Mergi direct la conținut »
VIDEO/ Brunch oltenesc în curtea lui Moromete din satul Talpa! Cu sarmale, ciorbă, chiftele, apă rece și compot!
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > VIDEO/ Brunch oltenesc în curtea lui Moromete din satul Talpa! Cu sarmale, ciorbă, chiftele, apă rece și compot!

VIDEO/ Brunch oltenesc în curtea lui Moromete din satul Talpa! Cu sarmale, ciorbă, chiftele, apă rece și compot!

Brunch-ul este practic o combinaţie între micul dejun şi prânz. Termenul provine din fuziunea cuvintelor "breakfast" (micul dejun) şi "lunch" (masa de prânz) și e folosit, în special, în mediile de afaceri. Conceptul de ”brunch la țară” a fost inventat în Transilvania acum zece ani și a coborât vara asta și la sud de Carpați. Mai multe asociații au organizat o petrecere câmpenească la care gospodinele din Talpa au trudit cu săptămânile. Cheful a avut loc în curtea în care s-a filmat „Moromeții”, iar noi am fost de față, ca să vă putem povesti.

De Andreea Archip,

Bibina s-a trezit de la patru fără. După ce a făcut treaba pe lângă casă și a hrănit animalele, și-a gândit ținuta pentru ziua specială. Dintr-un ștergar pe care l-a primit la o nuntă și-a făcut o fustă tradițională și și-a pus o ie frumoasă. Din grădină a cules o floare galbenă și și-a prins-o în păr. Apoi a plecat către curtea lui Moromete, când cocoșul își dregea glasul cu al șaselea cântat al zilei.

Împreună cu alte gospodine din Talpa, Bibina a pus la cale o masă cum n-a văzut Teleormanul de ani de zile. Un brunch.

Câțiva tineri de la Asociațiile My Transylvania și My Secret Romania au venit cu ideea acestui chef cum n-a văzut românul, dar de care s-ar bucura și englezul și orice altă nație de pe Pământ. Nu e nici mic dejun, nici prânz, dar e o masă atât de bogată, că aduce cu o nuntă sau c-o pomană.

Începem pe la 10.30 – 11.00 și avem pe masă feluri reci, calde, desert, totul pus pe masă în același timp. Ne-a fost greu să explicăm conceptul și le-am spus oamenilor că e ca un fel de pomană fără mort sau nuntă fără mireasă, dar punem toate felurile pe masă în același timp. Cum, în același timp totul? Și ciorba și desertul? Da. Și la pomenile voastre, la evenimentele voastre, câți oameni vin de obicei? ne-au întrebat. 70-80. La noi, pomenile se fac cu minim 150 de oameni, deci pomană nu este”, povestește cu umor Ioana Pătrășcoiu, unul dintre organizatori.

Cum a reușit un medic din Botoșani să se vindece de cancer cu prognoză nefavorabilă. „Nimeni nu îți dă nici o garanție”
Recomandări

Cum a reușit un medic din Botoșani să se vindece de cancer cu prognoză nefavorabilă. „Nimeni nu îți dă nici o garanție”

Autoritățile din Talpa, Teleorman, abia au așteptat să-și etaleze cele mai bune mâncăruri și cele mai tari tradiții.

De toate avem. Legumele sunt din grădină, pâinea coaptă în cuptor, butoaie, prosoape naturale, oameni naturali”, face un rezumat Bibina Mitrea.

Nicoleta Ciobanu recunoaște că s-a documentat pe Facebook cu privire la curiosul eveniment și a înțeles ce au de făcut. Oricum, nu e ceva nou, femeile satului fac echipă în bucătărie la nunți, botezuri și înmormântări.

„E natural totul, din grădinile noastre, nu sunt cumpărate, totul e ecologic, am contribuit fiecare cu câte ceva, cu ce-am avut în grădină”, face reclamă mesei bogate și Nicoleta, ungând bucățele mici de pâine cu salată de vinete, fasole bătută, icre și alte cele pe care veneticii le numesc „spread-uri”, adică tot felul de paste numai bune de uns pe pâinea făcută la cuptor.

Primarul din Talpa: „Încercăm și în sudul României, în Teleorman, să ne englezim, să intrăm în rândul lumii”

Primarul Benone Rababoc se învârte prin curte și dă indicații din când în când. Nu intră în blidele femeilor, face doar treabă organizatorică bărbătească și pune la locul lor lăutarii, ansamblul folcloric, trupa de fluierași.

Pilele dezvoltatorilor imobiliari. Ce i-a propus un director Apa Nova unui bucureștean pentru a renunța la plângeri!
Recomandări

Pilele dezvoltatorilor imobiliari. Ce i-a propus un director Apa Nova unui bucureștean pentru a renunța la plângeri!

„Încercăm și în sudul României, în Teleorman, să ne englezim, să intrăm în rândul lumii. Din punctul meu de vedere, e o petrecere, nu e ceva inedit decât denumirea, dar fondul e același cu atunci când ne vin oaspeți. Astăzi suntem la casa lui Moromete și eu cred că personajul Moromete ne urmărește astăzi, și sper să ne urmărească pozitiv, adică ziua să ne iasă frumos”, explică primarul.

La 10.30 se deschide barul cu suc din compot, apă rece și cafea. Alcoolul nu este în meniu astăzi, așa că actorul Angel Rababoc, care a jucat în „Moromeții”, găsește potrivit să glumească pe seama acestui minus.

Iohannis a semnat decretul de retragere a decorației pentru Adrian Năstase. Ce alte nume grele mai sunt pe listă
Recomandări

Iohannis a semnat decretul de retragere a decorației pentru Adrian Năstase. Ce alte nume grele mai sunt pe listă

Iată că un primar inimos, domnul Benone Rababoc, s-a gândit la un brenci, un chef, o petrecere. Iată cum se leagă lucrurile. Și acum mă gândesc de ce n-a dat băutură domnul primar, era vorba aceea: hai la brâu, la brâu, la brâu! Hai la brenci, la brenci, la brenci, să bem până cădem în brânci”, spune cu reverberație, la microfon, actorul.

O bătrână slabă și uscată ca un măr rămas pe creangă până în buza iernii se plimbă prin curte. Când intră în casă, este singura care își lasă la intrare șoșonii, că așa a fost învățată. Este Elena Papuc, chiar proprietara casei în care s-a turnat „Moromeții”. Femeia de 87 de ani pare să n-aibă stare, așa că se învârte și analizează mulțimea care mănâncă, dansează, explorează curtea.

Mergem cu ele, și cu bune și cu rele, nu putem să stăm liniștiți, că trebuie să facem ceva, dacă vrei să trăiești, dacă nu… nu te mai faci bine”, spune femeia despre felul ei neastâmpărat de a fi.

Casa părintească a dat-o în grija primăriei, care vrea să o includă într-un circuit turistic. În Talpa, Teleorman, sunt mai multe case care au făcut parte din platoul de filmare al faimosului film. Cu toate că personajul Moromete era din Siliștea, comună din apropiere, când s-a turnat prima parte din film, în 1985, n-au mai găsit acolo o casă bătrânească autentică și aici a intrat în joc comuna Talpa. Primarul are planuri mari. Vrea să reabiliteze căsuțele din film și să le transforme în mici pensiuni.

La brunch a venit și un grup de bicicliști care a plecat din Videle la drum să descopere viața la țară. Iar brunch-ul din Talpa i-a uns pe suflet.

Extraordinar, oamenii, pregătirea, amenajarea casei, totul a fost perfect. Fiind din zonă, cunoșteam istoria locului, dar tot m-a impresionat”, spune Laura Morometescu, unul dintre bicicliști.

În ritmul vesel al țambalului, chiftelele și sarmalele au dispărut în burțile pofticioase, ciorba a intrat la apă, prăjiturile s-au evaporat. Și a venit rândul picioarelor să se arate vrednice la dansat. S-au prins cu toți în horă și nu s-au lăsat până când n-au bătucit bine pământul. Că așa-i la brunch. Vorba lui Moromete: „De ce să nu trăiesc? Ce, nu e bine de trăit?”. E bine de trăit, mai ales în Talpa, Teleorman.

Cine n-a prins cheful din bătătura tălpenilor, poate merge în săptămânile viitoare în alte localități pentru petreceri similare. Proiectul este realizat de Asociația My Secret Romania, împreună cu My Transilvania și alte asociații locale, în funcție de localitate. Vor, de fapt, să promoveze micii producători și tradițiile locului. Așa că vor mai poposi în Zătreni (Vâlcea), Potlogi (Dâmbovița), Buleta (Vâlcea), Slatina (Argeș) și Costești (Vâlcea). Participarea costă 75 de lei de persoană.


Citește și: 

Amenzi usturătoare pentru hărțuirea psihologică și sexuală. Noile prevederi au fost publicate în Monitorul Oficial

Close
Închide
  Close