MENIU CAUTĂ
07 Dec. 2017 12:17 , de Cătălin Lupășteanu

Procurorul general al României avertizează: Modificarea legilor Justiției va bulversa în mod sigur Justiția română

Distribuie

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat joi, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, că modificarea legilor Justiției ''va bulversa justiția română", iar ''dorința de a pune sub control acest domeniu este mai puternică decât rațiunea'', potrivit Agerpres.

Prezent la sediul CSM, Lazăr a fost întrebat de jurnaliști cum explică modul în care deputații au votat amendamentele la legea privind statutul magistraților.

„Eu nu aș putea caracteriza activitatea Camerei Deputaților, dar vă pot spune un singur lucru. Modificarea legilor Justiției, în contextul în care îl vedem cu toții, în aceste condiții improprii și fără să avem studii de impact cu referire la rezultatele care s-ar produce, va bulversa în mod sigur Justiția română.

Acest aspect se vede de către orice persoană de bună credință, nu trebuie să fie mare jurist pentru a înțelege aceste lucruri. Dar se pare că dorința de a pune sub control justiția este mai puternică decât rațiunea”, a spus Lazăr.

Magistrați cu pumnul în gură

Întrebat despre amendamentul potrivit căruia magistrații nu mai au voie să facă declarații la adresa Parlamentului și Guvernului procurorul general al României a spus: „Eu nu pot decât să repet acest mesaj, că avem cu toții nevoie de o justiție independentă. Nu putem să blocăm, să inhibăm magistrații în independența lor. Dacă vom avea o justiție independentă, vom avea încredere în ea. În caz contrar, nu vom avea încredere în ceea ce se va întâmpla și va fi regretabil'.

Întrebat dacă și reversul este discutabil Lazăr a spus că „există niște coduri deontologice care trebuie respectate și de unii și de alții, este simplu'.

Justiție făcută pe repede înainte

Întrebat ce amendamente încalcă independența justiției Lazăr nu a putut nominaliza concret dar a declarat că „nu trebuie să punem degetul pe un anume articol, trebuie să observăm procedura'.

„O justiție independentă nu poate fi creată dintr-o procedură în maniera în care se desfășoară ea acum, în viteza cu care se desfășoară fără dezbatere transparentă și fără studii de impact din care să vedem ce se va întâmpla dacă vom pensiona procurorii la 20 de ani.

Ce se va întâmpla dacă nu vom mai putea delega magistrații Ministerului Public. Ce alte chestiuni de acest gen, gândind un pic mai departe, vom vedea că Justiția va fi bulversată', a mai spus Lazăr.

Loading...
Comentarii