De Florian Gheorghe,

Actorul Silviu Biriș, student la Teologie la 45 de ani

Despre legătura dintre teatru și teologie, polivalentul artist, actor și solist susține că “trebuie să simți vocație pentru amândouă”. El a mărturisit că a simțit nevoia “șlefuirii” în Teologie și a dorit să cunoască oameni luminați care să-l conducă spre esențele creștinismului, cum ar fi părintele Valerian, pustnic la o bisericuță din Masivul Buila-Vânturarița, nimeni altul decât fostul mare actor Dragoș Pâslaru. “Fac școală serioasă, istoria bisericii universale, filosofie, dogmatică, dar toate se întrepătrund foarte bine. Când m-am apropiat de credință, de Biserică? Au fost momente când am simțit nevoia de Dumnezeu în viața mea. Nopți nedormite, gânduri, căutam răspunsuri pentru neînțelegerile mele. Liniștea mi-am găsit-o când mi-am dat seama că trebuie s-o caut în Cel de Sus. Încerc să mă fac plăcut lui Dumnezeu”, ne spune actorul.

În cariera lui a interpretat zeci de roluri de teatru și film. Astăzi, Silviu Biriș are o nouă misiune: aceea de a se apropia de Dumnezeu. De peste 20 de ani actor al Teatrului Național din București, Silviu Biriș este, la 45 ani, din nou student, de acestă dată la Universitatea Teologică Iustinian Patriarhul, secția Pastorală.

Săptămâna în imagini | ”Zilele furiei” în Liban, protestele care au zguduit regimul iranian și viața după erupția vulcanului filipinez Taal
Recomandări

Săptămâna în imagini | ”Zilele furiei” în Liban, protestele care au zguduit regimul iranian și viața după erupția vulcanului filipinez Taal

Silviu Biriș în corul teologic

În anii comunismului, Dan Bădulescu era chitarist în trupa Iris, acum e preot

Dan Bădulescu, fost chitarist în trupele Iris și Roșu și Negru, a trecut printr-o schimbare profesională surprinzătoare, lăsând muzica pentru cele sfinte. Bădulescu a părăsit România comunistă în 1985, după ce a trecut prin cele mai în vogă grupuri rock ale vremii – Iris, Sfinx, Roșu și Negru, Post Scriptum, Valeriu Sterian & Compania de Sunet. A plecat departe, în Suedia, în căutarea libertății de care aici, sub Ceaușescu, nu se putea bucura.

Printre nordici i s-a schimbat însă perspectiva asupra vieții. A lăsat chitara, a renunțat la plete și s-a apucat de studiat Teologia. Și-a susținut licența cu lucrarea “Muzică pentru tineret dezorientat religios”. Dan Bădulescu s-a întors în țară ca inspector al Comunității Externe a Patriarhiei Române. Până la pensie, a slujit la Biserica Avrig din București. Deși Bădulescu încă mai compune muzică, piesele sale nu mai au nici o legătură cu rockul, ci cu drumul pe care a ales să meargă în a doua parte a vieții – cel al bisericii.

Rechizitoriu DIICOT: Ce făcea Dincă în timp ce poliţia din Caracal bâjbâia în căutarea Alexandrei, după ce fata a sunat la 112
Recomandări

Rechizitoriu DIICOT: Ce făcea Dincă în timp ce poliţia din Caracal bâjbâia în căutarea Alexandrei, după ce fata a sunat la 112

Dan Bădulescu a slujit la Biserica Avrig

Fostul actor Dragoș Pâslaru, călugăr și stareț, este duhovnicul multor foști colegi

Cândva unul dintre cei mai cunoscuți actori ai cinematografiei românești, Dragoș Pâslaru a fost printre primii care au îmbrăcat hainele de călugăr. Părintele Valerian, care în anii 1980 a jucat în zeci de roluri memorabile, a renunțat la scenă pentru a-l sluji pe Dumnezeu imediat după Revoluție. A petrecut mulți ani pe Muntele Athos, iar astăzi este starețul Mănăstirii Sf. Mc Filimon din Golești, Vâlcea, pe care chiar el a ridicat-o, un loc unde vin foarte mulți artiști.

Tanti Anica merge la școală. La 58 de ani, este în clasa a III-a. După o viață chinuită, școala i-a dat un sens și un venit în plus
Recomandări

Tanti Anica merge la școală. La 58 de ani, este în clasa a III-a. După o viață chinuită, școala i-a dat un sens și un venit în plus

Rocker de legendă, Sorin Chifiriuc a fost ani buni călugăr

Și Sorin Chifiriuc, un nume de referință în istoria rockului românesc (trupele Iris, Domino, Sfinx și Roata), a petrecut câțiva ani la o mănăstire de lângă București. Acum în vârstă de 69 ani, marele chitarist a renunțat la haina monahală și la numele de Ierafim ca urmare a unei probleme de familie: s-a întors la viața civilă deoarece a trebuit să se îngrijească de mama sa.

Actorii Ovidiu Cuncea (stânga) și Mihai Coadă

Actorul Ovidiu Cuncea este ajutor de preot, dar continuă să urce pe scenă

Fostă vedetă de televiziune și actor al Teatrului Național din București, Ovidiu Cuncea a simțit și el chemarea divină. La slujbe, este diacon (ajutorul preotului ori al episcopului) după ce, în tinerețe, a  absolvit Facultatea de Teologie ortodoxă, înainte de a studia actoria, la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică Ion Luca Caragiale din București. Hirotonit diacon ortodox, actorul încearcă de câțiva ani să își facă rolurile în așa fel încât să nu îl supere pe Dumnezeu. “Momentul în care am realizat că asta e adevărata mea vocaţie a fost la mormântul Părintelui Arsenie Boca, la Prislop. În urmă cu câţiva ani însă, m-am aşezat în genunchi dinaintea crucii sale şi i-am spus: Părinte, am şi eu o rugăminte: aş vrea să fiu preot al lui Dumnezeu”, a mai povestit actorul.

Nelu Curcă din serialul “La bloc”, în strana Mănăstirii Turnu

Vă mai aduceți aminte de Nelu Curcă din sitcomul “La bloc”? Mihai Coadă a ieșit la pensie după o lungă carieră ca actor (a activat la Teatrul Toma Caragiu din Ploiești) și îmbracă rasa bisericească la slujbele de weekened și la toate sărbătorile creștine, în strana Mănăstirii Turnu.

Costel Busuioc s-a pocăit și cântă numai sub semnul crucii

Zidarul devenit tenor Costel Busuioc s-a botezat penticostal, un cult creștin prezent în multe comunități din Europa, dar mai ales din Statele Unite, unde solistul are ocazia să cânte. Supranumit “Pavarotti din Carpați”, după ce a câștigat concursul de televiziune “Hijos de Babel”, în Spania (2008), artistul nu mai caută celebritatea, ci cântă doar sub semnul bisericii, pentru cauze caritabile.

Costel Busuioc

Actrița Monica Fermo este măicuță la Ierusalim și Mariana Buruiană scrie cărți dedicate credincioșilor

Și actrița Mariana Buruiană, 64 ani, alt nume de referință în cinematografia românească, a ales să-l slujească pe Iisus Hristos. Chiar dacă nu s-a călugărit, ea și-a dedicat viața credinței, fiind autoarea cărții “Taina mărturisirii”.

Odinioară una dintre cele mai frumoase vedete ale anilor 70, Monica Fermo este astăzi maica Ecaterina. Fosta actriță a Teatrului Național din București a plecat în 1990 în Țara Sfântă, cu gândul de a se îndepărta de trecut. Slujește acolo, dar nu a uitat de România, unde petrece câteva luni pe an.

Mariana Buruiană și Monica Fermo

Citeşte şi:

Soția lui Nicolae Dobrin: „M-au călcat în picioare, am fost aruncată în stradă cu copiii”
GSP.RO

Soția lui Nicolae Dobrin: „M-au călcat în picioare, am fost aruncată în stradă cu copiii”

Horoscop 19 ianuarie 2020. Săgetătorii sunt încărcați de sentimentalism
HOROSCOP

Horoscop 19 ianuarie 2020. Săgetătorii sunt încărcați de sentimentalism