În interviuri cu Reuters, mai mulți influenți experți în boli infecțioase și în imunizare spun că există deja dovezi că o primă rundă de vaccinare globală ar putea oferi o protecție de durată împotriva coronavirusului și a celor mai multe variante apărute până acum.

Unii dintre acești oameni de știință și-au exprimat chiar îngrijorarea că așteptările publice cu privire la necesitatea unor rapeluri suplimentare sunt conturate de reprezentanții companiilor farmaceutice și nu de către specialiștii în sănătate.

Însă oamenii de știință nu au exclus scenariul în care o nouă doză va fi necesară.

Unii experți se tem în același timp că necesitatea unei noi doze va împinge țările bogate să facă noi achiziții de vaccinuri, în vreme ce statele cu venituri mici se vor chinui în continuare să își facă stocuri suficiente pentru prima doză.

„Nu vedem deocamdată date care să să susțină o decizie privind necesitatea unui nou rapel”, a declarat Kate O’Brien, directoare a Departamentului de Imunizare, Vaccinuri și Material Biologice din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

CEO-ul Pfizer Albert Bourla a declarat anterior că oamenii vor avea nevoie „cel mai probabil” de un rapel la fiecare 12 luni – similar cu vaccinul gripal – pentru a menține nivelul înalt de anticorpi necesari.

„Există zero dovezi, chiar zero, care să sugereze că așa vor sta lucrurile”, a spus însă doctorul Tom Frieden, fost director al Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor.

Răspunzând criticilor, Pfizer a insistat că se așteaptă ca nevoia de astfel de rapeluri să existe atâta vreme cât virusul va circula pe scară largă. Asta ar însemna deci până în momentul în care pandemia va ajunge mai ferm sub control, a declarat o purtătoare de cuvânt a companiei.

Moderna intenționează la rândul ei să producă un vaccin până în toamnă, care să vizeze varianta identificată inițial în Africa de Sud, și se așteaptă de asemenea ca rapelurile anuale să fie necesare.

În acest timp, statele bogate își fac deja planuri pentru cele mai negre scenarii. SUA se pregătesc să ofere americanilor aceste doze, în vreme ce, la rândul lor, UE, Marea Britanie și Israel au comandat deja noi stocuri de vaccinuri.

Unii experți în sănătate publică, inclusiv Richard Hatchett, CEO al Coaliției pentru Inovației în Pregătirea pentru Epidemii (CEPI), care a finanțat dezvoltarea multor proiecte de imunizare, spun că producătorii au dreptate atunci când își fac planuri pentru noile rapeluri.

Guvernele, spun ei, pot decide însă singure dacă să cumpere produsul sau nu.

Puține dovezi

Pfizer și partenerul german BioNTech au concluzionat deocamdată că vaccinul lor își păstrează o eficiență de mai bine de 91% timp de șase luni de la rapel, față de eficiența de 95% măsurată în testele clinice.

Compania va monitoriza cât de robustă va rămâne protecția, odată cu trecerea timpului.

Doctorul William Gruber, vicepreședinte al Pfizer pentru cercetare și dezvoltare a vaccinurilor, a declarat pentru Reuters că predicția făcută luna aceasta privind necesitatea unui rapel anual se bazează pe „puținele dovezi” privind declinul imunității pe parcursul celor șase luni.

Aspectul financiar este unul important în această ecuație. Pfizer se așteaptă ca vaccinul COVID să fie un contributor major timp de ani de zile la veniturile companiei și estimează vânzări de 26 de miliarde de dolari la acest capitol, doar în 2021.

Suma globală alocată achiziției vaccinurilor COVID și a eventualelor rapeluri ar putea ajunge însă la 157 de miliarde de dolari până în 2025, potrivit companiei IQVIA Holdings, specializată în analiza datelor din sănătate.

Și președintele Moderna Stephen Hoge se așteaptă ca rapelurile suplimentare să fie necesare pentru menținerea nivelului imunității, mai ales că o bună parte din populația țărilor ezită să se vaccineze.

Atâta vreme cât virusul va circula la scară largă, oamenii care au un risc mai mare în fața bolii ar putea avea nevoie să își crească acest nivel al imunității.

„Toate guvernele sunt în discuții cu Moderna și cu alte companii cu privire la rapeluri”, a spus el.

Un nivel suficient de anticorpi

Anul trecut, oamenii de știință erau optimiști că vaccinurile ar putea să reducă rapid amploarea pandemiei globale.

Aceste speranțe au scăzut un pic în februarie, odată cu apariția variantelor mutante, despre care experții au spus că ar putea ocoli, măcar parțial, protecția oferită de vaccinuri.

Studiile de laborator au arătat că varianta sud-africană, spre exemplu, ar putea reduce de șase până la opt ori nivelul de anticorpi al persoanelor vaccinate cu Pfizer sau Moderna.

Datele testelor clinice au mai arătat că vaccinurile de la AstraZeneca, Johnson & Johnson și Novavax sunt și mai puțin eficiente în prevenirea infecțiilor în Africa de Sud, unde varianta este foarte extinsă.

Chiar aceste studii au îndemnat copmpaniile farmaceutice să înceapă să își testeze dozele pentru rapelurile suplimentare și să dezvolte noi vaccinuri pentru a viza variantele virusului.

Totuși, cercetări mai recente au sugerat că vaccinurile Moderna și Pfizer/BioNTech produc un nivel mare de anticorpi protectori în fața noilor variante, a spus doctorul Anthony Fauci, principalul consilier medical al Casei Albe în contextul pandemiei COVID.

Iar anticorpii, care blochează tentativa virusului de a se atașa de celulele umane – nu spun întreaga poveste. Mai multe studii au sugerat că celulele T – care pot distruge celulele deja infectate – ar putea ajuta și ele la prevenirea cazurilor grave de COVID.

„E destul de posibil” ca rapelurile suplimentare să nu fie necesare, a spus Fauci pentru Reuters. „Este posibil ca variantele să nu pună așa de multe probleme unui vaccin bun”, a spus el.

În orice caz, autoritățile din sănătate din SUA și Europa și-au asigurat cetățenii că o nouă rundă de doze va fi disponibilă dacă va fi necesară.

Doctorița Monica Gandhi, o expertă în boli infecțioase la Universitatea din California, a subliniat însă că în cele din urmă, deciziile privind necesitatea acestor rapeluri „vor fi luate de experții în sănătate publică, și nu de către directorii unor companii care ar putea beneficia financiar”.

„M-a bătut cu sete pe spate cu o coardă de cauciuc" | Scandal IMENS după decizia inexplicabilă din sportul românesc!
PARTENERI - GSP.RO
„M-a bătut cu sete pe spate cu o coardă de cauciuc" | Scandal IMENS după decizia inexplicabilă din sportul românesc!
Umilită de colegi la şcoală, o fată de 14 ani şi-a pus inel gastric ca să slăbească. A murit după 2 zile, într-o clinică din Grecia
Observatornews.ro
Umilită de colegi la şcoală, o fată de 14 ani şi-a pus inel gastric ca să slăbească. A murit după 2 zile, într-o clinică din Grecia
Horoscop 23 iunie 2021. Taurii dezleagă enigme vechi și deschid uși care păreau bine ferecate pentru ei
HOROSCOP
Horoscop 23 iunie 2021. Taurii dezleagă enigme vechi și deschid uși care păreau bine ferecate pentru ei
Metoda prin care o reţea de escroci a făcut mii de victime pe platforma de anunţuri OLX. Ce a păţit un tânăr din Galaţi
Știrileprotv.ro
Metoda prin care o reţea de escroci a făcut mii de victime pe platforma de anunţuri OLX. Ce a păţit un tânăr din Galaţi
VIDEO | Moment ULUITOR în direct. Vedeta TV n-a realizat că nu poartă lenjerie intimă
Telekomsport
VIDEO | Moment ULUITOR în direct. Vedeta TV n-a realizat că nu poartă lenjerie intimă
(Publicitate) 10 motive pentru care Samsung Neo QLED este televizorul anului 2021
PUBLICITATE
(Publicitate) 10 motive pentru care Samsung Neo QLED este televizorul anului 2021