Considerat al doilea fluid – dupa sange – din punctul de vedere al complexitatii compozitiei, vinul contine in medie 85% apa, 12% alcool si, in cele 3 procente ramase, 1.000 de elemente, cum ar fi zaharul rezidual, potasiul, calciul, magneziul, sodiul, fierul, fosforul, plus polifenoli, sulfati, azotati, acid lactic, aminoacizi (aproape identici cu cei din sange) – deci cam tot ce ii trebuie corpului pentru o buna functionare.
In vin proteinele au un grad mare de stabilitate. Consumat in cantitati rezonabile, 1-2 pahare la mesele principale, vinul reprezinta un aliment complet, de neignorat in alcatuirea unui meniu echilibrat si sanatos. Evident, e vorba de vinurile naturale, care nu au fost supuse unor manipulari industriale agresive.
Corolar alimentar indispensabil, vinul poate corecta excesul de grasimi, prezenta vinului in sange contribuind la eliminarea rapida a colesterolului. Bautorii frecventi de vin alb sunt de doua ori mai putin supusi bolilor de inima deoarece principala cauza a infarctului miocardic e blocarea cu grasimi a arterelor coronariene. Bolile de inima nu sunt singurele afectiuni in care tratamentul pe baza de vin da rezultate miraculoase. In conditii de laborator, hamsterilor cu carcinoame care au primit hrana pe baza de extracte solide de vin rosu le-a crescut speranta de viata cu 40% fata de cei care au primit hrana obisnuita. Cercetatorii atribuie rezultatele in combaterea cancerului prezentei in vin a unui polifenol, catehina, cu proprietati antioxidante speciale. In plus, resveratolul, identificabil in pielita bobului de strugure, inhiba dezvoltarea celulelor leucemice.
Un studiu francez dezvaluie si legatura dintre vin si combaterea maladiei Alzheimer. Dupa evaluarea cazurilor a 4.000 de persoane, a reiesit ca bautorii moderati de vin (250-500 ml/zi) sunt de 3-4 ori mai putin expusi acestei boli si de 4-5 ori mai putin afectati de dementa senila.
Vinul actioneaza benefic si in cazul disfunctiilor. Explicatia consta in caracterul antioxidant al vinului, care imbunatateste circulatia sangelui inclusiv in zone periferice, cum ar fi penisul. Rezultatul poate fi obtinut dupa 1-2 pahare, o cantitate mai mare putand avea efecte contrare.
Material preluat din revista Descopera