Hipertensiunea arteriala e o boala de care sufera multe persoane, unele fara sa stie. Aceasta se caracterizeaza prin pomparea mai accelerata a sangelui decat e normal. Factorii care duc la hipertensiune sunt legati de o viata dezordonata: fumatul, consumul de grasimi saturate, sedentarismul.
Pierderea in greutate, scaderea nivelului colesterolului nociv si reducerea cantitatii de sare din alimentatie pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Dar si usturoiul are un rol benefic asupra hipertensiunii, ajutand la scaderea acesteia prin reglarea nivelului de colesterol. Alta proprietate importanta a usturoiului e aceea de antioxidant (ajuta in lupta impotriva radicalilor liberi).
Proprietatile nutritive ale usturoiului sunt marcate in special de prezenta unor importante cantitati de vitamine, mai ales A, B1, B2, C si a unor substante minerale utile: fosfor, sulf, potasiu, iod, calciu, siliciu.
Pe langa rolul deosebit pe care il are in buna functionare a sistemului cardiovascular, usturoiul poseda un puternic efect antibiotic, contribuie la procesul digestiei si ofera protectie fata de agentii cancerigeni. Introducerea cu regularitate a usturoiului in alimentatie contribuie la asigurarea bunei functionari a organelor tubului digestiv, la consolidarea rezistentei fata de agresiuni microbiene si virotice, la regenerarea dermei si la mentinerea unui ten frumos. Pe langa virtutiile nutritive, usturoiul contine vitamine, minerale, aminoacizi si enzime ce-l fac apreciat in tratamentul unor boli cronice.