Pentru Sorin M., din Constanta: Am cumparat la licitatie un imobil, dar ulterior am fost obligat, prin hotarare irevocabila, sa las adevaratului proprietar imobilul in deplina proprietate. Cum pot sa recuperez suma de bani pe care am platit-o pentru imobilul respectiv?
Potrivit dispozitiilor inscrise in art. 1337 si urmatoarele din Codul civil, vanzatorul are obligatia de garantie de evictiune. Garantia de evictiune se refera la garantia vanzatorului atat pentru faptele lui cat si pentru cele ale tertilor, daca aceste fapte constau in tulburari de drept.
In principiu, evictiunea trebuie sa provina dintr-o cauza anterioara vanzarii, dar vanzatorul este tinut de obligatia de garantie si daca evictiunea isi gaseste temeiuri intr-o cauza posterioara, daca aceasta se datoreaza culpei sale.
In cazul dumneavoastra, e in culpa creditoarea, persoana juridica, care a vandut la licitatie un imobil, incasand pretul, desi cunostea ca Procuratura Generala a propus suspendarea executarii hotararii prin care proprietarul imobilului fusese condamnat. Ea are obligatia de garantie fata de dumneavoastra, in calitate de cumparator care, printr-o hotarare irevocabila, ati fost obligat sa lasati adevaratului proprietar imobilul in deplina proprietate.
Cumparatorul fiind evins, vanzatorul e obligat la restituirea pretului si a eventualelor cheltuieli ale vanzarii, precum si la toate celelalte prestatii la care se refera art. 1341, 1343 Cod civil, chiar daca, la momentul vanzarii, si dv. ati cunoscut pericolul evictiunii. Numai daca in contractul de vanzare-cumparare este stipulata o clauza de exonerare a vanzatorului (clauza de neraspundere), acesta e, potrivit art. 1340 Cod civil, descarcat de raspundere.
In lipsa unei asemenea clauze, cum este cazul in speta, potrivit art. 1337 Cod civil, vanzatorul este de drept obligat sa raspunda catre cumparator de evictiunea totala.
Avocat prof. univ. dr. Florea Magureanu
Prodecan Facultatea de Drept, Universitatea Romano-Americana