07 Oct. 2018 22:20

Nuntă de referendum. Alegeri dificile pentru nuntași: referendum sau ciorba de potroace? „Eu sunt de acord și cu căsătoria între bărbați. Care-i problema?”

Distribuie

„Familia are la bază căsătoria liber consimțită între soți. Soții hotărăsc de comun acord în tot ceea ce privește căsătoria…”, mai mult mârâie doamna ofițer de stare civilă. Nici nu mai contează ce spune. Familia s-a adunat deja la poze, mirele a pupat mireasa, socrii s-au pupat între ei, apoi au ciocnit un pahar, s-au urcat în mașini și au plecat mai departe, spre cununia religioasă sau spre restaurante. Sunt nunți tradiționale pe bandă la Starea Civilă din Constanța în prima zi de referendum. Și nimeni nu stă să dezbată dacă „soții” din lege sunt de același sex sau nu.

Nuntă în ziua de referendum. „Familia tradițională este între o femeie și un bărbat, nu?'

Pe o bancă, la umbră, stau aliniate trei acordeoane. Trei lăutari se sfătuiesc cum să-și împartă nunțile.

„Măi, zi tu despre referendum, că tu ai avut o soție toată viața. El a avut domnișoară… 20 și cât de ani?”

„Nu, băi, ai uitat de cântăreața aia italiancă…”

„Mda, nici el…”

Cel mai vesel dintre lăutari nu se lasă totuși bătut, el e cu familia tradițională, dar nu se duce la referendum, că na!, familiile tradiționale se oficiază în weekend și n-are cum.

„Eu am fost la mii de nunți, cânt de la 14 ani. Da, femeie și bărbat…”

Paharele de șampanie curg, pișcoturile dispar, cununiile curg. Un jurnalist de radio a decis în urmă cu nouă luni data căsniciei și spune că ar merge la referendum, de-ar găsi timp.

Și-a cunoscut soția când lua interviuri pe stradă. „Familia tradițională este între o femeie și un bărbat, nu?”, cere el ajutor de la soție.

„Eu nu m-am decis încă dacă merg să votez, că mâine nu știu ce evenimente vor mai fi, ciorba de potroace…”, e nesigură și soția.

Nuntașii lor, veniți de la Călărași la Constanța, pun piciorul în prag. „Așa a lăsat Dumnezeu, așa trebuie să fie. Nu bărbat cu bărbat. Eu sunt lăutar și-mi plac nunțile. Mai am una și mâine, și săptămâna viitoare. La nuntă, mai ales la țară, lumea se distrează”, spune bărbatul și dezvăluie o nouă tradiție intrată în cultura nunților: melodia „Aici casă de vânzare” a lui Coco de la Slatina.


Citește și:

Comentarii
Ultimele Video-uri