O persoana dependenta de bautura risca sa dezvolte anumite afectiuni ce-i pot pune viata in pericol, dar in acelasi timp isi pericliteaza locul de munca si pozitia in societate.
Cauzele alcoolismului includ obiceiurile proaste, dobandite prin imitare, dorinta de a fi acceptat ori de a uita de o problema, lipsa autocontrolului. Unii oameni au o predispozitie spre alcoolism din nastere. Si rudele de gradul I ale persoanelor care beau in exces risca sa dea in patima alcoolului. Celor care au astfel de probleme le este recomandat:
– sa nu bea niciodata inaintea pranzului;
– sa nu bea ‘la semnale’ (cand aprind o tigara, la mese, la intalnirea cu prietenii, in momentele de disconfort fizic sau psihic);
– sa nu piarda ‘sirul’ paharelor consumate;
– sa lase sa treaca 30 – 45 de minute intre doua pahare de bautura;
– sa se gandeasca la ce pot pierde daca beau – statut social, familie, bani, locul de munca, sanatate, chiar si viata;
– sa nu se teama sa ceara ajutor daca au o problema cu bautura.
Iata cateva din afectiunile generate de consumul alcoolului in exces: diabet, boli neurologice si psihice, ciroza. Gravidele care beau isi pun in pericol bebelusul, iar soferii care urca bauti la volan risca sa faca accidente mortale.
Tratamentul alcoolismului cere o abordare a cauzei profunde, dar sunt de ajutor:
– unele remedii homeopate, precum Arsenicum album, Avena sativa, Bryonia, Capsicum, Lachesis, Nux vomica;
– acupunctura (reechilibreaza organismul si ajuta la contracararea efectelor alcoolului);
– ceaiul de ghimbir, de levantica, de pasiflora, valeriana sau musetel, bune calmante, mai ales atunci cand omul vrea sa renunte la bautura;
– hrana nutritiva. In special legumele verzi, rosiile, portocalele, ovazul si morcovii ajuta la inlocuirea substantelor nutritive pierdute, atenuand astfel unele efecte ale alcoolului.
Consumul moderat este benefic
Exista studii care sugereaza ca alcoolul consumat in cantitati moderate (sub 10 ml/zi, desi unele autoritati sanitare urca limita) are beneficii asupra sanatatii:
– diminuarea riscului de infarct, tromboze, hipertensiune ori de a dezvolta anumite tipuri de cancer;
– scaderea nivelului de colesterol;
– mentinerea unei greutati constante;
-prelungirea sperantei de viata.
Lawrence Chukwudi Nwabudike
Medic dermatolog, acupunctor si homeopat
Inainte de a urma sfaturile de mai sus, consultati-va medicul de familie. Amanunte legate de subiectul abordat astazi de dr. Nwabudike puteti obtine la cabinetul acestuia din Bucuresti, bd. Decebal nr. 1, bl. H2, sc. 2, ap. 45, tel. ), tel. 031.105.72.66 sau 0752.304.536. Ne puteti scrie despre subiectele care va intereseaza pe adresa redactiei: bd. Dimitrie Pompeiu nr. 6, sector 2, Bucuresti. Raspunsurile se regasesc in aceasta pagina sau in cea de sanatate din Libertatea de weekend
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!