Cântăreața Stela Enache (pe numele real Steriana Aurelia Bogardo), 66 de ani, este una dintre cele mai îndrăgite cântărețe de muzică ușoară din România. Piesele ei au făcut furori generații de-a rândul, iar frumusețea ei i-a cucerit pe admiratori. Totuși, publicul care a privit-o și a admirat-o nu a știut că atunci urca pe scenă, pe parcursul carierei ei de peste 40 de ani, Stela își punea o ”mască” invizibilă, sub care ascundea orice problemă, pentru a fi zâmbitoare în fața oamenilor.
”Aveam probleme, eram supărată… Nu are nimeni nici o vină că tu treci prin ce treci. Nu mi-a plăcut niciodată să le arăt celor din jurul meu că eu sunt supărată sau tristă. Întotdeauna există niște măști pe care le pui. Asta am învățat-o de pe scenă. Omul care vine la spectacol vrea să se distreze, să te vadă, să te bucure. Scena e scenă, se pune masca și apoi plângem singuri când nu ne vede nimeni. Am aflat că tatăl meu este mort, în România. Eu eram în Norvegia, trebuia să cânt. Am cântat, numai eu știu prin ce am trecut, dar nu a sesizat nimeni nimic. Asta este scena, asta e viața!”, a declarat Stela Enache, la Antena Stars.
Cântăreața s-a născut pe 24 ianuarie 1950, la Reșița, județul Caraș-Severin. Tatăl său cânta la vioară și, alături de mama sa, făcea parte din Corul Sindicatelor. De la vârsta de 3 ani, artista începe să studieze baletul iar de la vârsta de 6 ani, pianul, la Școala de Muzică.
În perioada 1964-1967 a urmat cursurile Școlii Populare de Artă din Reșița, secția Canto. În 1969 artista participă la Festivalul de Jazz ”Ploiești 69”. Un an mai târziu, în paralel cu Conservatorul, începe la București studiul cu maeștrii George Grigoriu și Fromi Moreno. Astfel, Stela Enache a început naveta Reșița-București-Cluj. L-a cunoscut pe compozitorul George Grigoriu prin intermediul unchiului său, scriitorul Ion Hobana. George Grigoriu a fost mentorul ei și compozitorul care i-a încredințat primul șlagăr – ”Pentru un sărut”.
Tot în 1970, îndrumată de Fromi Moreno, efectuează prima înregistrare la Radio România, celebra piesă ”Prieten drag” de Radu Șerban, lansată de Pompilia Stoian.
La ideea lui George Grigoriu, Stela Enache începe să cânte alături de solistul George Enache. Amândoi lansează un disc single la Electrecord, pe muzica lui George Grigoriu. În același an obține Premiul III la Festivalul Studențesc din Timișoara și Premiul III la Festivalul Studențesc din Târgu Mureș.
În 1971, după ce a fost la preselecțiile pentru concursul TV ”Steaua fără nume” și pentru Festivalul Cerbul de Aur, Stela Enache participă la secțiunea Interpretare a Festivalului Național de Muzică Ușoară Mamaia. Artista are succes și este distinsă cu Premiul II, interpretând piesele ”Să facem florile să cânte” (G. Grigoriu) și ”Ții minte” (Radu Șerban).
În 1971 Stela Enache se căsătorește cu compozitorul Florin Bogardo. Stela Enache și Florin Bogardo au fost unul dintre cele mai de succes și longevive cupluri din muzica românească.
Stela Enache a înregistrat 76 de piese compuse de Florin Bogardo, cu un mare succes la public. Dintre acestea se numără ”Ani de liceu”, ”Apari iubire”, ”Balada pescărușilor albaștrii”, ”Ca un tren ne pare viața”, ”Cândva, o luntre albă”, ”Ce simți când ești îndrăgostit”, ”Cum pot să te conving și ce să fac”, ”Dansul e ca o vrajă”, ”Dăruiește-mi acest ceas de iubire”, ”Diminețile mele”, ”Dorul, flacără nebună”, ”E o poveste de amor”, ”Extemporal la dirigenție”, ”Hai, vino și stai lângă mine”, ”În numele iubirii”, ”Întâia oară”, ”Întrebare, întrebare”, ”La steaua”, ”N-ai să mă poți uita”, ”Printr-un sărut”, ”Să pot”, ”Trandafirul”, ”Vraja sărutului”, etc.
Vocea Stelei Enache, pe muzica lui Florin Bogardo, poate fi auzită și pe coloanele sonore ale unor filme românești. Cele mai cunoscute rămân coloanele sonore ale seriei ”Liceenilor”: ”Declarație de dragoste” (1985), ”Liceenii” (1986) și ”Extemporal la dirigenție” (1988).
De asemenea, Stela Enache a avut colaborări de succes și cu alți compozitori români: ”Ani fericiți” (Ion Cristinoiu), ”Ca frunzele târzii” (Gabriel Mărgărint), ”Când mi-e dor de tine” (Dan Dimitriu), ”Cântec pentru mama” (Mișu Iancu), ”Cântecul muzei” (Marcel Dragomir), ”Ceasul” (Vasile Veselovski), ”Dacă m-ai iubi” (Jolt Kerestely), ”De iubire” (Marcel Dragomir), ”Din atâtea iubiri” (Vasile V. Vasilache), ”Ești clipa mea de fericire” (Marcel Dragomir), ”Grea e dragostea” (Dan Stoian), ”Nu pleca” (Octav Firulescu), ”Până-n cea din urmă zi” (Edmond Deda), ”Pentru un sărut” (George Grigoriu), ”Pianul meu” (Dan Stoian), ”Plimbare prin ploaie” (Ionel Tudor), ”Romanță” (Ion Cristinoiu), ”Spună lumea ce o vrea” (Jolt Kerestely), ”Te iubesc numai pe tine” (Jolt Kerestely), ”Vom trăi și vom vedea” (Dan Dimitriu).
Din 1972 a întreprins numeroase turnee în țară și în străinătate: Germania, Austria, Elveția, Norvegia, Danemarca.
În 1986 încheie primul contract pe un vas de croaziera, cu „Europa”, unul din cele mai selecte vase, făcând de patru ori ocolul Pământului.
A apărut alături de nume mari ale muzicii în diferite programe muzicale: Gilbert Becaud, Milva, Gloria Gaynor, Jennifer Rush, Tony Christie, The Platters, Lionel Hampton, Vicky Leandros, Al Bano etc.
În august 2009, soțul artistei, Florin Bogardo, a murit. Împreună cu regretatul compozitor are doi copii, Laura și Anton, stabiliți în Germania și Italia, și este de trei ori bunică.