MENIU CAUTĂ
22 Iun. 2015 18:44 , de Ana Maria Păsat

Soțul Andreei Marin l-ar putea «repara» pe Gabi Cotabiță! EXCLUSIV

Distribuie

Revenirea miraculoasă la viaţă a lui Gabriel Cotabiţă, după ce a stat în comă nu mai puţin de o lună, a fost considerată o minune până şi de cadrele medicale de la noi. Ei bine, cazul artistului nostru este cât se poate de asemănător cu al unui cântăreţ turc, Ibrahim Tatlises, care, tot la vârsta de 60 de ani, a stat minute bune fără activitate cerebrală, după ce a fost împuşcat în cap în urma unui atentat terorist. Acesta din urmă şi-a revenit miraculos, după doi ani de terapie, mai întâi la clinica din Turcia la care lucra ca fizioterapeut soţul Andreei Marin. Tuncay Ozturk cunoaşte în detaliu etapele recuperării, având şi specializare pe acest gen de probleme. “Până acum patru ani, am lucrat şi eu în programul de recuperare a pacienţilor de acest fel, dar acum m-am specializat doar pe recuperări ortopedice”, ne-a declarat turcul.

A urmărit cazul îndeaproape

Tocmai de aceea, Tuncay pare să fi urmărit din umbră cazul Cotabiţă, pe care l-a legat imediat de cel al lui Tatlises: În ambele situaţii a fost vorba despre un creier deteriorat, după ce nu a mai fost hrănit cu oxigen. Din păcate, celulele creierului au toleranţă mai mică faţă de alte părţi ale corpului. Ele încep să moară rapid atunci când nu au oxigen. Deci zece minute fără activitate cerebrală înseamnă foarte mult'. Dar, spune el, adevărata poveste începe după accident. Creierul controlează toate activităţile în organism, cum ar fi mersul pe jos, folosirea mâinilor, echilibrul, memoria, vorbitul etc. Unii pacienţi care au probleme de acest gen se pot chiar vindeca complet, în timp ce alţii nu se pot recupera atât de bine. Aceşti pacienţi ar trebui să aibă un program de recuperare intensiv între primele şase luni şi un an. După un an este deja greu pentru a se mai obţine unele îmbunătăţiri. Depinde mult şi de motivarea pacientului, astfel încât creierul să poată reactiva celulele care controlează de pildă mersul pe jos sau vorbitul', este de părere fizioterapeutul.

Poate rămâne cu sechele serioase

Soţul Andreei Marin a mai dezvăluit că artistul turc Ibrahim Tatlises a scăpat ca prin minune, dar nu s-a vindecat total: El a urmat o perioadă lungă de reabilitare după leziunile de la nivelul creierului. Acum nu se mai poate implica atât de mult în viaţa publică. Personal, cred că nu mai este în măsură să meargă la fel ca înainte şi nu poate folosi mâna stângă în cel mai bun mod'.
În aceste condiţii, şi recuperarea lui Cotabiţă, totală, rămâne o variabilă.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Maria Ciobanu e conștientă că i s-a degradat vocea. „Ăsta e cursul vieții”
Comentarii