Supă de scoici (Spania)
Ingrediente: 1 kg de scoici, două roşii, două cepe, patru căţei de usturoi, zece fire de pătrunjel, două foi de dafin, o crenguţă de cimbru, o bucată de coajă de lămâie, sare, piper.
Preparare: puneţi într-o oală roşiile tăiate bucăţi, ceapa şi usturoiul tocate, pătrunjelul, foile de dafin, cimbrul şi coaja de lămâie. Adăugaţi scoicile. Turnaţi deasupra 2,5 l de apă, săraţi şi piperaţi. Lăsaţi-le să fiarbă 25 de minute, apoi treceţi-le printr-o sită fină cu supă cu tot. Puneţi scoicile şi legumele pasate într-o oală şi lăsaţi-le să mai clocotească 15 minute, la foc potrivit. Supa se serveşte caldă, iar separat se pun pe masă felii de pâine prăjită unse cu maioneză de usturoi.
Crap la cuptor (Austria)
Ingrediente: 1 kg de crap, 125 ml de ulei de măsline, 100 g de bulion, 25 g de usturoi, 1 kg de roşii, 100 ml de suc de lămâie, 200 ml vin alb, sare şi piper.
Preparare: crapul se curăţă, se spală, se dă cu sare şi piper şi se freacă cu usturoi. Se aşază într-o tavă cu ulei, în care s-a pus o bucată de pergament de dimensiuni potrivite pentru ca peştele să nu se prindă de tavă, se toarnă pe deasupra bulionul subţiat cu apă şi mujdeiul de usturoi şi se dă la cuptor, stropindu- se din când în când cu sosul format. Când este aproape gata, se toarnă vinul şi se dă vasul la cuptor din nou pentru încă 15 minute.
Homar în sos de lămâie (Grecia)
Ingrediente: un homar mare, proaspăt, o tulpină de ţelină, o cană cu ulei de măsline, două lămâi mari, zeama de la o lămâie, sare, piper alb, busuioc.
Preparare: se spală homarul şi se astupă cu o bucată de vată găurica din spatele cozii, ca să nu se golească în timpul fierberii. Dacă vasul nu este suficient de mare, se leagă homarul cu sfoară, întorcându-i coada spre cap. Se adaugă ţelina şi se lasă să fiarbă timp de 40 de minute. După ce a fiert, se scurge bine şi se lasă să se răcească. Se taie picioarele homarului şi se elimină carapacea. Se despică homarul pe lungime şi se scoate intestinul.
Cu o linguriţă se adună icrele şi restul măruntaielor şi se aruncă. Se scoate tot ce este carne moale din picioare. Aceasta se taie feliuţe şi se aşază pe un platou. Se amestecă uleiul de măsline, zeama de lămâie şi piperul cu ouăle şi părţile moi din picioare, amestecându- se până se obţine un sos bine omogenizat. Acesta se toarnă peste homar, apoi se ornează cu busuioc şi cu felii de lămâie.
Prăjitură cu căpşune şi frişcă (Japonia)
Ingrediente: 450 g de biscuiţi măcinaţi, 300 g de margarină, o budincă cu gust de frişcă, trei linguri de zahăr pudră, 500 ml de frişcă, 500 g de căpşune, două plicuri de gelatină.
Preparare: se amestecă biscuiţii cu zahărul, se adaugă margarina topită şi se aşază compoziţia în tava tapetată cu hârtie de copt. Se bate frişca, se adaugă budinca şi se întinde peste biscuiţi. Se aşază căpşunele una lângă alta şi se toarnă gelatina preparată după instrucţiunile de pe plic. Se dă prăjitura la frigider şi se taie după două-trei ore.
Curcan la cuptor (Hawaii)
Ingrediente: un curcan, 20 ml ulei, 25 ml de coniac, o jumătate de cană cu rozmarin, o jumătate cană frunze de salvie, un măr tăiat în trei sferturi, o rădăcină de ţelină tăiată în jumătate, o ceapă mare tăiată în jumătate, 125 g de unt topit, sare şi piper.
Preparare: se spală curcanul, se taie gâtul şi se scot măruntaiele. Se şterge cu prosoape de hârtie. Se îndepărtează puţin pielea de pe piept, fără să fie complet tăiată. Rozmarinul şi salvia se presară sub piele, apoi aceasta se întinde la loc. Se pun mărul, ţelina şi ceapa în interiorul curcanului. Acesta se aşază într-un vas, cu pieptul în sus şi se unge cu untul topit, se acoperă cu o folie de aluminiu. Se pune la cuptor, la foc mediu, cam trei ore. După 90 de minute se unge cu un sos făcut dintr- un amestec de ulei şi coniac, sare şi piper.
Pilaf de orez cu ficăţei de pui (Finlanda)
Ingrediente: ulei de măsline, un pahar de orez, doi morcovi, o jumătate de ţelină, o ceapă, pătrunjel, 300 g ficat de pui, sare, piper şi scorţişoară.
Preparare: se călesc în ulei de măsline ceapa tăiată mărunt şi ficăţeii de pui. Se adaugă puţină apă, apoi se pun morcovul şi ţelina răzuită. Se mai adaugă puţină apă şi se lasă cam zece minute să se călească legumele. Se amestecă uşor şi se presară sarea, piperul şi un praf de scorţişoară. Apoi se încorporează orezul, peste care se pun trei căni de apă, se lasă să fiarbă la foc potrivit, cu capacul pus, până se absoarbe toată apa.