„Desfacerea căsătoriei din culpă exclusivă a paratului Badiu Dan Andrei este o soluţie justă, pronunţată în directă corespondenţa cu probele administrate în dosarul de divorţ. Instanţa s-a aflat în faţa unor probe evidente privind violentă fizică şi psihică pe care pârâtul Badiu Dan Andrei a exercitat-o în mod constant asupra soţiei sale atât în perioadă în care această a fost însărcinată, cât şi după naşterea fetiţei.
Sentinţa pronunţată nu este un proces subiectiv de interpretare a probelor aflate la dosar, ci singură soluţie pe care magistratul o avea la îndemână în faţă evidenţelor cu care a fost investit în această speţă delicată.
Oana a reuşit să probeze toate scenele de violentă pe care le-a descris în cererea sa de divorţ, şi care păreau imposibil de acceptat pentru toţi cei ce au crezut în fericirea afişată de un cuplu atât de carismatic şi îndelung mediatizat.
Concluziile anchetei sociale efectuate în cauza au convins instanţa despre devotamentul Oanei în misiunea sa de mamă, subliniind dragostea sa nesfârşită şi grijă permanentă pentru micuţa Maria, care au făcut-o întotdeauna să treacă peste propriile sale nevoi. În consecinţă, încredinţarea minorei către mamă să este o soluţie firească a instanţei de fond, cu atât mai mult cu cât este data în lipsă unei cereri de încredințare a minorei către tatăl acesteia.
Astfel, minoră a fost încredințată către singurul părinte care a cerut-o, celuilalt părinte ramanadu-I sarcină legală și umană de a susține financiar creșterea și educarea micuței Măria. În speță, față de adeverință de venituri pe care a depus-o domnul Badiu la dosarul cauzei, instanță nu a putut să-i acorde minorei un sprijin mai mare de de 816 lei/ cu care este dispus contribuie tatăl la creșterea .
Pentru toate aceste considerente, de sectorului 1 este o soluție , o expresie limpede a probelor care au condus fără echivoc la desfacerea căsătoriei din a domnului Badiu Andrei,” se primul comunicat.
Avocaţii vedetei Antenei 1 au remis şi un comunicat referitor la programul de vizitare al micuţei Maria de către tatăl său, până la vârsta de 3 ani.
„“Primul şi al treilea sfârşit de săptămână din lună, sâmbăta in intervalul orar 14-16 şi duminica în intervalul 17-19, în a doua zi de Crăciun două ore şi a doua zi de Revelion, doua ore, în toate cazurile fără prezenţa mamei.”
Dupa implinirea varstei de 3 ani, legaturile personale dintre minora si tatăl acesteia urmeaza sa se desfasoare in urmatoarea formula stabilita prin aceiasi sentinta judecatoreasca:
“în săptămânile impare, de sâmbătă ora 10,00 până duminică ora 18,00; în vacanţa de iarnă în anii pari perioada 23 decembrie ora 10,00-26 decembrie ora 19,00 iar în anii impari perioada 29 decembrie ora 10,00- 2 ianuarie ora 19,00; în vacanţa de primăvară primele două zile de la ora 10,00 până la ora 19,00; a doua zi de Paşti de la ora 10,00 la 19,00; în vacanţa de vară în anii pari perioada 01.08.- 31.08, iar în anii impari perioada 01.07-30.07; o dată la 2 ani ziua de 22.04 de la ora 16,00 până la 20,00. Programul de vizitare se va realiza prin luarea minorului din domiciliul pârâtei şi readucerea acestuia în domiciliul mamei la terminarea programului de vizitare cu obligaţia reclamantului de a o informa pe pârâtă asupra locaţiei în care va duce minorul. Obligă pârâta să permită corespondenţa telefonică a reclamantului cu minorul pe cheltuiala reclamantului şi de a-i transmite toate evaluările medicale ale minorului.”
Apreciem că soluţia instanţei de a permite vizitarea minorei într-un interval orar restrâns este justă, fiind luată în directă corespondenţa cu programul zilnic al fetiţei, care are încă o vârstă de bebeluşi ce îi solicita două orare de somn în cursul zilei.
Desfăşurarea programului de vizitare în acesta formulă îşi propune să protejeze interesul suprem al copilulului, care are nevoie de timp pentru asimilarea oricărei schimbări în programul sau destul de rigid la această vârstă fragedă şi nu reprezintă o limitare a drepturilor tatălui de a avea legături personale cu copilul.
Aşa cum am învederat instanţei în concluziile noastre, interesul mamei este ca minora să aibă o relaţie armonioasă cu ambii părinţi, dincolo de neînţelegerile personale cu tatăl copilului, astfel că ce poate părea în această fază o limitare a drepturilor tatălui nu este decât o etapă firească în evoluţia copilului, ale cărui drepturi corespondenţe nu trebuie să fie limitate sau nesocotite.
Mai mult decât atât, stabilirea unui program de vizitare reprezintă o excepţie de la regulă de drept potrivit căreia copilul şi părintele au drepturi să aibă relaţii personale -fiind aplicabilă doar când instanţa trebuie să intervină în rezolvarea dificulăţilor pe care părinţii nu le pot gestiona singuri. Pe măsură ce minora va creşte şi se va obişnui cu ambii părinţi în egală măsură, programul de vizitare va fi modelat ca şi în acestă etapă, de nevoile copilului dictate de vârsta emoţională pe care o va traversa.
În consecinţă, prezentul program nu-şi va mai găsi aplicabilitatea reală în viaţa copilului după vârstă de 3 ani, astfel că trebuie privit strict că pe o soluţie de moment, până la aşezarea şi modelarea relaţiilor fireşti între minoră şi tatăl acesteia.
Trecerea de la un program cu care un copil aflat la o vârstă atât de fragedă este obişnuit – la un alt program cu elemente noi, trebuie să se facă discret, astfel că minoră să-l accepte că făcând parte din normalitate sa şi să-l poată considera un plus de afecţiune şi atenţie.
Acestea sunt considerentele pentru care stabilirea unui program de vizitare într-o formulă mai extinsă decât cel recomandat în directă legătură cu programul de somn şi mese al minorei, ar fi fost de natură să nu-ţi atingă scopul sau de a crea o apropiere firească cu părintele care a lipsit din viaţă minorei o perioadă atât de lungă.
Soluţia instanţei de fond nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de 15 zile de la comunicare. În situaţia în care domnul Badiu Dan Andrei va ataca sentinţa Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti, programul de vizitare va intra în vigoare abia după soluţionarea căii de atac a apelului, pe care o anticipăm în timp la sfârţitul anului 2012.