Mergi direct la conținut »
Urmașul lui Hugo Chavez acuză SUA de complot pentru asasinarea liderului opoziţiei din Venezuela
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Urmașul lui Hugo Chavez acuză SUA de complot pentru asasinarea liderului opoziţiei din Venezuela

Urmașul lui Hugo Chavez acuză SUA de complot pentru asasinarea liderului opoziţiei din Venezuela

Într-un interviu acordat postului privat de televiziune Televen, Maduro a declarat că doi oficiali americani, Roger Noriega şi Otto Reich, se aflau în spatele unui plan secret care urmărea asasinarea liderului opoziţiei, Henrique Capriles, informează Mediafax.

De Iulian Simbeteanu,

Complotul viza, în opinia lui, să destabilizeze Venezuela cu o lună înaintea alegerilor prezidenţiale, la care candidează el şi Capriles.

„În mod responsabil, eu, preşedintele interimar al Republicii Venezuela, îi spun lui Obama: Roger Noriega, Otto Reich, funcţionari ai Pentagonului şi CIA, sunt în spatele unui proiect de asasinare a candidatului dreptei venezuelene”, a afirmat Maduro, referindu-se la Capriles.

Potrivit preşedintelui interimar, obiectivul proiectului era de „a arunca responsabilitatea (unui eventual asasinări) asupra Guvernului şi de „a crea haos în Venezuela”, unde alegerile prezidenţiale vor avea loc la 14 aprilie, după moartea preşedintelui Hugo Chavez la 5 martie.

Maduro şi Capriles candidează amândoi la aceste alegeri.

Hugo Chavez era un critic vehement al Statelor Unite, iar relațiile dintre cele două țări au fost de multe ori tensionate. Pe 5 martie, cu câteva ore înainte de moartea lui Hugo Chavez, Venezuela a anunțat expulzarea a doi diplomați americani acuzați de „conspirație”. Autoritățile de la Caracas susțin că boala lui Chavez a fost provocată de „inamicii” țării.

Chavez a decedat pe 5 martie, la Caracas, din cauza cancerului, la vârsta de 58 de ani. Corpul fostului președinte a fost la Academia militară din Caracas,  unde mii de venezueleni i-au adus omagiu.  Corpul lui Chavez a fost transferat vineri într-un muzeu situat într-o fostă cazarmă din inima unui bastion chavist, cartierul sărac 23 de Enero (23 ianuarie), aflat în centrul capitalei.

Hugo Chavez, preşedintele Venezuelei, a încetat din viaţă, pe 5 martie 2013. Acesta s-a născut pe 28 iulie 1954 şi a fost preşedinte al Venezuelei din 1999. Adept al ”socialismului de secol XXI”, Chavez a implementat în timpul mandatelor sale o nouă Constituţie, a naţionalizat ramuri industriale considerate foarte importante şi a crescut fondurile pentru sănătate şi educaţie.

Pe 30 iunie 2011, Chavez a anunţat că a suferit o operaţie de extirpare a unei tumori canceroase. În decembrie 2012, preşedintele Venezuelei a avut nevoie de o a doua intervenţie chirurgicală, iar starea s-a deteriorat constant de la acel moment.

 
 
Close
Close
Închide