Seminţele de dovleac
Consumate crude sau în salatele de crudităţi, sunt nu numai gustoase, dar şi sănătoase. Ele reglează colesterolul şi menţin elasticitatea vaselor de sânge datorită conţinutului bogat de acizi graşi polinesaturaţi. În plus, fac minuni pentru rinichi şi ajută bolnavii care suferă de afecţiuni hepatice. Ține minte: 20 g de seminţe de dovleac pisate, amestecate cu 100 ml apă şi puţin zahăr, stimulează lactaţia mamelor care îşi hrănesc.
Migdalele
Dulci şi hrănitoare, migdalele sunt o sursă bogată de vitamine şi minerale, mai ales de magneziu şi de cupru. Echilibrează nivelul de calciu din organism, menţin oasele puternice şi păstrează sistemul nervos. S-a descoperit că midgalele determină scăderea colesterolului din sânge şi menţin tensiunea arterială la cote normale. Sunt o sursă importantă de vitamina E, vitală pentru sănătatea pielii. Ține minte: o mână de migdale, fără sare, e cea mai bună gustare în curele de slăbire, reducând senzaţia de foame.
Alunele
Substanţele pe care le conţin alunele de pădure au efect vasodilatator periferic şi te protejează de bolile de inimă. Au o ridicată valoare nutritivă. 100 g de alune conţin 200 kcal, însă tocmai datorită acestei proprietăţi sunt recomandate copiilor anemici ca remediu energizant. Persoanele bolnave de TBC, litiază renală sau diabet pot consuma până la 30 g de alune pe zi. Ține minte: în combinaţie cu mierea de albine, alunele de pădure sunt cele mai sănătoase dulciuri pentru copii.
Seminţele de floarea-soarelui
Vitaminele E şi B, cuprul, zincul şi fierul, toate se găsesc în seminţele de floarea-soarelui. Acestea trebuie să fie consumate crude sau uşor coapte în cuptor, fără sare. Æi acestea conţin grăsimi polinesaturate care protejează inima de radicalii liberi. 30 g de seminţe, consumate zilnic, sunt indicate pentru buna funcţionare a rinichilor, a bilei, dar şi pentru circulaţia sângelui în zonele periferice. Ține minte: aportul de zinc şi de fier din seminţele de floarea-soarelui contribuie la întărirea imunităţii şi te ajută să faci faţă oboselii.
Fisticul
Fisticul conȚine un procent important de luteină, un antioxidant care opreşte depunerea colesterolului, principala cauză a atacului de cord. Totodată, fisticul poate menȚine la cote normale glicemia. De aceea e indicat să consumi fistic crud după alimente bogate în carbohidraţi. Ține minte: fisticul prăjit şi sărat face mai mult rău decât bine, mai ales dacă suferi de hipertensiune sau de boli renale.
Castanele dulci
Bogate în amidon şi sărace în zahăr, castanele au putere calorică mare, 100 g de fruct având 200 de calorii. Conţin însă şi multe minerale: calciu, fier, magneziu, mangan, zinc, potasiu, lecitină şi fosfor. Piureul de castane păstrează în mare parte vitaminele din castanele crude. De aceea, e un tonic general, nervos şi muscular, dar are şi proprietăţi antianemice şi antiseptice. O cură de patru săptămâni ajută în bolile de stomac şi în caz de hemoroizi. Ține minte: piureul de castane amestecat cu brânză dulce de vaci, în cantităţi egale, şi îndulcit cu miere e un aliment energizant.
Nucile
Miezul de nucă e un aliment complet, bogat în substanţe proteice, zaharuri şi minerale. Consumul constant de nuci reduce colesterolul, previne apariţia bolilor coronariene şi a osteoporozei. Pe de altă parte, fiind o sursă de acizi Omega 3, nucile previn declanşarea atacului cerebral. Ține minte: Chiar dacă au multe calorii, este bine să consumi câteva nuci în fiecare zi pentru că au efecte benefice asupra sistemului digestiv.
Planta săptămânii: Menta
Remediu pentru indigestii şi răceli
Folosită în terapiile naturiste încă din antichitate, menta creşte spontan sau poate fi cultivată. Planta înfloreşte din iunie până în septembrie, aceasta reprezentând perioada optimă pentru recoltarea frunzelor. Frunzele de mentă au un conţinut ridicat de mentol, un ulei volatil, ceea ce le recomandă, sub formă de infuzii, ca remedii naturale în cazul indigestiilor şi al stărilor de vomă. În problemele respiratorii, în răceli, sunt indicate inhalaţii din frunzele plantei. În cazurile de astm sau bronşită, mentolul relaxează respiraţia. Masarea tâmplelor şi a cefei cu ulei de mentă calmează durerile de cap, iar efectul antibacterian al acestuia îl recomandă, în soluţie diluată, în vindecarea petelor, a punctelor negre şi a acneei. Nu este bine să se depăşească un consum de 15 grame de frunze uscate zilnic, adică echivalentul a trei căni de infuzie.
Articol preluat din revista “Libertatea pentru femei”