MENIU CAUTĂ
20 Feb. 2012 17:54

Află totul despre legea care îi obligă pe taţi să-şi îngrijească bebeluşii

Distribuie

De când se aplică

Printr-o ordonanţă de urgenţă, Guvernul a decis modificarea concediului pentru creşterea copilului. Astfel, de acum ambii părinţi se vor ocupa, pe rând, de creşterea bebeluşului. Măsura se referă exclusiv la copiii născuţi după 1 martie 2012. Mai exact, concediul de un an sau doi luat de mamă sau de tată pentru creşterea copilului îi va reveni, pentru cel puţin o lună, celuilalt părinte. Oficialii de la Ministerul Muncii ne-au explicat că legea nu se aplică retroactiv în cazul copiilor veniţi pe lume până la această dată.

Cum se poate evita

Vestea bună este că acea lună de concediu, mai mult forţat, poate fi luată inclusiv în ultimele 30 de zile ale concediului maternal. Adică, în cea de-a 12-a lună (dacă opţiunea de concediu maternal e de un an) sau în a 24-a lună (atunci când mama a optat pentru un repaus de doi ani). În cazul în care tatăl refuză să ia parte la creşterea micuţului, familia va fi sancţionată: mama se va întoarce mai devreme cu o lună la serviciu sau, dacă va alege să stea acasă, nu va mai primi indemnizaţia pe acea perioadă.

Excepţiile

Legea se aplică doar familiilor în care mama a avut un loc de muncă pe perioada ultimelor 12 luni înaintea naşterii. În celelalte cazuri, taţii sunt scutiţi de asemenea obligaţie. Familiile monoparentale sau părinţii bebeluşului care trăiesc în concubinaj nu vor intra sub incidenţa actului normativ.

E o obligaţie europeană

Modificarea adusă legii privind concediul pentru creşterea copilului este impusă de Uniunea Europeană printr-o directivă care prevede ca ambii părinţi să se ocupe de îngrijirea micuţului.

Gabi Firea: «Florin mi-a promis că va sta şi el cu băieţelul»

”M-am bucurat că se gândeşte cineva la faptul că nu doar femeia trebuie să se ocupe de casă, de familie, de îngrijirea copiilor. Aşa că e binevenită ideea ca şi taţii să stea o lună acasă, să-l îngrijească pe cel nou-venit în familie. Florin îmi promisese oricum, cu sau fără directiva UE, că va sta cu băieţelul, pentru că îi pare rău că în cazul lui Andrei şi al lui Bogdan, băieţii lui mari, de 27 şi 25 de ani, a fost mai mult plecat pe mare”, ne-a declarat Gabi Firea, care va naşte un băieţel în luna mai.

Citește mai multe despre Protecţia Copilului pe Libertatea.

Comentarii