MENIU CAUTĂ
31 Oct. 2017 09:34

Una dintre cele mai mari probleme ale șoferilor: lipsa locurilor de parcare. Cum o poți evita?

Distribuie

Conform unui raport realizat de USA Today, americanii petrec o mare parte din timpul lor căutând un loc de parcare. Mai exact, un locuitor al orașului New York petrece în medie 107 ore pe an încercând să-și parcheze mașina. Dar, dacă analizăm numărul de locuri de parcare disponibile în capitala țării noastre, raportat la numărul de mașini (aproximativ 200.000 la 1 milion) este posibil să depășim statisticile de peste ocean. Iar problema este una actuală în majoritatea orașelor mari și medii din România. Dar ce poți face pentru a evita pe cât posibil acestă situație neplăcută?

 

Rezervă-ți locul

 

Una dintre cele mai enervante situații este atunci când ai propriul loc de parcare, dar acesta este cu regularitate ocupat de altcineva. Nimic nu este mai neplăcut decât să te întorci seara de la serviciu și să nu ai unde parca mașina. În cazul în care este vorba de o parcare amenajată pe spațiu privat, cea mai simplă soluție o poate reprezenta montarea unui blocator de parcare. Aceste dispozitive pot fi de mai multe tipuri, de la sisteme automate, la coloane retractabile sau stâlpi cu acționare mecanică. În funcție de model, îți vor garanta faptul că ai mereu unde să lași mașina atunci când te întorci acasă. Această soluție este una eficientă și în cazul companiilor care oferă loc de parcare angajaților.

Ceea ce este important să știi e că nu poți proceda în acest mod în cazul în care locul de parcare se află pe domeniul public.

 

Când altcineva parchează în locul tău

Dar cum ar trebui să procedezi atunci când altcineva a parcat pe locul tău? Cea mai bună soluție e să îți păstrezi calmul. Nu încerca să blochezi mașina respectivă, să îi dezumfli roțile sau să îi ridici ștergătoarele în încercarea de a-i da o lecție șoferului. Acest comportament este considerat vandalism și intră sub incidența legii. Iar ultimul lucru pe care ți l-ai dori într-o astfel de situație este să te trezești și cu o reclamație la poliție.

După cum am spus și mai sus, blocarea accesului altor mașini nu este permisă în cazul în care locul de parcare se află pe domeniul public. Deși, dacă l-ai închiriat de la primărie acesta se află practic la dispoziția ta 24 de ore din 24.

Singura soluție, în cazul în care șoferul nu vrea să îți cedeze locul, este să suni la poliție. Odată ce le vei arăta polițiștilor actele doveditoare că taxa pentru acel loc este achitată, persoana care a parcat abuziv va fi sancționată.

În cazul în care este vorba de un vecin, cea mai bună soluție  este să ai o discuție deschisă cu el.

 

Aplicații inteligente

Tehnologia vine în întâmpinarea persoanelor care caută un loc de parcare. Deși inițiativele sunt încă timide în România, există unele orașe care și-au dezvoltat propriile aplicații de acest fel, care pot fi folosite de pe telefonul mobil. La Timișoara, o astfel de aplicație este Smart Parking (ZTE), care oferă șoferilor informații despre locurile de parcare libere din zona centrală a orașului. Și la Cluj poate fi folosită o aplicație asemănătoare.

O inițiativă la nivel global a fost implementată de Google, care, prin intermediul Google Maps oferă șoferilor diferite variante privind locurile în care își pot parca mașina. Aceasta funcționează momentan doar în 25 de orașe din America, dar în curând se va extinde, acoperind și câteva din marile orașe europene.

Chiar dacă momentan opțiunile sunt limitate în acest sens, este important să te informezi constant, deoarece tehnologia poate deveni în curând o soluție.

 

Parcările cu plată

 Fiecare oraș are propriile reguli și prețuri în ceea ce privește parcările cu plată. Poți staționa în spațiile astfel marcate doar dacă achiți o anumită sumă de bani prin cumpărarea unui tichet de parcare sau achiziționarea unui abonament lunar. Deși chiar și numărul parcărilor cu plată este limitat,  un abonament lunar sau chiar anual te poate ajuta de cele mai multe ori să economisești timp prețios. În miezul zilei, în special în zonele centrale, singurele locuri de parcare disponibile sunt cele cu plată.

Poți parca fără tichet de parcare sau abonament în cazul în care te afli în afara intervalului orar stabilit de autoritățile locale.

Găsirea unui loc de parcare este de cele mai multe ori o provocare în cazul orașelor mari. Nu-ți pierde cumpătul, analizează alternativele, iar în cazul în care te confrunți frecvent cu această problemă, apelează mai des la mijloacele de transport în comun sau la bicicletă, scuter etc.

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Comentarii