Poliţia cehă a anunțat sâmbătă că este în căutarea a doi bărbaţi care deţin mai multe paşapoarte, inclusiv documente ruseşti cu numele Aleksandr Petrov şi Ruslan Boşirov, scrie BBC.
Aceste nume sunt cele folosite de oamenii suspectați că au încercat să îl otrăvească în 2018 pe fostul spion rus Serghei Skripal şi pe fiica sa cu agentul neurotoxic Noviciok, în oraşul britanic Salisbury.
Cei doi suspecți sunt căutați de cehi în legătură cu o explozie din 2014 la un depozit de muniţii din zona Vrbetice. Exploziile au cauzat moartea a doi angajaţi ai unei companii private care închiriase depozitul de la o firmă de stat.
„Există o bănuială bine întemeiată cu privire la implicarea unor ofiţeri ai serviciului de informaţii rus GRU, unitatea 29155, în explozia depozitului de muniţii”, a declarat premierul Andrej Babis, sâmbătă.
În urma acestor dezvăluiri, Cehia a decis să expulzeze 18 membri ai Ambasadei Rusiei la Praga, identificați drept agenți secreți SVR și GRU.
Praga a informat aliații NATO și UE cu privire la aceste suspiciuni și va discuta chestiunea la reuniunea miniștrilor de externe din UE, luni.
În schimb, agenţia de presă Interfax l-a citat pe vicepreşedintele comisiei de afaceri internaţionale din camera superioară a parlamentului rus, Vladimir Jabarov, potrivit căruia acuzaţiile Cehiei despre implicarea ofiţerilor de informaţii ruşi în explozia din 2014 sunt absurde.
Conexiuni cu Marea Britanie și Bulgaria
Cele două nume indicate de oficialii cehi se potrivesc cu cele folosite de cei doi suspecți în tentativa de asasinare a fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia, cu Noviciok, în orașul englez Salisbury, în 2018.
Între timp, site-ul de investigații Bellingcat l-a identificat pe Ruslan Boşirov drept Anatoli Chepiga, iar pe Alexander Petrov drept Alexander Mișkin. Amândoi sunt agenți GRU.
Cei doi au apărut ulterior la televizor, pentru a nega implicarea în otrăvirea lui Skripal, susținând că se aflau în micul oraș britanic pentru a vizita catedrala locală.
Potrivit autorităților cehe, citate de BBC, cei doi oameni care au folosit pașapoartele cu numele Aleksandr Petrov şi Ruslan Boşirov au ajuns la Praga pe 11 octombrie 2014.
Ei au stat la Praga timp de două zile, apoi s-au cazat pe 13 octombrie în Ostrava, lângă locul exploziei de la depozitul de muniții.
Acolo aveau rezervare până pe 17 octombrie. Deflagrația a avut loc pe 16 octombrie și în aceeași zi, cei doi au plecat spre Viena, apoi spre Moscova.
Dar de ce ar dori serviciile secrete rusești să arunce în aer un depozit de muniții?
Unul dintre oamenii care depozita arme acolo, scrie BBC, era un dealer bulgar de armament, numit Emilian Gebrev. Această dezvăluire oferă o altă legătură cu unitatea 29155 a GRU.
În aprilie 2015, la șase luni după explozie, Gebrev s-a îmbolnăvit la Sofia. După o lună în spital a fost externat, dar apoi s-a îmbolnăvit iarăși.
În ciuda suspiciunilor, autoritățile bulgare nu au făcut prea multe progrese cu ancheta lor, iar pistele indicate în mod public indicau spre toxiinfecție alimentară. Abia după cazul Skripal, din 2018, experții au început să fie mai atenți.
Potrivit BBC, un al treilea suspect, Serghei Fedotov, a fost identificat în Marea Britanie, în legătură cu otrăvirea lui Skripal. Fedotov se afla în Bulgaria și în momentul otrăvirii lui Gebrev.
Autoritățile bulgare au aflat între timp că Fedotov și alți doi oameni din unitatea 29155 s-au cazat într-un hotel în același complex în care se afla biroul lui Gebrev, în aprilie 2015.
Camerele de supraveghere l-au identificat pe unul dintre acești oameni în timp ce se apropia de mașina parcată a lui Gebrev, dar și de cea a fiului său, care, de asemenea, s-a îmbolnăvit.
Anchetatorii suspectează că o substanță toxică a fost plasată pe mânerul ușii.
Potrivit BBC, Gebrev stârnise nemulțumirea rușilor, deoarece ar fi furnizat arme mai multor țări, posibil și Ucrainei. Moscova ar fi fost nemulțumită inclusiv pentru că acesta reprezenta o concurență pentru interesele rusești.
Explozia de la depozitul din Cehia, mai scrie BBC, pare să fi fost o acțiune prin care Rusia ar fi încercat să lovească direct interesele lui Gebrev.
Ce este unitatea 29155
Oficialii cehi au indicat în mod particular spre unitatea 29155 a GRU, serviciul secret al armatei ruse.
Oficialii serviciilor de informații din Europa cred că misiunile acestei unități vizează sabotaje și asasinate.
Numărul membrilor unității este aproximat la 200, 20 dintre ei fiind membri operativi.
Dincolo de Salisbury, Bulgaria și acum Cehia, unitatea este suspectată de implicare în tentativa de lovitură de stat din Muntenegru, din 2016.