Dintre cei aproape 140 de vameşi şi poliţişti de frontieră din Caraş-Severin şi Timiş “săltaţi” marţi de procurori pentru luare de mită, doar 75 au fost reţinuţi, iar 15 dintre aceştia au primit, până la închiderea ediţiei, mandate de arestare. În timpul audierilor de la DGA, unuia dintre funcţionarii prinşi luând mită de la traficanţii de ţigări i s-a făcut rău şi a ajuns la spital. Cu toate acestea, anchetatorii au continuat audierea celorlalţi. Procurorii nu i-au scăpat din vedere nici pe cei şapte agenţi vamali şi poliţişti de frontieră care se ascund şi i-au dat în urmărire generală. Conform anchetatorilor, oamenii legii de la Naidăş – între care se află şi Claudiu Iorgovan, nepotul fostului senator PSD Antonie Iorgovan – obişnuiau să ascundă şpaga sub preş atunci când ştiau că urmează să fie controlaţi.
Se plângea unui poliţist infiltrat
Mai mult, din referatul anchetatorilor reiese că poliţistul de frontieră Cristian Daniel Luca îi povestea, în octombrie 2010, unuia dintre investigatorii sub acoperire un episod anterior, când el şi colegii săi au fost obligaţi să ascundă banii primiţi ca mită din cauza unui control, subliniind că “erau atât de multe bancnote, încât nu aveau unde să le ascundă astfel încât să nu fie sesizaţi”.
Poliţistul de frontieră mărturiseşte cum a fost nevoit să ascundă banii sub preş sau sub covoare, dar şi în alte locuri mai ferite ale încăperilor unde îşi desfăşurau activitatea. A fost “jefuit”, se pare, de colegii lui vameşi. “Luca: «Şi-am luat din ei! Deci, nu toţi! Şi-am pus la vameş. Aveau preş din ăla gros, care nu se cunoştea când călcau cu piciorul… Am pus acolo, am pus sub covor pe la noi prin cameră… Acolo era o chiuvetă… în noaptea aia o curs chiuveta, dar, culmea, nu mai erau banii acolo!»”, a spus poliţistul de frontieră, potrivit unei interceptări.
I-a cedat inima când şi-a văzut nevasta reţinută
Pentru un vameş din Naidăş, judeţul Caraş-Severin, coşmarul a început abia după ce a fost săltat de mascaţi şi dus la audieri. În timp ce femeia era luată la întrebări de procurori, acasă, soţul ei a făcut infarct şi a murit.
Maria Ranga (54 de ani), angajată de mai mulţi ani la vama din Naidăş, a fost una dintre cei aproape 50 de agenţi reţinuţi, marţi, de procurorii DNA, fiind acuzată că a luat mită de la traficanţii de ţigări. Dis-de-dimineaţă, mascaţii au descins în casa familiei Ranga şi au scotocit în fiecare colţ, căutând probe. Vasile Ranga, soţul în vârstă de 57 de ani al Mariei, a privit neputincios cum femeia a fost săltată de mascaţi şi dusă la audieri, la Bucureşti. Gândul l-a frământat toată ziua, oricât au încercat rudele să îl liniştească. În jurul orei 23.00, bărbatul a fost găsit mort în pat de către ginerele său, şi el vameş. Ieri, magistraţii au decis că Maria Ranga poate fi cercetată în stare de libertate, astfel că femeia a plecat acasă să îşi îngroape soţul. (Mircea Popvici)
Şeful vămilor a fost demis de premierul Boc
Şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, Radu Traian Mărginean, audiat, ieri, la sediul DNA Oradea, în dosarul traficului de influenţă din Vama Halmeu, judeţul Bihor, a fost pus sub învinuire de procurori, fiind acuzat de luare de mită. El este şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor din februarie 2009. Scandalul a pornit în urmă cu o săptămână, după ce şefa vămii s-a autodenunţat că a dat şpagă 130.000 de euro unui afacerist local pentru a fi numită în funcţie. Mai mult, potrivit procurorilor DNA care anchetează cazul, banii ar fi fost ceruţi în numele unui partid politic. Oamenii legii dau de înţeles că numirea se făcea doar cu acceptul liderilor politici locali. Aseară, Traian Mărginean a fost demis de premierul Emil Boc. (Claudiu Mocanu)
Controale amănunţite la Nădlac
Sute de camioane au format, ieri, o coloană de aproximativ 12 kilometri, pentru a ieşi din România prin Vama Nădlac. Şoferii susţin că, în urma scandalurilor cu vameşii şpăgari, autorităţile au înăsprit formalităţile de control al documentelor, iar poliţiştii de frontieră fac copii xerox după documentele de transport, ceea ce nu se întâmpla până acum.
I-au lăsat fără marfă pe traficanţii din pieţe
Descinderile din vămi ale trupelor speciale şi ale anchetatorilor DGA au dus la scurtcircuitarea traseului ţigărilor de contrabandă, care se termina în pieţele din întreaga ţară. De când zeci de poliţişti şi vameşi au fost arestaţi, traficanţii din Capitală au cam rămas fără marfă. Rar mai găseşti, zilele acestea, prin pieţele mari din Bucureşti pe cineva care să-ţi dea la jumătate de preţ ţigări aduse ilegal din afara ţării. În plus, raziile poliţiştilor i-au făcut pe cei care vindeau la negru ţigarete să cam renunţe la afacerea care le aducea zilnic în buzunare mii sau chiar zeci de mii de lei.