Subiecte BAC Istorie 2025, publicate de Ministerul Educației

Subiecte BAC Istorie 2025 oficiale au fost publicate de Ministerul Educației la ora 15:00, pe site-ul dedicat, care inițial nu a funcționat.

Barem BAC Istorie 2025

Ministerul Educației a publicat marți, după ora 15:00 baremul de corectare de la proba de istorie de la Bacalaureat 2025.

Primele imagini cu subiectele de la istorie, Bacalaureat 2025

Edupedu a publicat primele imagini cu subiectele de la istorie, puțin înainte de ora 12:00.

Subiecte BAC Istorie 2025. Ce le-a picat elevilor la proba obligatorie a profilului la Bacalaureat
Subiecte BAC 2025 – Istorie, pagina 1 – Foto: Edupedu

Absolvenții de liceu care au susținut examenul de Bacalaureat 2025 la Istorie au avut de scris un eseu despre constituirea și evoluția statului român în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, așa cum au confirmat și sursele Libertatea.

„Haiducii Dobrogei”, canalul de Telegram unde Eugen Sechila îl promova pe Călin Georgescu și organiza tabere de supraviețuire asociate cu legionarismul
Recomandări
„Haiducii Dobrogei”, canalul de Telegram unde Eugen Sechila îl promova pe Călin Georgescu și organiza tabere de supraviețuire asociate cu legionarismul

Subiectul I a conținut cerințe bazate pe două texte: unul din „Diplomația” de H. Kissinger și altul din „Istoria Europei”de J. Carpentier.

Subiectul III a solicitat un eseu de două pagini, despre evoluția statului român între 1857 și 1918, cu următoarele puncte:

  • O acțiune desfășurată de români între 1857-1859;
  • O măsură adoptată în România între 1861-1866 și două aspecte ale acesteia;
  • Două fapte istorice din perioada 1875-1885 în care a fost implicată România;
  • Un punct de vedere despre politica externă a României între 1916-1918, susținut cu un argument istoric.
Subiecte BAC Istorie 2025. Ce le-a picat elevilor la proba obligatorie a profilului la Bacalaureat
Subiecte BAC 2025 – Istorie, pagina 2- Foto: Edupedu

Ce a picat la subiectul III, la istorie BAC 2025

Update 11:20 Sursele Libertatea au confirmat că la subiectul III-lea, BAC 2025, proba la istorie, elevii au avut de redactat un eseu despre evoluția spațiului românesc din a doua jumatate a secolului XIX și prima parte a secolului XX.

Update 10:59: La examenul de Bacalaureat la Istorie, la Subiectul II, candidații au avut de analizat un fragment din „Marea istorie ilustrată a României și a Republicii Moldova”, de I. A. Pop și I. Bolovan. Pe baza acestuia, au fost 6 cerințe, ultima fiind o argumentare a afirmației conform căreia, la începutul secolului al XVII-lea, au avut loc acțiuni care slăbeau instituția domniei în Moldova.

Înțelegerea dintre Nicusor Dan și Ilie Bolojan pe tema majorării TVA. Când și cu cât va crește
Recomandări
Înțelegerea dintre Nicusor Dan și Ilie Bolojan pe tema majorării TVA. Când și cu cât va crește

La Subiectul 1, au fost prezentate două texte: primul din „Diplomația” de H. Kissinger și al doilea din „Istoria Europei” de J. Carpentier, conform sursei citate anterior.

Update 10:23 Au apărut primele informații legate de subiectele de la proba de Istorie BAC 2025.

Conform unor surse din mediul online, Subiectul al III-lea ar solicita candidaților redactarea unui eseu privind formarea și dezvoltarea statului român în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și începutul secolului XX. Printre cerințe s-ar număra și prezentarea unei acțiuni întreprinse de români în intervalul 1857–1859, potrivit Știrilor Protv.

Elevii vor putea ieși din centrele de examen după ora 10:30.

Subiecte Istorie Bacalaureat 2025

Update 9:10: Proba la Istorie Bacalaureat 2025 a început la ora 9:00, elevii au la dispoziție trei ore pentru rezolvarea subiectelor. Accesul în săli a fost permis până la ora 8:30.

Niciun elev nu poate să iasă din examen înainte de ora 10:30. 

Subiectele de la examenul de Bacalaureat 2025 de la Istorie se vor găsi aici imediat ce apar în spațiul public.

Programă istorie Bac 2025 – competențe de evaluat

  • 1. Utilizarea eficientă a comunicării şi a limbajului de specialitate
  • 2. Exersarea demersurilor şi acţiunilor civice democratice
    • 2.1. Extragerea informaţiei esenţiale dintr-un mesaj
    • 2.2. Descoperirea constantelor în desfăşurarea fenomenelor istorice studiate
    Nicușor Dan l-a nominalizat pe Ilie Bolojan prim-ministru I VIDEO
    Recomandări
    Nicușor Dan l-a nominalizat pe Ilie Bolojan prim-ministru I VIDEO
  • 3. Aplicarea principiilor şi a metodelor adecvate în abordarea surselor istorice
    • 3.1. Selectarea şi comentarea surselor istorice pentru a susţine/ combate un punct de vedere
    • 3.2. Descoperirea în sursele de informare a perspectivelor multiple asupra evenimentelor şi proceselor istorice
    • 3.3. Analiza diversităţii sociale, culturale şi de civilizaţie în istorie pornind de la sursele istorice
  • 4. Utilizarea surselor istorice, a metodelor şi a tehnicilor adecvate istoriei pentru rezolvarea de probleme

Programă istorie Bac 2025 – conținuturi

Programa de examen este realizată în conformitate cu prevederile programelor şcolare în vigoare. Subiectele pentru examenul de bacalaureat 2024 evaluează competenţele dezvoltate pe parcursul învăţământului liceal şi se elaborează în baza prezentei programe.

A. Popoare și spații istorice, Romanitatea românilor în viziunea istoricilor.

B. Oamenii, societatea și lumea ideilor, Secolul XX – între democraţie şi totalitarism, Ideologii şi practici politice în România şi în Europa, Constituţiile din România.

C. Statul și politica, Autonomii locale şi instituţii centrale şi în spaţiul românesc (secolele IX-XVIII), Statul român modern: de la proiect politic la realizarea României Mari (secolele XVIII-XX), România postbelică, Stalinism, naţional-comunism şi disidenţă anticomunistă, Construcţia democraţiei postdecembriste.

D. Relațiile internaționale, Spaţiul românesc între diplomaţie şi conflict în Evul Mediu şi la începuturile modernităţii, România şi concertul european; de la „criza orientală” la marile alianţe ale secolului XX, România în perioada „Războiului rece”.

Ce trebuie să știe elevii. Reguli în sala de examen

Cât durează probele. Timpul alocat fiecărei probe scrise este de trei ore, calculat din momentul distribuirii subiectelor. Elevii pot părăsi sala doar după o oră și jumătate, fără a lua subiectele cu ei. În situații obiective, neimputabile candidatului, în care se decide anularea/rescrierea lucrării în centrul de examen, timpul destinat redactării lucrării scrise se poate prelungi, cu cel mult 1 oră, conform unei proceduri elaborate de către Comisia Națională de Bacalaureat.

Corectarea greșelilor. Elevii au posibilitatea de a corecta greșelile prin tăierea răspunsului eronat cu o linie orizontală și scrierea variantei corecte alături. Aceeași regulă se aplică și în cazul subiectelor tip grilă, unde răspunsul greșit poate fi tăiat, iar cel corect încercuit. Totuși, multiple corecturi pot crea confuzie, așa că ultima variantă trebuie să fie clar evidențiată pentru a evita neînțelegeri în procesul de evaluare.

Corectarea lucrărilor. Datele personale ale elevilor nu vor fi sigilate manual, ci vor fi anonimizate automat pe platforma de evaluare. Potrivit procedurii, colțul din dreapta sus al primei foi tipizate, conținând datele personale ale elevului, nu se sigilează, anonimizarea se face automat în platforma destinată evaluării digitalizate.

La finalul probei, lucrările sunt scanate și verificate pentru a corespunde cu borderoul de predare. Evaluarea este realizată de doi profesori din țară, iar dacă diferența dintre note depășește un punct, lucrarea este reevaluată de alți doi profesori. Nota finală este calculată luând în considerare cele patru note, după eliminarea celor două note extreme, ca medie aritmetică având două zecimale, fără rotunjire, a celor două note-valori centrale.

Reguli pentru elevi în sala de examen. Se interzice intrarea în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete. Candidații care refuză depozitarea obiectelor menționate în sala stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop nu sunt primiți în examen.

Se interzice candidaților să aibă asupra lor căști audio, precum și orice alte mijloace electronice de calcul, de comunicare sau care permit conectarea la internet. Se interzice candidaților să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Elevii care încalcă regulile sunt declarați „eliminați din examen”, fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. Acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului național de bacalaureat.

Calendar Bacalaureat – sesiunea iunie-iulie 2024

1 iulie 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă

2 iulie 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă

4 iulie 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă

5 iulie 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

8 iulie 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 – 18.00

9 – 11 iulie 2024: Rezolvarea contestațiilor

12 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale

Vezi Rezultate BAC 2025 – notele la Bacalaureat 2025 au fost afișate! Cum depui contestație la BAC 2025 – model contestație!

Urmărește cel mai nou VIDEO
Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.