12 Sep. 2017 10:31 Elvira Gheorghiță

Autoritățile medicale sunt în alertă, după ce numărul cazurilor de infecție cu West Nile a ajuns la 22. Sângele din centrele de transfuzie, testat suplimentar

Distribuie

Autoritățile medicale sunt în alertă după ce numărul cazurilor de infecție cu virusul West Nile a ajuns la 22, dintre care 6 decese înregistrate în București și județele Buzău, Brăila și Olt. Sângele de la donatori este testat suplimentar în toate centrele de transfuzie, a declarat, marți, pentru Libertatea, directorul Institutului Național de Hematologie, Luminița Rusen. În Capitală, testarea sângelui pentru West Nile a început în august și se va încheia în noiembrie, până acum nefiind identificat niciun caz de contaminare printre donatori.

Testarea sângelui de la donatori pentru depistarea unei eventuale infecții cu virusul West Nile se face anual de la apariția primelor cazuri și până la dispariția lor, a spus Luminița Rusen.

Capitala este principala zonă unde este testat sângele donatorilor, pentru că este aglomerare mai mare, dar pe viitor testarea se va extinde și în alte regiuni, a precizat directorul Institutul Național de Hematologie.

”Testarea sângelui donat a început în urmă cu cinci ani și de atunci se face periodic, de la apariția primelor cazuri și până la sfârșitul lunii octombrie. În 2016 au fost identificate unu sau două cazuri de sânge contaminat cu virusul West Nile”, a mai spus doctorul Luminița Rusen.

Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină București, Doina Goșa, a declarat, pentru Libertatea, că în Capitală testarea a început la sfârșitul lunii august și se va derula până în noiembrie, până acum nefiind înregistrat niciun caz de contaminare.

”Nu avem niciun caz până acum. Vom continua testarea până la începutul lunii noiembrie. Este firesc să testam sângele și pentru West Nile, întrucât Capitala este o zonă foarte aglomerată, vin oameni de peste tot, iar o măsură de prevenție este oricând binevenită”, a spus Doina Goșa.

În acest an, din mai până în 6 septembrie au fost înregistrate 22 cazuri de infecție cu virusul West Nile, din care șase decese, trei în București și câte unu în județele Buzău, Brăila și Olt. În 2016, din mai până în 9 septembrie, numărul cazurilor de infecție cu virusul West Nile a fost aproape triplu, respectiv 58 de cazuri, dintre care cinci decese.

Ministerul Sănătății anunța, la sfârșitul lunii august, că infecțiile cu virusul West Nile depistate şi înregistrate în acest an sunt sporadice şi „nu comportă riscul unei epidemii de amploare”.


Citește și: Confesiunea tulburătoare a unei mame. Prima zi de școală a unui copil autist: ”Îi mai arăt lui David încă o dată holul şi numărăm uşile, 1, 2, 3…”

Comentarii