10 Aug. 2018 13:00

Fluierașii din Teleorman. Tradiția fluieratului, reînviată de tinerele generații

Distribuie

Fluierașii din Teleorman sunt o trupă de bărbați, de toate vârstele, care nu vor să lase o tradiție de secole să moară. Așa că au luat fluierul și cavalul bunicilor și au început să doinească la toate evenimentele din zonă.

Curtea Moromeților din comuna Talpa e plină cu oameni veniți la un brunch, un fel de petrecere câmpenească. Căni pline cu compot, farfurii, gălăgie. Și apar cei trei. Trei bărbați în costume populare, trei generații. Își scot fluierele și dau primele acorduri, cât să facă sunetele ascuțite ale celor trei fluiere să se înrudească. Dar e suficient ca mulțimea să stea în loc. Sunetele își continua împletirea și oamenii se adună la ascultare. Greierii țin isonul, iarba e verde, mâncarea multă. Și doina fluierată leagă sonor acest peisaj atât de românesc.

Cei trei bărbați fac parte din ansamblul Fluierașii din Dobrotești, un grup mai mare, care de zece ani cântă oriunde sunt chemați. Ion Vacaru este seniorul grupului și profesorul lor. Poartă o cămașă albă coală de hârtie, cu modele românești din paiete colorate și ține sub brat fluierul și cavalul. A ieșit la pensie cântăreț profesionist din ansamblul „Ciocârlia' și la pensie a început să-i învețe pe cei mai mici să cânte. „Eu am învățat de mic copil. Înainte se cânta la hore. Eu am cântat la toate instrumentele: cimpoi, caval, ocarină', spune scurt bărbatul. Mai bine cântă. Așa că toată discuția este tăiată pe alocuri de pauze muzicale. Cântecul preferat al unuia dintre cei mai tineri învățăcei este „Dura'. O doină siropoasă care pune pe note viața la țară, cu veșnicia ei.

Comentarii