Mergi direct la conținut »
Unul dintre separatiștii acuzați de doborârea zborului MH17, printre cei trimiși de Ucraina în Rusia în schimbul de prizonieri
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Unul dintre separatiștii acuzați de doborârea zborului MH17, printre cei trimiși de Ucraina în Rusia în schimbul de prizonieri

Unul dintre separatiștii acuzați de doborârea zborului MH17, printre cei trimiși de Ucraina în Rusia în schimbul de prizonieri

Unul dintre liderii separatiștilor din estul Ucrainei și inculpat în cazul prăbuşirea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines se află printre cei 35 de deținuți trimiși de Kiev Moscovei în schimbul de prizonieri.

Fost responsabil al ”apărării antiaeriene” în rândul forțelor separatiste din estul Ucrainei, Volodimir Ţemah a fost cerut în mod expres de Moscova să fie pus pe lista prizonierilor trimiși de Kiev în schimbul de prizonieri.

Eliberarea lui Ţemah, aflat în arest din luna iunie, a fost criticată de Olanda care și-a exprimat imediat ”regretul” faţă de decizia Kievului. Guvernul olandez a consultat Ucraina ”în mai multe rânduri şi la cel mai înalt nivel” pentru ca Volodimir Ţemah să nu fie inclus în acest schimb, a precizat ministrul de externe Stef Blok într-o scrisoare către Camera legislativă inferioară.

”Am fi dorit să fie disponibil pentru anchetă”, a declarat pentru AFP Brechtje van de Moosdijk, purtător de cuvânt al grupului de anchetă privind MH17, după eliberarea condiţionată a lui Ţemah joi.

”Absenţa lui Ţemah de pe lista persoanelor schimbate ar fi provocat automat oprirea negocierilor cu Rusia”, a declarat şeful serviciilor ucrainene de securitate, Ivan Bakanov, pentru agenţia Interfax-Ucraina, la scurt timp după schimbul a 70 de prizonieri între Kiev şi Moscova.

Oficialul ucrainean a afirmat că această ”exigenţă a Moscovei” este ”o nouă dovadă a implicării ruse în prăbuşirea zborului MH17”, scrie Agerpres citând AFP.

Ce au putut scrie norvegienii despre cei 30.000 de copii: „Sunete asurzitoare, tribale la București. Atmosferă haotică”
Recomandări

Ce au putut scrie norvegienii despre cei 30.000 de copii: „Sunete asurzitoare, tribale la București. Atmosferă haotică”

Rusia respinge categoric orice implicare în tragedia aviatică, soldată cu 196 de morţi, printre care 196 de olandezi.

Ţemah a putut fi în sfârşit interogat de anchetatorii olandezi înaintea acestui schimb de prizonieri, a declarat pentru AFP o sursă informată.

”A fost interogat” înaintea efectuării schimbului, a declarat sâmbătă, la rândul său, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, fără a preciza de către cine. ”Am făcut tot ceea ce ni s-a cerut. Era complicat. Mă temeam ca schimbul să nu eşueze din cauza asta”, a adăugat el.

Ţemah, în vârstă de 58 de ani, a fost în iunie de serviciile secrete ucrainene, era judecat la Kiev pentru ”participare la o organizaţie teroristă”.

Schimbul a 70 de prizonieri care a avut loc sâmbătă între Kiev şi Moscova este „un prim pas” către sfârşitul războiului cu separatiştii proruşi din estul Ucrainei, conflict care s-a soldat cu aproape 13.000 de morţi în cinci ani, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Ultimele cuvinte ale Tamarei Buciuceanu, înainte să moară! Ce i-a spus unui coleg de scenă
Recomandări

Ultimele cuvinte ale Tamarei Buciuceanu, înainte să moară! Ce i-a spus unui coleg de scenă

Cele două avioane care transportau prizonieri ucraineni şi ruşi au aterizat sâmbătă pe aeroporturile din Kiev şi respectiv Moscova.

Avionul care transporta prizonieri ucraineni a aterizat pe aeroportul principal din Kiev unde zeci de rude şi preşedintele Volodimir Zelenski aşteptau pe pistă.

Rudele prizonierilor ucraineni au izbucnit în urale la vederea avionului.

Şi la Moscova avionul care transporta prizonierii solicitaţi de Rusia a aterizat, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea de stat rusă.

Close
Închide
  Close