Popular artist folk și proaspăt uns manager al Școlii populare de Artă ”Liviu Borlan” din Baia Mare, Marinel Petreuș a fost supărat ani de zile pe unchiul său pe motiv că acesta a înregistrat în nume propriu la OSIM numele de Frații Petruș fără ca familia să fie consultată.
Ștefan Petreuș, care care activează în continuare sub aceeași titulatură- Frații Petruș alături de Andrei, fiul său și vărul lui Marinel, și-a justificat demersul prin faptul că așa protejează brandul. Odată cu înregistrarea mărcii, Ștefan, ajuns la venerabila vârstă de 77 ani, a “îngropat” și vastul repertoriu al duo-ului de istorie, până recent, când Marinel Petruș, moștenitorul uitat al tezaurului folcloric lăsat de brandul maramureșean, a acceptat să urce pe scenă la o sărbătoare locală, cântând alături de Ștefan și Andrei Petreuș,unchiul și vărul său.
Artist consacrat și profesor de chitară, Marinel Petruș a preferat să activeze sub propriul nume pe scena folclorului și folkului, unde a abținut numeroase premii și trofee.
Frații Petreuș este un nume ce a fost rostit o jumătate de veac cu admiraţie de milioane de iubitori ai cântecului maramureşean şi care a intrat în istoria folclorului românesc.
VIDEO EXCLUSIV/ Oana Roman s-ar întoarce în televiziune, dar nu oricum. Vrea locul Mihaelei Rădulescu sau al Andreei Esca
Istorie începută în 1968
Cu originea în satul Glod, Maramureş, fraţii Ştefan şi Ioan au cunoscut consacrarea odată cu primele apariţii la Televiziunea română, în 1968, dar şi cu primul vinyl editat în 1970.
După trecerea în nefiinţă a lui Ion, în urma unui banale căzături, Ştefan Petreuş a avut un moment de cumpănă, dacă va continua ori nu. Însă dragostea pentru tradiţie şi renumele titulaturii pe care a crescut-o, dar şi multe solicitări l-au făcut să ia din nou vioara şi să continuie povestea ”Petruşilor” care la anul împlinesc 50 de ani de la debut. ”Sunt fericit că băiatul meu a moştenit dragostea şi talentul petru muzică, că este lângă mine, împreună să ducem mai departe tradiţia”, măturiseşte Ştefan Petreuş care îşi doreşte ca istoria numelui să fie transmisă mai departe urmaşilor familiei.
Cu originea în satul Glod, Maramureş, fraţii Ştefan şi Ioan au conoscut consacrarea odată cu primele apariţii la Televiziunea română, în 1968, dar şi cu primul vinyl editat în 1970. Despre “Petruşi”, atât în vechea cât şi în noua componenţă au cântat ”la rece” în faţa milioane de oameni. Printre sute de diplome şi premii, Ministerul Culturii din Franţa i-a recompensat în 1984 cu distincţia ”Cavaleri ai Ordinului de Artă şi Litere” (1984), ”Institutul american de Biografii” le-a acordat premiul ”Omul anului” (2000) şi ”Medalia de Aur” (2010).
EXCLUSIV. Autobuzele din Constanța fac tramvaiele din București să pară limuzine. Despre veselia unora, disperarea altora și știința de a fi nesimțit
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!