Sase morti si peste 200 de cazuri de imbolnaviri
Sindromul respirator acut sever se transmite pe calea aerului, mai spun specialistii si pana la aceasta ora nu a fost inca izolat agentul etiologic care produce imbolnavirea. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, virusul a facut pana acum peste 200 de victime in mai multe tari, sase persoane decedand. Primul caz s-a inregistrat la 26 februarie la Hanoi (Vietnam). Oficialitatile suspecteaza faptul ca un episod epidemic similar, cauzat de o pneumonie atipica, a fost raportat in China, in noiembrie 2002, dar in momentul de fata este sub control.
Principalele simptome ale SRAS sunt febra foarte mare (peste 38 de grade), tuse uscata, dificultati de respiratie. Uneori pot aparea si dureri de cap sau musculare, pierderea poftei de mancare, eruptii pe piele sau diaree. Cazuri de imbolnavire au fost inregistrate in Canada, China, Taiwan, Germania, Hong Kong, Singapore, Slovenia, Tailanda, Vietnam si Marea Britanie. Majoritatea cazurilor sunt concentrate in Vietnam si Hong Kong si toate cazurile aparute in alte tari sunt legate de calatorii pe care bolnavii respectivi le-au facut in ultimele 10 zile in una din cele doua tari mentionate. Conform OMS, cele mai multe cazuri au fost inregistrate in randul personalului medico-sanitar din spitale, care a intrat in contact direct cu bolnavii diagnosticati cu SRAS.
Trei cazuri de pneumonie atipica, maladie aparuta in Asia de Sud-Est si care a ucis deja, la scara mondiala, cel putin patru persoane, au fost depistate la Frankfurt, in vestul Germaniei, au declarat, marti, surse medicale locale, transmite Mediafax. In afara unui medic din Singapore, spitalizat la Frankfurt, prezentand simptomele sindromului respirator acut sever (SRAS), sotia insarcinata a medicului si mama acesteia au contractat aceasta maladie, au precizat autoritatile. Analizele „caracteristice” de laborator au permis stabilirea faptului ca cei trei pacienti au contractat aceasta maladie. Cei trei s-au aflat, sambata, la bordul unei curse pe ruta New York-Singapore, cu escala in Frankfurt, unde au fost plasati in carantina, din cauza aparitiei simptomelor.
Ghennadi Selezniov, presedintele Dumei de Stat (Camera inferioara a Parlamentului de la Moscova), a fost spitalizat de urgenta, ieri dimineata, cu diagnosticul de pneumonie, a anuntat secretarul de presa al acestuia, Serghei Buharov.
Mergeti la doctor daca gripa nu cedeaza
Ministerul Sanatatii a instituit sistemul de supraveghere la nivel national a sindromului, fiind trimise instructiuni in acest sens catre toate directiile de sanatate publica, precum si personalului medical de la nivelul aeroporturilor. Persoanele care prezinta simptome asemanatoare celor din definitia de caz a SRAS vor fi indrumate catre un spital de boli infectioase in vederea stabilirii diagnosticului. Medicii va recomanda sa va prezentati la control daca v-ati imbolnavit de gripa sau pneumonie si simptomele nu cedeaza la tratament.
S-a descoperit „familia” virusului
Doi cercetatori din Hong Kong au facut progrese in identificarea cauzelor pneumoniei atipice, a relatat, miercuri, un cotidian din Hong Kong, citat de Mediafax. Potrivit cercetatorilor de la Spitalul Prince of Wales si de la Universitatea Chineza din Hong Kong, sindromul respirator acut sever (SRAS) ar fi cauzat de un virus din familia paramixoviridelor, a anuntat publicatia South China Morning Post.
„Este o descoperire importanta care arata ca tratamentul antiviral este o alegere buna”, sustine decanul facultatii de medicina de la Universitatea Chineza, Sydney Chung Sheung-chee. Medicii sugereaza ca familia paramixoviridelor cuprinde virusi de mai multe feluri, care ar putea afecta oamenii si animalele, fiind necesare cercetari pentru a stabili daca virusul responsabil de epidemia actuala, care a facut peste 200 de victime in intreaga lume, e unul nou si poate fi tratat.
Caz suspect la Spitalul de Pediatrie din Sibiu
Si in Sibiu planeaza suspiciuni referitoare la posibilitatea aparitiei „gripei ucigase” in Romania. Sorina Baiu, o fetita de 11 ani, s-a imbolnavit pe data de 7 martie de ceea ce parea o gripa banala. Din nefericire, situatia fetitei s-a inrautatit, la doua zile dupa ce micuta a fost internata in Spitalul de Pediatrie Sibiu medicii fiind nevoiti sa constate decesul.
„A fost vorba de un agent neidentificat, care a generat o evolutie extraordinar de grava a cazului fetitei. Apreciem ca in acest moment, inainte de sosirea rezultatelor testelor serologice pe care le-am comandat la un laborator ultraperformant, nu poate fi facuta o legatura clara intre intre sindromul respirator acut sever (n.r. forma de gripa care terorizeaza acum mapamondul) si motivele decesului fetitei. Un deznodamant teribil pe care nimeni nu l-a anticipat”, ne-a declarat doctorul Emil Bacila, directorul Directiei de Sanatate Publica Sibiu.