08 Aug. 2018 12:00

VIDEO Localnicii din 2 Mai sunt nostalgici. De la plimbări sub cerul cu stele la pretenții de 5 stele

Distribuie

Localnicii din 2 Mai din Constanța își amintesc de un sat plin cu turiști nepretențioși, care apreciau lucrurile simple și nu strâmbau din nas la WC-ul din curte. La fel ca în cazul Vama Veche, sunt destui care spun că nici 2 Mai nu mai e ce-a fost. Satul de la Marea Neagră are încă poezia sa.

Străzi lungi și prăfoase, încinse de zăpușeala unei dimineți care cheamă ploaia de vară. Pe la porți vezi răzleț tufe cu trandafiri care se întrec în nuanțe de roz și roșu. După acești trandafiri este nostalgic Damian Cubanița. Bărbatul își amintește cum, pe vremuri, nu era poartă fără straturi cu flori. Ăsta e 2 Mai-ul pe care-l știe el, al oamenilor gospodari, care nu așteaptă primăria să le facă curățenie în bătătură. Satul mai avea însă ceva special. „Satul 2 Mai a fost sărac. Aici în 2 Mai unde era casa bătrânească venea Dina Cocea, pe strada mare venea Irinel Liciu, vară de vară, făcea plajă aici, pe urmă, la strada mare venea Traian Coșovei, Nina Cassian care acum e plecată în America, nu știu dacă mai e în viață sau nu. Veneau numai oamenii de cultură, căutau liniște. Au plecat ăia, au venit babilonienii', spune lipoveanul pensionar. El trăiește în universul gospodăriei sale, nu se mai aventurează în iureșul de la malul mării, unde crede că s-a construit prea mult și fără logică.

A avut o viață zbuciumată. A plecat de acasă de mic să lucreze și după ce a umblat prin țară să-și câștige o pâine, s-a întors în 2 Mai și a lucrat până la pensie pe șantierul naval. „Pe stradă era curățenie. Ăsta a fost satul 2 Mai, întemeiat de Kogălniceanu, în anii 1800, când nu se numea 2 Mai, ci Două Mai, așa scria și pe tabla aia când vii din oraș. Asta a fost limba română atunci care au modificat-o ăștia acuma. Era liniște. Trăiau turiști germani, cehi, slovaci, unguri, polonezi. Erau numai trandafiri pe strada principală', își mai amintește bărbatul.

Comentarii
Ultimele Video-uri