbidol este produs de o companie farmaceutică numită OTCPharm şi are o istorie lungă, în care a fost promovat de mai mulţi politicieni ruşi. 

În 2010, preşedintele Vladimir Putin l-a susţinut personal, comandându-l în timpul unei vizite prezidenţiale la o farmacie din oraşul Murmansk.

Cu un an înainte, în timpul epidemiei de gripă porcină din 2009, Tatyana Golikova, ministrul sănătăţii din Rusia pe-atunci, a recomandat Arbidol pentru tratamentul H1N1 şi a fost acuzată de corupţie, după ce s-a descoperit că era prietenă apropiată a miliardarului care deţine Arbidol.

Mass-media rusă a poreclit-o pe Golikova “Madame Arbidol”.

Reclama mincinoasă, amendată, dar eficientă

Cea mai recentă campanie de a promova Arbidol drept un leac miraculos a început în ianuarie, când noul coronavirus a început să circule în afara graniţelor Chinei. În Rusia, un mesaj bizar, plin de speranţă, a fost transmis către milioane de oameni pe cele mai populare 4 canale radio ale ţării.

“Peste tot în lume, creşte numărul pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, care cauzează pneumonie periculoasă. Studiile au dovedit: Arbidol funcţionează chiar şi împotriva coronavirusului”, spunea reclama radio.

O anchetă federală pornind de la această reclamă a concluzionat că afirmaţiile companiei încălcau legea publicităţii. Presa din Rusia a scris despre amenda de 500.000 de ruble pe care a primit-o compania farma (aproximativ 6.300 de dolari).

Însă reclama îşi făcuse efectul deja: farmaciile din Rusia au raportat o creştere spectaculoasă a cererii de Arbidol. 

Numai în luna februarie a acestui an, în Rusia s-au vândut peste 1,3 milioane de cutii de Arbidol. 

Câteva luni mai târziu, medicamentul ajungea şi în România, deşi aici nu este autorizat. 

“Sunt şi alte medicamente care nu sunt recunoscute în Uniunea Europeană şi pot fi aduse, la fel ca acesta. Nu ştiu cum le-a adus Becali, dar probabil pe firmă, probabil a făcut nişte formalităţi mai clare, faţă de varianta de adus cu bucata”, crede  dr. Marinescu.

Arbidol, încă în protocolul Ministerului Sănătăţii

Pentru că medicamentul nu este autorizat în UE, nici statul român, nici spitalele nu-l pot cumpăra direct. Persoanele fizice sau juridice îl pot aduce în ţară şi dona spitalelor. Totuşi, Arbidol a rămas în protocolul Ministerului Sănătăţii.

“În protocol ajunge orice medicament care ar putea să fie util. Că şi dacă ne gândim la Kaletra, nu exista nicio dovadă foarte clară. Nu avea nimeni timp să facă studii sau să vină cu o garanţie clară. În momentul în care un medicament, din datele pe care le avem, se dovedeşte a fi util, atunci el poate fi folosit”, explică dr. Marinescu.

Medicamentul nu este aprobat în Europa, dar în contextul în care ne aflăm… s-a dat, cum s-a dat şi Kaletra, care este pentru pacienţii cu HIV. S-au făcut nişte încercări pentru binele bolnavilor. Că la unele dintre ele am renunţat e adevărat, posibil să renunţăm şi la altele, dar deocamdată, la Arbidol nu aveam motive să renunţăm, numai că nu-l mai avem.

Dr. Andrei Vâţă:

Libertatea a încercat să ia legătura cu Anca Streinu-Cercel, pentru a obţine un punct de vedere cu privire la recomandarea făcută lui Gigi Becali pentru achiziţia de Arbidol, însă medicul nu a putut fi contactat.

De asemenea, ziarul a cerut Direcţiei Generale a Vămilor, ANAF un punct de vedere cu privire la oprirea coletului bărbatului din Cluj.

Am întrebat și de ce s-au aplicat reguli diferite în cazul transportului pentru donaţia lui Gigi Becali, însă nu am primit explicaţiile solicitate. 

Pe site-ul Direcţiei Generale a Vămilor scrie că: 

“Persoanele fizice pot primi şi utiliza, în scop personal, medicamente de uz uman, cu excepţia celor care sunt supuse regimului produselor stupefiante sau psihotrope, precum şi a produselor medicamentoase imunologice (cu excepţia vaccinurilor şi sărurilor) sau a produselor medicamentoase derivate din sânge uman ori plasmă umană”.

Citeşte şi:

Klaus Iohannis a cerut măsuri noi: de luni, toate școlile în online, circulația restricționată noaptea, magazinele închise după ora 21:00, masca obligatorie

Alegeri SUA | CNN, AP și New York Times estimează că Joe Biden a câștigat Pennsylvania și este noul președinte al SUA

„Am DIVORȚAT, dar am hotărât să nu știe nimeni!” » Anamaria Prodan a scăpat declarațiile care înconjoară România!
PARTENERI - GSP.RO
„Am DIVORȚAT, dar am hotărât să nu știe nimeni!” » Anamaria Prodan a scăpat declarațiile care înconjoară România!
BOMBĂ! Ce a făcut Mr. Pink imediat după ce s-a despărțit de Monica Gabor. Ce detalii am aflat: ”Mi-a promis” EXCLUSIV
Playtech.ro
BOMBĂ! Ce a făcut Mr. Pink imediat după ce s-a despărțit de Monica Gabor. Ce detalii am aflat: ”Mi-a promis” EXCLUSIV
Momentul în care tânărul cu trotineta este lovit mortal de o maşină, după ce motociclistul îi dă cu casca în cap - VIDEO
Observatornews.ro
Momentul în care tânărul cu trotineta este lovit mortal de o maşină, după ce motociclistul îi dă cu casca în cap - VIDEO
Horoscop 5 august 2021. Berbecii au parte de o zi interesantă, cu multe momente deschise către nou
HOROSCOP
Horoscop 5 august 2021. Berbecii au parte de o zi interesantă, cu multe momente deschise către nou
Tragedie pe o autostradă. Zece oameni au murit, iar 20 au fost răniţi, după ce camioneta în care se aflau s-a răsturnat
Știrileprotv.ro
Tragedie pe o autostradă. Zece oameni au murit, iar 20 au fost răniţi, după ce camioneta în care se aflau s-a răsturnat
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine. Minoră fiind...". În tot acest timp, părinţii au fost ţinuţi în afara hotelului
Telekomsport
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine. Minoră fiind...". În tot acest timp, părinţii au fost ţinuţi în afara hotelului
(Publicitate) Câștigă și tu un bilet la UNTOLD. Extragere va avea loc vineri, 6 august! Succes!
PUBLICITATE
(Publicitate) Câștigă și tu un bilet la UNTOLD. Extragere va avea loc vineri, 6 august! Succes!