Propunerea deputatului liberal vine ca urmare a activităţii de consultaţii juridice gratuite pe care a derulat-o în ultimii patru ani, în urma căreia a observat nevoia de asistenţă juridică pentru cetăţean, mai ales pentru cei cu nevoi sociale, care nu îşi permit o consultaţie la avocat.
Centrele pot fi înfiinţate şi de administraţiile locale sau, în caz de reticenţă din partea acestora, de către parlamentarii aleşi în colegii uninominale, care pot derula activităţi prin biroul parlamentar. Consilierii care vor activa în cadrul centrelor nu vor face reprezentare în instanţă, ci doar vor îndruma cetăţeanul spre instituţia abilitată sau în privinţa formulărilor actelor necesare.
”Un asfel de proiect-pilot îl voi demara în Sectorul 5, unde cetăţenii s-au obişnuit deja să vină la audienţe cu o listă lungă de probleme de acest gen. De fapte de corupţie la scară mai mică sau mai mare ne izbim cu toţii, zi de zi, dar cei mai mulţi nu au la îndemână mijloacele prin care să demascheze situațiile în urma cărora au avut de suferit. De aceea, vreau sa aduc justiţia mai aproape de cetăţeni, în imediata lor vecinătate”, a explicat Gorghiu.
Centrele de consultanţă juridică gratuite ar urma să centralizeze solicitările primite din partea cetăţenilor, fie la audienţe, fie pe mail, fie în memorii și petiții depuse la autoritățile administraţiei publice sau la Parlament şi le vor transmite mai departe pentru a fi rezolvate de către instituțiile abilitate.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro