03 Sep. 2018 21:00

VIDEO Arnulf Einschenk, acordor de piane din tată în fiu. Are grijă de orga de la Biserica Neagră de 30 de ani

Distribuie

Arnulf Einschenk, acordor de piane din Brașov, este nelipsit din culisele Festivalului Cerbul de Aur, de la prima ediție. Cu urechea sa fină, pune la punct cele mai nărăvașe instrumente. Are nevoie de liniște și concentrare, așa că lucrează ziua și preferă ca spectacolele să le vadă la televizor, niciodată din sală.

Brașovul se scaldă în lumina caldă a apusului. Răcoarea îi face pe turiști să mai pună o haină pe ei. Cu un rucsac în spate și bicicleta pe lângă el, Arnulf Einschenk aproape gonește spre casă, făcându-și  loc printre cei ieșiți la promenadă. Se mai salută cu unii cunoscuți, dar merge hotărât, cu țintă.

În atelierul său de pe strada Nicolae Bălcescu, un bec slab se aprinde ca o lună blândă și învăluie în romantism chitările agățate ca rufele la spălat. E liniște. Departe de agitația străzii, Arnulf Einschenk verifică sunetul unui acordeon care i s-a adus la reparat în acea dimineață. Acordează și repară instrumente muzicale de când era copil și a intrat ucenic la bunicul și tatăl său.

Meseria am primit-o de la tatăl meu, că la mine în familie nu era discuție despre ce să fac. Familia și mama, toți au spus: «Tu urmărești tatăl și nu e altă problemă». Mai ales că erau timpuri foarte grele, așa că după clasa a șaptea am intrat ca ucenic în atelierul ăsta la tată și la unchiul și am făcut liceul la seral. Adică dimineața muncă până la trei și apoi școală până la 9.00. Am avut atunci un liceu seral foarte bun și profesori erau aceiași care erau și la liceul de zi. Așa am primit tot ce puteau să dea profesorii să nu avem lipsuri', povestește bărbatul.

Comentarii